Hava Durumu

Yedi Velayet 7 vilayet film festivali "Savaşın mağdurları kadın ve çocuklar..."

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2018 13:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2018 13:19
 

Eylül ayını severim, çoğu insan için hüzün ayı olarak değerlendirilir,  benim için farklı bir anlamı var. Yazdan yeni mevsime geçiş süreci olan eylül ayını yaz kadar hatta bir tık fazla severim. Kesinlikle Her mevsimin, her ayın farklı güzelliği var.

Eylülün ayrıca diğer önemi yazın çekilen filmlerin vizyona girmeye başlamasını da müjdeler. ‘5’inci Yedi Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’ için Yaz boyunca  İskenderun ve Bursa’da çekilen kısa filmler önce İskenderun, İstanbul ve Bursa'da gösterimleri yapıldı. Bursa Ulucami- Orhan camii arasında havuz kenarında açık hava sinema konseptinde büyük beyaz perdede gazoz ve çekirdek eşliğinde filmler gösterime girdi. 2 gece süren gösterimleri yakından takip ettim. Hatta çekirdek gazoz dağıtım güzel bir deneyimdi.Gösterime giren filmler arasında sanat yönetmenliğini yaptığım ‘Nefis’  filmi de vardı.

Filmlerin hepsi birbirinden güzel anlamlar taşıyordu. Bu sene festivalin anlamı biraz daha büyüktü.  Festivalin senaryo ve film yarışmaları boyutunun yanı sıra,  bu sene gene yedi ilim ve bilim insanının hayatları veya tecrübeleri baz alındı ama daha çok savaşın mağdur kadın ve çocukları  hakkındaki görüşleri yarıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay Belediyesi, Hatay Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteklediği projenin bu sene 5’incisi  düzenlendi. Proje Koordinatörü Eda Sürmeli, "Festival filmlerinde bu sene konu olarak  ‘7 ilim  ve bilim insanı’nın  yanında, ‘savaşın  mağdurları kadın ve çocukları’ işledik. Gönül dostlarının yaşam tarzlarını ve düşüncülerini yeni nesillere aktarılmasını hedefliyoruz" dedi.

Festivalin yarışma kısmında jüri üyeleri üniversitelerin sinema TV bölüm başkanları, yönetmenler ve profesyonel oyuncular,  var.

İlk sene değerli büyüğüm Kosovalı Yönetmen Murat Vela Derman, ardından güler yüzlü yönetmen Hakkı Görgülü,  değer verdiğim isim Fetih 1453'ün yönetmeni Cihan Karademir, hoş görülü saygın yönetmen Ünal Aslan filmlerin çekimlerinde görev aldı. Oyunculardan ise  görev alanlar;  rahmetli oyuncu sunucu Vatan Şaşmaz,  İstanbul Tiyatrolarından arkadaşım Kemal Erdurak, sinema, film ve dizi oyuncusu ağabeyim   Bülent  Ergün görev almışlardı.

Bu sene yönetmen koltuğunda değerli yönetmen Ünal Aslan’ın yanı sıra Festival Koordinatörü ve aynı zamanda yönetmen Eda Sürmeli görev yaptı. Jüri üyeleri Sinema TV bölüm başkanlarının yanı sıra, film eleştirmeni Fırat Sayıcı da var.

Tiyatro ve sinema sektörünün değerli oyuncusu Reyhan İlhan'da kısa filmlerde yer aldı. Bursa’nın  Kestel ilçesi Saitabat köyünde  Saitabat Kadın Dayanışma Kooperatifinde Prof. Sema'yı canlandırdı. Senaryo Mevlana'nın hoşgörüsü üzerinden, savaşın soğuk yüzündeki kadın ve çocukları anlatan bir film.

Reyhan İlhan çekimlerde gözyaşını tutamadı, yaptığı açıklamada  Kendini bu filme çok kaptırdığını ifade eden  oyuncu Reyhan İlhan  böyle bir projede yer aldığı için mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Çok duygusal, kendisini insanlığa adayan bir karakteri canlandırıyorum. Senaryo gereği belirli bir zamandan sonra alzheimer hastası oluyorum. Kızımı bile tanımazken sadece ve sadece acı çeken o insanların isimleri aklımda kalıyor. Gerçekten çok duygusal. Kendimi bu filme çok kaptırdım. Bu filmin iyi yerlere geleceğini düşünüyorum"  dedi.

Reyhan İlhan'ın çok ilginç sinema geçmişi var. Neriman Turan'la yaptığı röportajda sinema sevdası hakkında verdiği cevap çok ilginç; "Henüz 8 yaşındayken evden bir çarşaf kaçırıp, sinema perdesi yapar, oyunumu sergiler, beni seyredenler alkışlamazsa bir güzel döverdim. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde tiyatro eğitimine başladım. Rahmetli Müşfik Kenter hocamdı, akabinde 4 yıl Paris’te çalışmalarıma devam ettim" diyor.

Bu sene 5’incisi düzenlenen festival renkli geçti. Hatay, İstanbul ve Bursa  üçgeninde güzel bir festival oldu, oluyor. Bu ayın sonunda finali BTSO'daki  gala ile taçlandırıyorlar.

Bu senenin ilginç yanı Bursalı senaryo yazarı Aykut Topçu'nun 5 saat isimli senaryosu da ödül alan senaryolar arasında.

Benim gördüğüm kadarı ile festivalin amacı ve teması güzel ve faydalı hem sinemacı arkadaşlar, hem tasavvuf  ilmine hitap ediyor.

İyi seyirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.