Hava Durumu

Yaşam kalitesi yüksek seçilen ilimiz

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2018 00:00
 

Numbeo, dünya çapındaki şehirler ve ülkeler hakkında dünyanın en büyük kullanıcı veri tabanıdır.  Bursa, Numbeo yaşam kalitesi endeksinde ilk 100 içindedir. İzmir, Ankara ve İstanbul listede yer alan diğer illerimizdir.

Güncellenen ve verilerin paylaşıldığı www.numbeo.com sitesinde, 2012 yılından itibaren şehirlerin sıralamasına ulaşılmaktadır. Bursa, 2015 yılından itibaren yaşam kalitesi yüksek şehirler arasına girmiştir.

Numbeo şehirlerin yaşam kalitesi hakkında; yaşam maliyeti ve satın alma gücü, konutun uygunluğu, kirlilik, suç oranları, sağlık sistemi kalitesi ve trafik verilerini araştırmaktadır. Şehirler, bu verilerle birbiriyle karşılaştırılmaktadırlar.

Bursa’ da yaşayanlar olarak, ilimizi bu verilerle değerlendirelim istedim…

Bursa aslında, yaşam standartlarını kişinin kendisinin belirlemesine imkan sunan bir şehirdir.

Bursa’ da yaşamak için Sağlık Merkezi, okulu, camisi, marketi ve kırtasiyesi olan bir köy veya gelir seviyesine uygun bir semt seçilebilmektedir.

Bursa ilimizde satın alma gücüne göre, mağaza ve market tercihi yapılabilmektedir. Alım gücü zayıfladığında, insanlar köy hayatına dönebilmektedirler.

Konut fiyatları, bulunduğu konum ve site içi olmasına göre değişim göstermektedir. Apartmanda ve doğu tarafta olan bir daire, batıda bir site içindeki daireden çok daha az fiyatlara satılmaktadır.

Bir sağlık probleminde fakülte, devlet hastanesi, özel hastaneler ve muayenehanelere bakarak bütçeye uygun muayene ücreti ile hizmet alınabilmektedir.

Trafikte, iş ve okul çıkışı saatlerde İzmir yolu ve Acemler’ de sıkıntı yaşanmaktadır. Fakat yoğun trafik saatleri dışında, istenilen yere ulaşım rahattır.

Ulaşımda metro, otobüs, minibüs, dolmuş ve taksi ile istenilen yere varılmaktadır. Fakat ulaşım ücretleri, bütçeleri zorlamaktadır.

Bursa’nın güvenilir ve suç oranı düşük bir şehir olması, çantalarımızı önümüzde taşımadığımızdan ve geç saatte caddede yürüyebilmemizden anlaşılmaktadır.

Kirlilik konusunda ilk akla gelen, sanayi bölgelerinin şehir merkezinin dışına alınması gerektiğidir. Yüzde 45 yeşillik oranına sahip Yeşil Bursa’da, hava kirliliği engellenmelidir.

Görüntü kirliliğinin de şehir düzenleme ile önlenmesi ve iyileştirilmesi, Bursa’ da dikkate alınması gereken konular arasındadır.

Mevcut inşaat yerleşimlerinin, verimli arazileri işgal etmeleri de uygun değildir…

Ekonomik ve coğrafi açıdan çeşitli imkanları sunan Bursa ilimiz, yaşam kalitesi endeksinde zirveyi hak etmektedir. Şehir planlaması ile bu başarının yakalanacağına inanıyorum…

Bize dağıyla, deniziyle, gölüyle, sıcak sularıyla, meyve-sebzesiyle ve tarihi yapıtlarıyla güzellikler sunan Bursa’ya sahip çıktığımız, nice mutlu dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.