Hava Durumu

Dünya Down Sendromu farkındalık günü kutlanıyor

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla 23 Yaş üstü Zihinsel Engelli uygulama okulu öğrencileri Belediye Başkan Vekili Turgay Yel’i ziyaret ettiler.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2016 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2016 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Dünya Down Sendromu farkındalık günü kutlanıyor
 Belediye Encümen salonunda özel misafirlerini ağırlayan Başkan Vekili Turgay Yel, ziyarette 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nün anlam ve önemine dikkat çekerek, bizler için çok önemli bir yer edinen bu evlatlarımızı her zaman başımızın üzerinde taşımamız gerektiğine vurgu yaptı.

 

Gerçekleştirilen ziyarette konuşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir; “Down sendromu konusunda, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler bu genetik farklılığının daha da tanınmasına yardımcı oldu. Farkındalığın ’21 Mart’ gününde olmasının nedeni ise yine kendileri kadar özel… 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye’de ise rakamların kesin olmaması nedeniyle 100 bin civarı insanın bu genetik farklılığı taşıdığı tahmin ediliyor” dedi.

 

Özdemir; ”Bu özel günde gerçekleştirdiğimiz ziyaretler ile yavrularımızın yaşadıklarına bir nebze de olsa dikkat çekmek istiyoruz. Bu kapsamda Belediye Başkan Vekili Turgay Yel’i ziyaret ediyoruz, kendilerine huzurlarınızda bizleri kabul ettikleri için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

 

Down sendromlu bireyler için toplumsal farkındalık oluşturmak ve var olan önyargıyı yıkmak adına böyle bir gün belirlenmesi sevindirici bir adımdır diyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkan Vekili Turgay Yel ise; “Belediye olarak, down sendromlu çocuklarımızın toplumsal uyumunu sağlamak ve toplumda oluşması gereken farkındalık ve duyarlılığı arttırarak onlara daha mutlu bir ortam oluşturulması için gerekli bütün çalışmalara katkı ve destek veriyoruz. Bu kapsamda bilindiği üzere Halk Eğitim Merkezimizin yeni yerine taşınmasının ardından atıl kalan Eski Halk Eğitim Merkezi binasını engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla kullanılabileceği şekilde dizayn ederek 23 yaş üstü engelli vatandaşlarımızın kullanımına hazır hale getirdik” dedi.

 

Öğrenme ve kavrama yetenekleri kısıtlı olan Down Sendromlu çocukların, bebeklik döneminden başlamak üzere bilinçli bir şeklide yetiştirilmelerinin, gelecek yaşantıları açısından çok önemli olduğunu söyleyen Yel, “Bu çocukların bilinçli bir aile ortamında, kendilerini destekleyecek ve güven içinde olacakları sosyal bir çevrede, tüm bunların yanında sağlanacak özel eğitim desteği ile kendi kendine yetebilen, kendine güvenen, çeşitli becerilere dayalı işlerde çalışıp, üreterek topluma katkıda bulunabilen, içinde yaşadıkları toplumla bütünleşmiş bireyler olarak mutlu bir hayat sürdürebilirler” dedi.

 

Yel; “Böyle özel bir günde ziyaretimize gelen yavrularımız ile onların her türlü cefasını çeken ve onların sıkıntılarına göğüs gererek toplum da farkındalık oluşturmalarına vesile olan ailelerine de huzurlarınızda teşekkürlerimi sunarken, belediye olarak her zaman bu özel çocuklarımızın yanlarında olacağımızı buradan belirtmek isterim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Ziyaretin sonunda öğrenciler tarafından Belediye Başkan Vekili Turgay Yel’e günün anısına Halk Eğitim Merkezinde yeni açılan bakır işleme sanatı kursunda yapılan bakır işlemeli bir tepsi takdim edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.