“YE KÜRKÜM YE - 4” 1.316 BİLETİ KİME VERDİNİZ? “ZARAR 4 MİLYON TL!”

BDK Raporunda yer alan “Bedelsiz Verilen Biletler” başlığı altında Passo sistemine dahil edilmeyen 3.565 biletten kulübün kaybı 9,5 Milyon fakat bu biletlerin 2.249 tanesinde yönetim kurulu kararı alınmış ama 1.316 tanesi hakkında kim, kime, hangi yetki ile verildiği belli değil.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.gazetebursa.com.tr/

ü BDK Raporunda yer alan “Bedelsiz Verilen Biletler” başlığı altında Passo sistemine dahil edilmeyen 3.565 biletten kulübün kaybı 9,5 Milyon fakat bu biletlerin 2.249 tanesinde yönetim kurulu kararı alınmış ama 1.316 tanesi hakkında kim, kime, hangi yetki ile verildiği belli değil.

ü Yönetim Kurulu kararı olmadan dağıtılan biletlerin 1.316 Adetinin karşılığı ise 4 Milyon’dan fazla!  

Bağımsız Denetleme Kurulu (BDK) tarafından incelenen devrik başkan Ali Ay’ın 28 Mayıs 2018 – 23 Haziran 2019 tarihleri arasında yönetim olarak yapılan usulsüzlüklerin incelenmesinin ardından düzenlediği raporu Bursaspor camiası ve siz okurlarımız ile “Ye Kürküm Ye!” yazı dizisi olarak paylaşmaya devam ediyoruz.

Önceki günlerde “Menajer Ödemeleri”, “Başarı Primleri Dağılımı” ve “Devlete Ödenmeyen Borçlar”  konularındaki tespitleri sizlerle paylaşmıştık, bugün ise BDK Rapor tarihinde Bursaspor Kulübünün Passo sistemine dahil edilmeyip Bedelsiz “Dağıtılan Biletler” başlıklı konuları açıklayacağız.

BDK RAPORUNDA NELER VAR NELER!

Son olarak yönetimin önceki hafta içinde Ali Ay hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğu suç duyurusuna esas olan ve bağımsız bir denetleme kuruluna inceletmesi sonucunda bir rapor düzenlendi. Bu raporun içeriğinde 23.05.2018 – 23.06.2019 tarihleri arasındaki Ali Ay ve yönetimi hakkında tespit edilen tüm usulsüzlük iddiaları içinde birde “Bedelsiz Verilen Biletler” başlığı var.

Bilindiği gibi Ali Ay döneminde, zamanın bilet sorumlusu Kemal Doğanlar isimli çalışanın işten çıkartılmasıyla üstü kapatılmaya çalışılan bilet yolsuzluğu skandalı olmuştu. Hatırlanacağı gibi Kemal Doğanlar isimli personel bilet yolsuzluğu ortaya çıktığı günlerde, yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada bu skandaldan yönetici Hasan Parlakay ve kulüp müdürü Erhan Başoğlu’nun haberlerinin olduğunu açıklamıştı

PARLAKAY, ARSALARI İNKÂR GELMİŞTİ!

Hasan Parlakay isimli yönetici aslında Ali Ay’ın fabrikasında muhasebe elemanı olarak çalıştığı ve Bursaspor’da yönetici olduğu süreçte halen edinme şeklini ispatlayamadığı 21 adet gayrimenkul edinen kısa dönemde olsa resmi olarak Futbol Şube Sorumluluğu görevini üstlenmişti.

Muhasebeci Hasan Parlakay, Gazete Bursa olarak haberleştirdiğimiz  “Parlakay Bursaspor’da yöneticilik yaptığı dönemde servetine servet katmış!” şeklindeki haberi ilk önce inkar gelmiş ve gerçek olmadığını söylemişti. Oysa kamuoyunda oluşan baskılar sonucunda adı geçen arsaları edindiği haberinin doğruluğunu itiraf etmişti.

MUHASEBECİ HASAN HALEN İSPATLAYAMADI!

