Hava Durumu

Bir Zamanlar Kıbrıs gerçek hikaye mi?

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2021 00:00
 Film izlemek, vaktimizi iyi değerlendirmek için iyi bir seçenek ama bu filmi izlerken arada biraz bilgi edinmek fena olmaz diye düşünüyorum.

televizyonlarda yayınlanan çoğu dizi sanal hayatları anlatan konuları işliyor. 1 Nisan 2021’de TRT ekranlarında yeni bir dizi yayınlanmaya başladı. Konu bence bir ülke tarihi açısından hassas ve bir o kadar da değerli ve önemli.

Türkiye Cumhuriyeti en önemli konusu Yavru Vatan Kıbrıs'taki kardeşlerimizin durumu. Dizi hakkında görüşlerimi paylaşmadan önce kısa bir Kıbrıs Tarihi’nden bahsetmek istiyorum.

 

Kıbrıs, 9 bin 282 kilometre kare yüzölçümüne sahip M.Ö bin 450 yıllarından itibaren sırası ile Mısırlılar, Fenikeliler, Hititler, Asurlular, Persler, Büyük İskender (Ptoleme Egemenliği), Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Haçlılar ve Venediklilerin ardından ada Osmanlı Devletinin egemenliğinde kalmış bir adadır.

15 Ocak 1950 tarihinde Rum Kilisesi’nde yapılan oylama da Rumların yüzde 96’sı Enosis’i kabul etti. İngiltere bu birleşme kararını reddetmiştir. Yunanistan birleşme (Enosis) isteğini 1954 tarihinde BM gündemine taşıdı. Yunanistan’ın bu kararının ardından adada Türklere karşı bir şiddet furyası başlatıldı. Yunanistan diplomatik olarak başarıya ulaşamayınca adadaki Türklere karşı adaya Albay Grivas 1955 tarihinde “EOKA” kuruldu. Bütün bu ele geçirme planlarının ardından İngiltere, Rum halkı kadar Türk halkının da kendi geleceğini tayin etme hakkının olduğunu hakkında bildiri yayınladı. 1955-1958 tarihinde EOKA Türklere karşı şiddet eylemlerine devam edince 33 Türk köyü boşaltılmak zorunda kaldı. Huzur ve selametten eser kalmayan adada Türkler de “taksim” yapılmasında yana tavır almışlardı. Dönemin Cumhurbaşkanı olan Makarios 1960 Anayasasının olması gerekenden daha çok Türk tarafına tavizde bulunduğu iddia ederek 13 maddelik değişikliği Cumhurbaşkanı Dr. Fazıl  Küçük’e iletti. Türk Devleti ve Kıbrıs Türk yönetimi 16 Aralık 1963 tarihinde iletilen 13 maddelik öneriyi reddetti. 

Teklifin reddedilmesi üzerine Rum tarafı 5 gün sonra sistematik olarak Türklere şiddet uygulamaya başladı. 1967 yılında Yunanistan hükümeti tekrar el değiştirince hükümet ENOSİS’e ulaşmak için tekrar harekete geçti ve Kıbrıs’ta bulunan Boğaziçi ve Geçitkale köylerine saldırmaya başladılar. Saldırıların hemen ardından Türkiye adaya müdahale hakkını belirteceğini açıkladıktan sonra Yunanistan askeri güçlerini adadan çekti. Makarisos adanın Türklerden ancak ekonomik yıpratma ile alınabileceğini savunurken karşı grup ise EOKA lideri Nikos Sampson etrafında toplanarak Makarios’u devirdiler. 

1974 tarihinde adada sular tekrar ısınmaya başlayınca Türkiye 1960 Anayasasına dayanarak İngiltere’ye ortak müdahale teklifinde bulundu. Fakat Türkler ölmeye devam ettikçe ülkenin vicdanı buna seyirci kalamazdı. Tarihler 20 Temmuz 1974’ü gösterdiğinde “Kıbrıs Barış Harekatı”  başladı. 2. harekat ise 14 Ağustos günü sabah saatlerinde 28. ve 29’uncu Tümenler Magosa ve Boğaz Deniz üssünü ele geçirmek için doğuya doğru taarruza geçtiler.

Kıbrıs Harekatı ile adada yaşayan Türklerin katledilmesinin önüne geçildi. İkinci harekatın ardından Yunanistan’ın “Enosis” hayali sonlandı. İkinci harekattan tam 40 yıl sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu ikinci harekat nedeniyle Türkiye'yi Rum kesimine 90 milyon Euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Türkiye bu kararın bağlayıcı olmadığını ileri sürerek tazminatı ödemeyi reddetti.

1983'te Bağımsız KKTC ilan edildi. BM Güvenlik Konseyi ise aynı ay çıkardığı 541 sayılı karar ile KKTC'nin yasal bir statüsü olmadığını kayıtlara geçirdi.


Bodrum Masalı, Vurgun gibi bir çok dizinin senarist ekibinde yer almış Emre Özdür, hem senarist hem gazeteci Başar Başaran tarafından kaleme alınmış. Yönetmen koltuğunda Fatmagül'ün suçu ne dizisinin yönetmeni Hakan İnan var. Oyuncu kadrosunda ise;  Ahmet Kural,  Pelin KarahanSerkan ÇayoğluTayanç Ayaydın, Devrim Saltoğlu gibi başarılı isimler yer alıyor.

Kıbrıs olaylarının şiddetlenmeye başladığı 1963 yılı ile başlayan hikaye şöyle; Kanlı Noel olarak bilenen olayların başlaması ile başta Sakız Tüccarı Dereli ailesi ve tüm Türk aileleri saldırıya uğrar. Türkler zorla göçe zorlanırlar, göç yolunda Kemal Dereli binlerce Türk'ün lideri haline gelir. Türkiye'de Lefkoşa'ya gizli görevle gelen Ankaralı adındaki kahraman ise olayların akışını değiştirir. Rauf Denktaş ve Dr. Fazıl Küçük'ün mücadelesini de harmanlayan dizi gerçeklerden yola çıkarak hazırlanmış  başarılı bir yapım.

Yayınlandığı günün evvelinde aylardır Kıbrıs'ta hazırlanan ve çok emek harcanarak yapılmış bir dizi film. Pandemi aylarında çekilen bu dizi sokağa çıkma yasaklarına rağmen bence başarılı bir yapım olarak TRT ekranlarına yansıdı.

 Bir zamanlar takısı Bir Zamanlar Kıbrıs" Dizinin ilk bölümündeki izlenimlerime gelince, Aslında komedi filmlerinde oynayan Ahmet Kural'ın oyunculuk performansını çok başarılı buldum. Tayanç Ayayadın ve Pelin Karahan'ın performansları tartışılmaz güzeldi. Sinematografik açıdan da başarılı bir film güzel sahneler içeriyor. Özellikle gece çekimleri muhteşemdi, bazı sahnelerde yardımcı oyuncuların konsantrasyonu kötü idi. Bu güzel dizinin adı daha özel olmalı idi,  Bu aralar tüm dünya da moda olan "Bir Zamanlar ...." takısı artık tüm dünya da standart hale geldi. O kadar emek harcanmış dizinin adı bir zamanlar deyip geçiştirilmemeli idi. 

 Genel olarak "Bir Zamanlar Kıbrıs" dizisinin yapılması beni sevindirdi.

İyi Seyirler.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.