
Minteks Yönetim Kurulu Başkanı Özkan İrman’ın geçtiğimiz yıllarda piyasaya çıkan ve okuyucuyu bir çocuğun sessiz tanıklığında 70’li yılların Pirinç Hanı’nın hikâyesine götürdüğü Mezeci Çırağı kitabı yeni yayın döneminde Alakarga Yayınları ile okuyucuyla buluştu. Özkan İrman kitabını, çocukluğunun ağır romanı olarak nitelerken, “O yılların Bursa'sında Pirinç Hanı en gözde hanlarından biriydi. Bir yanda demirciler demir döver, bir yanda dericiler çalışır, ustalar, çıraklar, kendilerine özgü han dünyasında yaşayıp giderlerdi. O yıllarda babamın yanında ‘mezeci çıraklığı’ yapan bir çocuk olarak dostluğun, dayanışmanın, aşk acılarının yaşandığı yılların sessiz tanıklığını yaptım” dedi. Alakarga Yayınları kurucularından Cem Kalender ise Özkan İrman’ı iyi bir yazar olarak olarak lanse ederken, birbirinden renkli karakterlerin, insanlığın bambaşka bir insanlık olduğu 70'li yılların bu sıcak fotoğrafını okuyucuların çok seveceğine inandıklarını söyledi.
FİLMİ DE ÇEKİLDİ
Pera Müzesi’nde gerçekleşen lansman gecesinde ayrıca hikayesi yakında zamanda senaryolaştırılarak sinemaya uyarlanan Mezeci Çırağı filminin de fragmanı yayınlandı. Film, Bursa Pirinç Hanı’nda 1970’li yıllardaki esnafın günlük yaşamını Mezeci Çırağı’nın sessiz tanıklığında, aşk acısıyla örülü hikâyesiyle beyazperdeye taşıyor. Özkan İrman’ı gecede filmde Mezeci İsmail Hakkı’yı canlandıran Yusuf Atala, Fatma rolündeki Zeynep Şenyiğit, yönetmen Engin Karslıoğlu ile Sinema Yapımcısı Burak Saraçoğlu ile Özen Film’den Ersin Şermetli de yalnız bırakmadı. Filmde Özkan İrman’ın küçük oğlu Ali Tuna İrman Mezeci Çırağı’nı canlandırırken, İsmail Arda İrman da Kula karakterine hayat verdi.
Yakında vizyona girecek ve güçlü oyuncu kadrosuyla da dikkat çeken filmde, Yusuf Atala, Murat Ercanlı, İsmail Arda İrman, Süleyman Kabaali, Pınar Gordie, Ali Tuna İrman, Deniz Oral, Nazlı Kar, Ekrem Şenel, Ersin Özkan, Ahmet Ünal, Aydan Çakır, Ferda Erişkin, Zeynep Derin Şenyiğit, Ahmet Karakman gibi isimler yer aldı.