
Op. Dr. Nuray Kuzukıran, migren botoksunun kozmetik amaçlı yapılan uygulamalardan farklı bir tıbbi tedavi olduğunu vurgulayarak, “Botoks burada kırışıklık gidermek için değil, kronik migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltmak amacıyla uygulanıyor. Doğru hasta seçimi yapıldığında birçok hastamızın günlük yaşamında belirgin bir rahatlama sağlayabiliyoruz” dedi.
Migren tanısının mutlaka hekim değerlendirmesiyle konulması gerektiğini belirten Op. Dr. Nuray Kuzukıran, özellikle kronik migren ile diğer baş ağrısı türlerinin birbirine karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Medikal Estetik Hekimi Op. Dr. Nuray Kuzukıran, “Uluslararası kriterlere göre kronik migren, en az üç ay boyunca ayda 15 gün veya daha fazla baş ağrısı yaşanması ve bu günlerin en az sekizinde migren özelliklerinin bulunmasıyla tanımlanır. Her sık baş ağrısı yaşayan kişi migren botoksu adayı değildir. Öncelikle ayrıntılı bir değerlendirme yaparak doğru tanıyı koymak gerekiyor” diye konuştu.
Migren botoksu nasıl etki ediyor?
Botulinum toksinin sinir uçlarından ağrı iletiminde rol oynayan bazı kimyasal maddelerin salınımını azaltarak etki gösterdiğini ifade eden Dr. Nuray Kuzukıran, tedavinin yalnızca ağrı hissini baskılamadığını, migren mekanizmasını etkileyen nörolojik süreçlere de müdahale ettiğini söyledi.
Op. Dr. Kuzukıran, “Uygulama; alın, şakak, başın arka kısmı, boyun ve omuz çevresindeki belirli noktalara yapılır. Amaç kasları tamamen hareketsiz bırakmak değil, migreni tetikleyen sinir yollarındaki aşırı uyarılmayı azaltmaktır. Bu nedenle migren botoksu estetik botoks uygulamalarından farklı bir protokolle gerçekleştirilir” şeklinde konuştu.
“Etkisi ilk haftalarda başlar, düzenli uygulama önemlidir”
Tedavinin tek seansta kalıcı bir çözüm olarak görülmemesi gerektiğini belirten Medikal Estetik Hekimi Op. Dr. Nuray Kuzukıran, “Botoksun etkisi genellikle ilk iki ila dört hafta içinde hissedilmeye başlar. En belirgin fayda çoğu hastada ikinci ve üçüncü uygulama döneminde ortaya çıkar. Standart tedavi protokolünde uygulama yaklaşık 12 haftada bir tekrarlanır” ifadelerini kullandı.
Kronik migren tedavisinde botulinum botoks uygulaması için geliştirilen ve dünya genelinde kabul gören standart enjeksiyon protokolü olan Uluslararası PREEMPT çalışmalarında kronik migren hastalarında aylık baş ağrısı günlerinin anlamlı düzeyde azaldığının gösterildiğini hatırlatan Kuzukıran, düzenli takip ve doğru planlamanın tedavinin başarısında belirleyici olduğunu vurguladı.
Kimler için uygun olabilir?
Migren botoksunun özellikle sık ve yaşam kalitesini bozan ataklar yaşayan hastalarda değerlendirildiğini belirten Op. Dr. Nuray Kuzukıran sözlerini şöyle sürdürdü: “İlaç tedavilerine rağmen yeterli fayda göremeyen, yan etkiler nedeniyle koruyucu tedavileri sürdüremeyen veya kronik migren tanısı almış hastalarda botoks önemli bir seçenek olabilir. Ancak gebelik, bazı nöromüsküler hastalıklar ve belirli tıbbi durumlarda uygulama uygun olmayabilir. Bu nedenle her hasta bireysel olarak değerlendirilmelidir.”
Migrenin yıllarca katlanılması gereken bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Medikal Estetik Hekimi Op. Dr. Nuray Kuzukıran açıklamasını “Baş ağrısı nedeniyle işinden, ailesinden, sosyal hayatından geri kalan çok sayıda insan var. Migren botoksu her hastaya uygulanacak bir yöntem değildir ama uygun hastalarda atak sayısını azaltarak yaşam kalitesini belirgin şekilde artırabilen bilimsel bir tedavi seçeneğidir. En önemli adım, doğru tanı ve kişiye özel tedavi planlamasıdır” diyerek tamamladı.