KADINLARIN KÂBUSU “TETİK PARMAK” (özel haber)

Son yıllarda özellikle kadınlarda daha yoğun görülen tetik parmak hastalığının yaşam kalitesini azalttığını söyleyen Özel Bandırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Özkan, tetik parmak hastalığının özellikle kadınların kâbusu olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2017 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2017 15:30
https://www.gazetebursa.com.tr/

Tetik parmak hastalığının genellikle Romatoid artrit, Gut, Diabet, Diyaliz Hastalarında daha sık görülmektedir. Hastalığın ilk belirtikeri arasında özellikle baş parmak çevresinde ağrı ve parmak hareketlerinde zorlanma ile görüldüğünü söyleyen Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Özkan, Hastalık ilerledikçe parmağın takılı kalması ve açılmaya uğraşıldığında tıklama sesi ile açılması söz konusu olduğunu ifade etti.

“TEMİZLİK VE BULAŞIK YIKAMA TETİK PARMAK HASTALIĞININ BAŞ NEDENİ”

Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Özkan, “Kadınlarda tetik parmak hastalığının daha fazla görülmesinin nedeni temizlik, bulaşık yıkama gibi sık tekrarlanan hareketlerdir. Bu hareketler tendonlarda yıpranmalara, şişme ve ağrılara yol açabilmektedir. Erkeklerde yine bazı meslek gruplarında yaygın görülmektedir. Özellikle çiftçi, bahçıvan ya da aşçılarda tekrarlanan hareketler neden olur. Avuç içinde şişlik, nodül ve kitleleri muayene ederek saptanır. Tedavisinin amacı bu şiliği indirmektir. Bu konuda hastalığın derecesi göre uygulanan tedavi yöntemleri vardır. Tetik parmak fizik tedavi ile hem ağrı ve sızıların ortadan kalkması hem de takılmaya neden olan mekanizmanın rahatlatılması sağlanır”

“ŞEKER HASTALARI RİSK GRUBUNDA”

Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Özkan, “Tetik parmak hastalığının, romatizması olanlarda ve şeker hastalarında daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz. Nadiren avuç içi ve parmak tabanı yaralanmaları da bu soruna neden olabilir. 40-50 yaş arasında sık görülür. Altı aylık-dört yaş arasındaki çocuklarda da sık rastlıyoruz. Yetişkinlerde takılma en çok birinci ve dördüncü parmakta olmasına rağmen, çocukluk çağında olanlarda en sık birinci parmakta görülür. Bununla birlikte diğer parmaklarda da bu hastalığın oluşma ihtimali vardır. Tetik parmak hastalığı kronik dönem tedavisinde cerrahi yöntemler söz konusu olmaktadır. Avuç içindeki makara sisteminin cerrahi müdahale ile gevşetilmesi gerekir. Rahatsızlığın 3 aydan daha uzun süredir var olduğu hastalara uygulanmaktadır”

“KIŞIN DAHA SIK RASTLANIYOR”

Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Özkan, “Kayak sporunun artmasıyla birlikte, hastalık da çok sık görülmeye başlar. Başparmak tabanındaki bağlardan işaret parmağına yakın tarafta olanın, zorlanmaya bağlı hasar görmesi sonucu, bu tür yaralanmalar meydana gelir. Ağrı, şişlik, kızarıklık, kavrama hareketlerinde güçsüzlük; bu yaralanmanın belirtileri arasındadır.  Erken dönemde buz uygulaması ve ağrı kesici ilaçlar faydalı olacaktır. Kısmi yırtıklar için atel takılarak fizik tedavi uygulamak yeterli olacaktır. Tam yırtıklarda ve kemik parçalarının da koptuğu olgularda, ameliyat gereklidir”

“KAPALI VE AÇIK AMELİYAT YAPILABİLİR”

Özkan, “Tetik parmak hastalığında ameliyat yöntemleri iki türlüdür. Kapalı ve açık teknikler uygulanmaktadır. Kapalı ameliyat tekniğinde komplikasyon riski azdır ve hastanın elinde gevşeme sağlanmaktadır. Oldukça kısa ve kolay bir işlemdir. Küçük bir kesi açılır tutukluk yapan makara sistemi rahatlatılır ve dikişle kapatılır. Lokal anestezi uygulanır. Bu yöntemde sinir hasarı riski vardır. Ameliyat sonrasında ise tetik parmak hastalığı olan kişiler günlük işlerine dönebilirler. Egzersizlerle cerrahi sonrası yapışmalar önlenir. Dikişler alındıktan sonra tetik parmak fizik tedavi uygulaması yapılabilmektedir. Genellikle hastalık tekrarlamaz.

“AĞIR KALDIRMAMAK GEREKİYOR”

Özkan, “Tetik parmak hastalığı olan hastanın ağır kaldırmaması, elini çok yormaması, elini ne çok hareketsiz ne de çok hareketli kullanmaması sağlanmalıdır. Eli zorlamadan kullanmak en doğrusudur. Tetik parmak hastalığında şişlik söz konusu ise masaj uygulaması bölgeyi rahatlatma açısından etkilidir. Hastalığın akut döneminde istirahat ve ilaç tedavisi hastalığın ilerlemesi durdurmaktadır. Tetik parmak hastalığı tedavi edilmezse tendon kopması meydana gelebilir. Bu çok daha ciddi bir sorundur. Tendonlar el, kol ve parmakların hareket etmesini sağlayan yapılardır.  Bunların kopması demek hareket kaybı oluşması demektir ki bu da oldukça ciddi ve rahatsız edici bir sorundur. O yüzden tetik parmak hastalığı henüz daha yeni başlıyorken tedavisi yapılmalı ve hastalığın ilerlemesi durdurulmalıdır”

HABER: BEDİA BARAK