Hava Durumu

2020'de neler oldu?

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2021 18:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2021 18:09

Eminim, 2020 yılını kimse unutamayacak!.. Tüm dünya görünmeyen düşmanla savaşıyor. Herkesi evlerine kilitleyen mikroplarla savaşımız 2021 yılında devam edeceğe benziyor. Bu mikroplar, belki de beklediğimiz uzaylılar. 2020 yılındaki mikroplarla savaşımız hakkında bir sürü hikayeler yazabiliriz. Ama, savaşımız devam ediyor. Unutmayalım binlerce yıldır insanoğlu çok büyük savaşlar verdi ve çoğunu da kazandı. 

Bence, bu sene insanoğlu kendindeki özellikleri keşfetti. İnsanoğlunun başka başka özellikleri ortaya çıktı. Bu özellikleri ne mi? Şöyle anlatayım; dil, din, ırk, para faktörlerindeki farklılıklara rağmen tüm dünya tek bir bilgi ağında birleşti ve tek bir düşmanla savaşmayı öğrendi, demek ki insanlık ayakta kalmak için böyle reflekslere sahip, bir bütün olabiliyormuş. İnşallah bu özelliği iyi şeyler için kullanmayı da öğreniriz.

Gelelim 2020 yılında film, dizi dünyasında neler oldu?

Önce film festivallerinden söz edelim. 2020 yılında 92. Oscar’ı ‘En İyi Film Ödülü’nü Güney Koreli yönetmen Bong Joon Hoo'nun filmi "Parasite" en iyi film ödülünü aldı. Uzun yıllardır ödül almaya hasret Brad Pitt, 2020 yılında en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü "Once Upon a Time Hollywood" filmi ile aldı.

70. Berlin film festivali Altın Ayı ödülünü, Mohammad Rasoulof'un yönettiği film "There is No Evil" kazandı.

72. Cannes film festivaline gelince, Altın Palmiye ödülünü Güney Koreli yönetmen Bong Joon Hoo'nun film "Parasite" filmi en iyi film ödülünü aldı. Elia Suleiman'ın Fipresci ödülü alan filmi "It Must Be Heaven" filmini unutmamak lazım.

Bu sene netflix gene harika filmlere ve dizilere imza attı. Uyarlama olmasına rağmen başarılı bir film "Yarına Tek Bilet" ve yönetmen Berkun Oya'nın yönettiği dizi "Bir Başkadır" 2020 yılının sevdiğim projeleri.

2020 yılı yapımı yabancı filmlerden bahsetmek gerekirse, yılın başında  "Parasite" filmi sevmiştim Nolan'ın "Tenet" filmi izleyene kadar filmde büyük bir prodüksiyon var. Cannes film festivalinde eleştirmenler ödülü alan "It Must Be Haeven" filmini herkesin seyretmesini tavsiye ederim seyretmenizi teşvik etmek için spoi vermek gerekirse film bitene kadar başrol oyuncusun ağzında tek bir cümle dökülüyor ama buna rağmen gözünüzü ekrandan ayıramayacağınız bir film. Palm Srings filminden hiç bahsetmiyeyim sadece eğlenceli ve zekice bir film alt metinde anlatılmak istenen konuya dikkat etmenizi tavsiye ederim.

2020 yılının Türk filmlerine gelince, Box office verilerine göre; 1. ‘Eltiler Savaşı’, 2. ‘Bayi Toplantısı’, 3. ‘Sıfır Bir’. Benim listeme gelince; Ercan Kesal'ın yönettiği, yazdığı, oynadığı "Nasipse Adayız", Ozan Açıktan'ın uyarlama filmi "Yarına İki Bilet", Ömer Faruk Sorak'ın filmi "Aşk Tesadüfleri Sever 2", başarılı halk ozanı ‘Ezop’ Bursalı Ezel Akay'ın filmi "9 Kere Leyla" filmini tavsiye ederim. 

Bu filmler harice çekilen ve beğenilen çok filmler var, 2020 yılı için favorilerim bunlar. 

2021 yılı insanların; tiyatro ve sinema salonlarını doldurduğu hastalıkların olmadığı bir yıl olur. Mutlu, sağlıklı yıllar dilerim. İyi seyirler. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.