Kulüpte en çok paranın döndüğü birim olan futbol şubesi sorumluluğu da yaptığı dönemde edindiği 21 tane arsayı hangi gelirle, nereden ve nasıl edindiğini ispatlayamamıştı. Bugün itibarı ile halen muhasebeci Hasan Parlakay’ın bu arsaları hangi yoldan edindiği konusunu açıklayamaması hakkındaki soru işaretleri devam ediyor.

3.565 ADET BİLETTEN 9,5 MİLYON KAYIP!

BDK Raporuna göre incelenen tarihler arasında, Ali Ay tarafından 1.316 Adet (davetiye, kombine, loca koltuğu) bilet yönetim kurulu kararı olmadan bazı çevrelere kullandırıldığı görülüyor. Aslında Passo sisteminden muaf tutulan veya satışa kapatılan 3.565 Adet bilet görünüyor ama bu miktarın 2.249 Adeti için yönetm kurulu kararı olduğu tespit edilmiş.

3.565 biletten 2.249 tanesi için yönetim kurulu kararıyla yöneticilerin haberi olduğu ama 1.316 Adet bileti kim, nasıl ve kimlere kullandırıldığı açıklanamıyor. BDK yaptığı incelemede passo’dan muaf tutulan 3.565 Adet biletin bedelini 9 milyon 565 bin 466 TL değerinde olduğu tespit edilmiş.

 

1.316 ADET MEÇHUL BİLETTEN ZARAR 4 MİLYON TL!

Diğer bir deyişle bedelsiz davetiye, barter, kulüp içi, satış ve yasal hak için kombine ve localar için paso sistemine kapatılan 3.565 Adet biletin kulübe maliyeti 9 milyon 565 bin 466 TL olarak hesaplanıyor. Bu miktarın 2.249 tanesi için yönetim kurulunun karar defterine işlenmiş olduğundan bu biletlerin bedeli 5 milyon 910 bin 099 TL olarak hesaplanmış.

Fakat yönetim kurul kararı olmadan, adeta keyfi kullanımlar için kimlere hangi şartlarda dağıtıldığı belirlenemeyen 1.316 Adet biletin değeri ise 4 Milyon 040 bin 367 TL olduğu belirlenmiş. Kimin, ne için, kimlere verildiği belli olmayan 1.316 bilet nedeniyle kulüp 4 Milyon 040 bin 367 TL gelir kaybına uğramış görünüyor.

3.565 KOLTUK YETMEMİŞ 539 KOLTUK DAHA!

BDK Raporunda bilet konularına ilave olarak bir başka skandalda Passo sisteminden muaf tutulan 3.565 bilet haricinde 2018-2019 sezonu için kulüp kendine 539 koltuk daha tahsis etmiş fakat BDK bu koltukların değerlerini hesaplayamadığından raporlarında parasal değerlerini yazmamışlar.

Kulüp kendine tahsis ettiği 539 koltuğu kullanmakta da yine usulsüz bir uygulama yapmış. Bazı maçlarda (özellikle Galatasaray ve Trabzonspor maçlarında) turnikelerden bu koltuklar nedeniyle tahsis edilenden çok fazla bedelsiz girişler olduğu tespit edilmiş.

Kulübe tahsis edilen 539 koltuk olmasına rağmen, Galatasaray ve Trabzonspor maçlarında tespit edilen bedelsiz girişler tablosu aşağıdadır.

 

SADECE 2 MAÇTA FAZLADAN 543 KİŞİ BEDAVA STADA SOKULMUŞ!

Tablodan anlaşılacağı üzere, kulübe tahsis edilen 539 Adet olması gereken ama kimin kimlere kullandırdığı bilinmeyen bedelsiz (bedava) biletler Galatasaray maçında 942 Adet olurken diğer bir maç olan Trabzonspor maçındaki bedelsiz (bedava) girişler 679 Adet olmuş. Her iki maçta toplam 543 kişi fazladan bedelsiz olarak stadyuma giriş yaptığı tespit edilmiş.      

 

Araştırma - Haber : ADNAN ALP