Hizmet sektörü başta olmak üzere yeme ve içme sektörünün ağır finansal yaralar aldığı pandemi sürecini Türkiye, müttefiklerine ve küresel ekonomik coğrafyaya göre daha başarılı yönetiyor. Burkay'ın yüksek faizin yatırımları engellediği söylemine iş dünyası gibi bende katılıyorum. Faiz yönetimi nedeniyle Türkiye'de maalesef ne kurum ne de kamu borçları yapılandırılamadı. Daha doğrusu faiz ile yapılandırıldı ve ana borçlar yine askıda kaldı. Ve yine artan faizlerle insanlara, "paranızı banka da faize yatırın" denilerek yatırımcının yatırım yapma iştahı köreltildi.
Türkiye'nin iş planlamasını 2020 yılında alt üst eden pandemi sürecinde ortaya çıkan en önemli sorunları BTSO Başkanı İbrahim Burkay; "artan enflasyon, fiyat istikrarsızlığının tetiklediği yüksek faiz oranları, kurdaki agresif iniş çıkışlar ve ihraç pazarlarımızdaki ciddi daralma, reel sektörümüzde gelirleri azaltıp, maliyetleri yükseltti. Özellikle yüzde 20 sınırına yaklaşan faiz oranları ve çift haneli enflasyon, yatırım ve üretim ikliminin önündeki en önemli engellerdir" diyerek sıralıyor.
İş dünyasının prangaları kırılmalı!
Yayınladığı basın bülteni ile gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulunan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, geçtiğimiz günlerde coğrafi işaret hususunda da kent ile uyumluluk gösteren çalışmalara imza attı. Kentin ihracat kapasitesini artırmanın aynı zamanda üretim ve istihdam kapasitesini artırmak olduğu gerçekliğini doğru cümlelerle vurgulayan Burkay, "2021 yılını risklere değil fırsatlara odaklanacağımız yeni bir dönem olarak değerlendirmeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde demokrasi, ekonomi ve hukuk alanında başlatılan seferberliği içinde bulunduğumuz koşullardan güçlenerek çıkmamız adına çok kritik ve değerli buluyoruz. Ülke olarak biran evvel bu prangalarımızdan kurtulmalıyız" diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara'nın alacağı güçlü çözümleri destekleyeklerini açıkça ifade etmiş oldu.