Hava Durumu

BALIKÇILAR ‘VİRA BİSMİLLAH’ DEDİ

Marmara Denizi’nde 5 Nisan'da başlayan av yasağı, önceki gün sona erdi. 5 aylık aranın ardından hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, yeniden ‘Vira bismillah’diyerek teknelerle mavi sulara açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2020 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2020 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
BALIKÇILAR ‘VİRA  BİSMİLLAH’ DEDİ
 2020-2021 su ürünleri av sezonu Karadeniz, Marmara ve Ege denzilerinde 1 Eylül itibarıyla açıldı. Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle geçen sezonu erken kapatan balıkçılar da 31 Ağustos'u 1 Eylül'e bağlayan gece yarısı saatler 00.00 gösterdiğinde her yıl olduğu gibi bu yıl da 'Vira Bismillah' diyerek mavi sulara açıldı. Bursa'da ‘2020 Yılı Su Ürünleri Av Sezonu’, Gemlik'te yapılan törenle açıldı. Karacaali Mahallesi'nde, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygün, Covid-19 salgını dolayısıyla mart ayının sonlarında erken kapatılan sezonun açıldığını belirtti. Aygün, "Bu gece yarısından itibaren balıkçılarımız, Marmara Denizi'nde avlanmaya başlayacak. Her türlü sağlık tedbirini elden bırakmadan inşallah bu sezonu bolluk ve bereket içinde geçireceğiz” dedi. Bursa'nın 115 kilometrelik sahil uzunluğu ve 9 balıkçı barınağına sahip olduğunu aktaran Aygün, kentin Marmara Denizi ve Karadeniz'de avlanan su ürünlerinin Batı Anadolu'ya naklinde önemli bir geçiş ve kapı görevi gördüğüne dikkati çekti.

589 RUHSATLI BALIKÇI

Bursa’da 243'ü denizlerde, 346'sı göllerde 589 ruhsatlı balıkçı teknesinin faaliyet gösterdiğini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Aygün, “Balıkçılık yapabilme ehliyetine sahip gerçek kişi ruhsat tezkeresine sahip balıkçı sayısı ise 3 bin 558'dir. Ayrıca ilimizde bulunan 589 ruhsatlı tekneden 23'ü büyük gırgır teknesidir. Denizlerimizden 2019 yılında avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı 4 bin 269 ton, iç sulardan avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinin miktarı da bin 1514 ton olmak üzere toplam 5 bin 783 tondur. Geleneksel kıyı balıkçılığının kayıt altına alınması ve desteklemesi amacıyla 426 balıkçı gemisi için Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl 425 bin lira ödeme yapılmıştır” dedi.  Geçtiğimiz günlerde ilk defa balıkçı barınaklarını temizlediklerini dile getiren Akgül, "Ayrıca bir denetim teknesi alımı ile ilgili ihale sürecimiz devam ediyor. Bütün bu çalışmalarla bundan sonra üretimimizin önemli miktarda artacağına inanıyorum" diye konuştu. Gemlik Kaymakamı Hasan Göç ise ''Burada işin sahipleri konuştular. Bursa'nın en uzun denize kıyısı olan ilçesi olan Gemlik'te denizlerden balık tutmanın yanında, balık yetiştirerek de stoklarımızı korumalıyız. Okyanuslarımız ve denizlerimiz de tükenmez hazineler değil. İnşallah bu sorunlar, bilinçli balıkçılıkla giderilir. Balıkçılığımız da bundan daha ileriye gider. 2020-2021 balık sezonunun Bursamıza, balık severlere hayırlı olmasını diliyoruz'' diye konuştu. Av sezonu açılışına İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mehmet Barış Bozkurt, İlçe Emniyet Müdürü Abdulkadir Yüce, Gemlik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Tuna katıldı. Etkinliğe katılanlara ekmek arası balık ikram edildi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.