Hava Durumu

'Karacabey soğanı' tescillendi

Karacabey ilçesinin en çok bilinen ürünlerinden soğan için Türk Patent Enstitüsünden (TPE) "coğrafi işaret" tescili alındı.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2016 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2016 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
'Karacabey soğanı' tescillendi
 Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, Karacabey Ovası'nın humuslu ve kolayca işlenebilen verimli topraklardan oluşması nedeniyle lezzetiyle öne çıkan soğanlarına uzun süredir tescil almaya çalıştıklarını söyledi.

Karacabey soğanının ekim alanının son yıllarda azaldığını dile getiren Bertan, ''Bunu tekrar canlandırmak için borsa olarak çalışmaya başladık. Soğanımız her yerde olduğu için coğrafi işaret almaya karar verdik. Türkiye ve Avrupa'da tescil çok önemli bir duruma geldi. Üç yıl önce başvurduk ve mutlu sonucu aldık.'' diye konuştu.

Karacabey Ovası'nın verimliliğine dikkati çeken Bertan, şöyle devam etti:

''Araştırdılar ve coğrafi işaretimizi Karacabey'e verdiler Normalde başka soğanlar pişirilince erir. Karacabey soğanı ise erimez. Lezzeti çok farklıdır ve birçok hastalığa iyi gelir. Karacabey Ovası'nın yaklaşık yüzde 85'i sulanabilir arazi, çiftçilerimiz burada üretimini yapıyor. 2016'da 15-20 bin dekar alanda soğan yetiştirdik. Karacabey'de ülke ekonomisine katkı sağlayan birçok firma var, baktığınız zaman bunların kökeninde hep soğan var.''

Bertan, tescil almanın uzun ve zorlu bir süreç olduğunu ifade ederek, ''Coğrafi işaret almak için başvurduğunuz zaman hemen noter gibi tescillenmiyor, bunun birçok çalışması oluyor. Bununla ilgili Uludağ Üniversitesindeki hocalarımız, ziraat mühendisleri ile çalıştık. Uzun süre işlemlerden geçtikten sonra üç beş kurum birlikte buralara geldik. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı, tescilimizi aldık. Bütün izinlerimizi aldık, itiraz süresi de bitti. Artık Türkiye'nin her yerinde soğanımız 'Karacabey Soğanı' olarak isimlendiriliyor.'' dedi. AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.