Hava Durumu

Yalçın Menteş'in ardından....

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2019 00:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2019 00:44
 

Bilinen,  insanlık tarihinden bu yana oyunculuk sanatı var. Oyunculuk sanatını şimdilerde çoğu insan şan şöhret para için yapıyor. Oyunculuk tiyatro sanatını besleyen ana sanat dalı, tiyatronun amacı ise insanlara kendi hayatlarında yaşamadıkları olayları sergileyip ders almalarını sağlamak, yani maddi kaygı olmamalı.

Son zamanlarda, oyunculuk sanatına ömürlerini adayan insanlar yavaş yavaş hayata veda ediyor. Ayşen Gruda, Ozan Arif ve Yalçın Menteş hayata veda etti.

Bu yazımda başka bir konuya değinecektim ama Yalçın Menteş'i yazmadan edemedim. On yedi yaşından,  vefat edene kadar oyunculuk ve tiyatro sanatına gönül vermiş bir sanatçı.

Yalçın Menteş bir zamanlar TV'de sevilen komedi yüzü idi. İzmir doğumlu sanatçı, hayata farklı bakan bir vizyonu vardı. İlk oyununu 17 yaşında Turgut Özakman'ın "darılmaca yok" oyunu ile tiyatro sahnesine adım atmıştı.  1983 yılında Yalçın Menteş production reklam ajansını kurdu. 1983 yılında 45 kişilik kadrosu ile bir cep tiyatrosunu faaliyete geçirdi. İzmir'deki çalışmaları yeterli gelmeyen sanatçı 1987 yılında tiyatrosunu İstanbul'a taşındı. O yıllarda TRT ye de programlar yaptı fakat tutunamadı .

ATV'de tatlı kaçıklar dizisinde M. Ali Erbille beraber milyonların sevgilisi haline geldi, Rafet adında bir karakteri canlandırdı. 1995 yılında  "Dikkat Yalçın Menteş” adlı tek kişilik oyununu sahneledi. Türk Büyükleri Ansiklopedisi’nden etkilenen Yalçın Menteş, “100 Ünlü Yüz” adlı oyunuyla Türkiye gündemindeki kişileri sahneye taşıdı.

Yalçın Menteş, ‘Charlie’ isimli bir maymunla stand-up gösterileri de yaptı. Son olarak ‘Akasya Durağı’ "Seksenler" adlı dizilerde oynadı.

Sanat hayatı gibi özel hayatı da karışık ilerledi. Alkol sevdası yüzünden 3 evini sattı, maddi zorluklarla boğuştu. Bir röportajında “Ben bu hale geldim ama ‘Bana kimse neden içtin ya’ diye yargılayamaz. İçki içerken etrafımda 500 kişi vardı, hastalandım 200 kişi kaldı şu anda hayatımda toplasan 5 kişi yok. Bana boşandığım eşim bakıyor. Çok sağlıklıyım, şimdi sağlığım yerine geldi, 56 yaşındayım. Ameliyat öncesi ve sonrasında yaklaşık 5 yıldır ekranlardan uzak kaldım. Uzak kaldığım için maddi sıkıntılar çekiyorum.” diye konuştu.

1981 yılında Birman Hanım ile evlendi, 2006 yılında alkol yüzünden ayrıldı, alkol tedavisine başlayınca Birman hanım ile tekrar evlendiler. Bu arada 1991 yılında oğlu Atila doğmuştu.

2006 alkolü bıraktığını açıkladı, 30 yıldır diyabet hastası olan Menteş, 2013 yılında damar tıkanıklığı yüzünden sağ bacağı dizinden kesildi.

2016'da katıldığı bir müzayede de sanatçı dostlarının yardımları ile maddi destek verildi. M. Ali Erbil'in sunduğu yarışmada büyük ödül Yalçın Menteş'e verildi.

Göztepe de tedavi gördüğü hastanede oğlu tarafından acı haber geldi. "Sevgili babam Yalçın Menteş'i kaybettik. Tüm yakınlarının ve sevenlerinin başı sağ olsun!"

Şu anda tarihini ve adını bilemediğim bir "komedyenler yarışmasında"; 1. Gaffur Uzuner, 2, Ercan Akışık ve 3. gelen Yalçın Menteş aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin. İyi Seyirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.