KAYNAKLAR SÜRATLE TÜKENİYOR Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren UÜ Fen-Edebiyat Paneli Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Dere, dünyadaki su kaynaklarının yüzde 97’sinin okyanus Jokerbet ve denizlerden oluştuğunu, tatlı suların ancak yüzde 3’ler seviyesinde bulunduğunu açıkladı. Tüm canlılara yetecek düzeyde tatlı su miktarının bulunmadığının altını çizen Prof. Dr. Şükran Dere, “Dünyadaki pek çok ülke ile karşılaştırdığımız zaman içme suyu konusunda şanslı ülkelerden birisiyiz. Ancak elimizdeki su kaynaklarını doğru kullanmadığımız için bu kaynakları süratle tüketmekteyiz. Bunların aşılması için ilgili birimler tarafından çözüm çalışmaları yürütülmeye devam etmektedir” dedi.
BİLİNÇLİ DAVRANILMALI
Panelin diğer konuşmacılarından olan BUSKİ İçme Suyu Arıtma Tesisleri Şube Müdürü Uzman Biyolog Cengiz Çelik, Bursa halkının sağlıklı su içmesi için kurum olarak yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Vatandaşların suyu tasarruflu kullanmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunan Çelik, “Gereksiz kullanılan her damla temiz su hem maddi olarak sizlere külfet getirecektir hem de manevi olarak üzerinize ciddi sorumluluklar yükleyecektir. Kentin susuz kalmaması için yaptığımız çalışmalara vatandaşımızın da suyu bilinçli kullanarak destek vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.