Kovid-19 sürücü kurslarını vurdu

Sürücü kurslarının Kursiyer gelirleri ile idame ettirildiği belirten sektör temsilcileri, Kovid-19 mücadele kapsamında açıklaan ‘İstikrar Kalkanı’na dahil edilmek istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2020 20:10
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2020 20:10
https://www.gazetebursa.com.tr/

Türkiye’de yeni tip koronvirüs mücadelesiyle ilgili hükümet kanadından gelen açıklamalara iş dünyasından da destek gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, birçok kesimin takdirle karşıladığı, ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’nın ardından yayımlanan genelgeler ile esnaf, kooperatifler ve KOBİ’ere yönelik finansal kolaylıklar devlet nezdinde sürüyor. Yeni tip koronavirüs (Covid-19)  nedeniyle dünyanın 180’den fazla ülkesinde hissedilen ağır ekonomik tablo ile ilgili iş dünyası da sektörler bazında çeşitli açıklamalarda bulunuyor. Sürücü kursları ve özel eğitim merkezlerinin yaşanan süreçten etkilendiğini belirten Bursa Yeşil Işık Sürücü Kursları Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Baykal, paket içerisinde yer almayan eğitim sektörü ve bu sektör içerisinde de en fazla sürücü kurslarının süreçte en ağır darbeyi aldığını vurguladı. Yapılan açıklamalar ve yasaklamalar sonrasında işleyişi durdurulan ilk sektörün eğitim olduğunu hatırlatan Baykal, trafikte daha güvenli bir ulaşım ve sürüş kabiliyeti için hükümetin uzun uğraşları ile çok çeşitli pozitif adımların atıldığını ve atılan adımlarla can kayıplarının azalmasının ötesinde eğitim ve kurs maliyetlerinin de ciddi oranda arttığını ifade etti.

3 BİN 700 SÜRÜCÜ KURSU

Sektörün yaşadığı sorunları ve beklentilerini Gazete Bursa aracılığıyla kamuoyu ile paylaşan iş insanı Baykal, “Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronovirüs ile ilgili pandemi eylem planı başlangıcında devletimizin almış olduğu eğitime ara verme kararı aşamasında faaliyetleri durdurulan ilk sektör Sürücü Kursları ve Özel Eğitim Kurumları oldu. Türkiye’de ortaya çıkan bu tablo ile 3 bin 770 sürücü kursu, 40 bin eğitimci ve yaklaşık 25 bin kadar diğer çalışan mağdur olmuştur. Kurs ve benzeri eğitim kurumları ile sürücü kursları ve sürüş eğitim merkezlerinin mağduriyeti de özel okullarla aynıdır”dedi.

SORUNLARINI ANLATTI

Sürücü kurslarının her ay kayıt almak zorunda olan ve aldıkları kayıtların eğitimlerini verdikleri sürece ayakta kalabildiğine dikkati çeken Baykal, “Bizler küresel çapta yaşanan ve ulusal anlamda hissedilen krizden daha fazla mağdur olmamak adına hem vergi ve sosyal güvenlik prim yapılandırması hem de çalışanlarımıza maaş desteği ile kira ödemeleri için ‘mücbir sebep’ nedeniyle ödeme alınmamasını talep ediyoruz” dedi.

1 MİLYONU AŞKIN ÇALIŞAN

Sürücü kurslarından alınan ehliyetler ile lojistik ve taşımacılık sektörleri başta olmak üzere birçok kişinin belge sahibi olarak çeşitli sektörlerde istihdam edildiğini ifade eden Baykal, “Türkiye’de sürücü kursları da dahil olmak üzere 360 bin civarında özel eğitim kurumu bulunuyor. Bu kurumlarda 1 milyonu aşkın çalışan var. Çoğunluğunu ‘beyaz yaka’lı personel oluşturuyor. Bu kurslardan ve eğitim merkezlerinden yılda ortalama 2 milyon kişiye belge vererek ticarete ve ulaşıma kazandırıyoruz” diye konuştu.

ACİL EYLEM PLANI

Bursa Yeşil Işık Sürücü Kursları Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Baykal, otomotiv sektörü başta olmak üzere oto yan sanayi ve ofis kırtasiye ile mobilya sektörlerinin önemli beslenme kaynaklarından olan sektörlerinin yaşanan krizden daha fazla etkilenmemesi içi bir an önce acil eylem planının devreye alınmasını istedi. Baykal, “Bu bağlamda SGK, KDV, Stopaj ve Damga vergilerimizin ötelenmesini, borçlarımızın af ile yapılandırılmasını ve faizsiz geri ödeme seçeneklerinin devletimizce devreye alınmasını tüm sektör temsilcilerimiz başta olmak üzere çalışanlarımızla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu’ndan istiyoruz ”dedi.  Hülya SAATÇI