Hava Durumu

Bursa'ya hayırlı olsun...

Kültür ve Tarih kenti Bursa, Sümerolog Muazzaz İlmiye Çığ’ın da katkılarıyla yeni bir müzeye kavuşacak.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2020 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2020 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bursa'ya hayırlı olsun...
 Av. Asuman Ceylan, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın kendisine verdiği izin ve yetkiyle, Bursa’nın ülke ve dünya genelinde önemini arttıracak yeni Müze çalışmalarının sürdürüldüğü hakkında basın açıklaması yaptı.

 

Bilim İnsanı, Sümerolog Tarihçi Muazzez İlmiye Çığ’ın bilgi ve muvafakati doğrultusunda Av. Asuman Ceylan tarafından yazılı olarak yapılan açıklama ise şöyle;

 

 

Bursa’nın ülke ve dünya genelinde önemini arttıracak, yaklaşık bir yıl önce projesini başlatıp yürüttüğümüz, Sümer ve Hitit Tarihi  Araştırmaları Kültür Merkezi ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ Müzesi bu yönü ile Ulu Şehrimiz Bursa’ya çok yakışacak!

 

Şairin dediği gibi ‘’Sanattır sonbahar.’’

Aynı aşık gönülle ben de diyeyim ki: Sanatı olan sonbaharın içinde Ekim, Ekim’in içinde  Atatürk’ün Sanatı Cumhuriyet var.

Bizim de bu Ekim’de Ulu Şehir Bursa’mıza güzel bir haberimiz var.

Arkeoloji deyince Sümer ve Hitit çivi yazısı tabletleri bir olasılık ki ilk akla gelir.

M.Ö 4000 yıllarında Dicle ve Fırat Nehir’leri arasında Mezopotamya bölgesinde yaşayan Sümerlilere ait o bölgenin özlü çamurlarına yazılan tabletler, asırlar boyu toprak altında kaldıktan sonra gün yüzüne çıkartılmıştır.

Sayın Muazzez İlmiye Çığ hocamın deyimiyle “Asırların gerisinde kalan bu yazılar sırlarını modern insana vermiştir’’

Bizim topraklarımızdan, arkeologların eliyle gün ışığı gören, insanlığın ortak mirası olan tabletlerin sırlarını bir kaşif merakı, göz nuru ve otuz üç yıllık alın teri ile okuyup düzenleyip bize bu sırları açan da 1914 Bursa doğumlu Sümerolog, Bursalı Muazzez İlmiye Çığ’dır.

Bursa’nın Türk Uygarlık ve Kültürü’nün oluşumunda yeri özeldir, önemlidir.

Biz Bağdat’tan Tuna’ya Bursa’dan uzandık.

Bursa’nın toprağında tarihi bir taht, üzerinde ipeğinin asalet ve zarafeti vardır.

Atalarımızın ve bugün üzerinde yaşadığımız toprağın kültürünü, ruhunu yeniden anımsatacak, çalıştıracak ve yeni nesillere aktaracak  Bursa’nın ülke ve dünya genelinde önemini arttıracak; yaklaşık bir yıl önce projesini başlatıp yürüttüğümüz, Sümer ve Hitit Tarihi  Araştırmaları Kültür Merkezi ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ Müzesi bu yönü ile Ulu Şehrimiz Bursa’ya çok yakışacak!

Yükselme hamlesinin eğitim ve kültür ile ve bunun yolunun toplumun tüm katmanlarının birlikte görev ve fikir heyecanı katkısı ile olacağına inanıyoruz.

Değerli hocamızın, bir yıla yakın süredir şahsıma verdiği yasal yetkilendirmeye dayanarak yaklaşık bir yıldır Bursa da böyle bir Müze/Kültür Merkezi kurma hayali ile gönüllü olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Değerli hocamız ile Mersin’de görüşerek fikrimizi açıp görüş ve iznini sorduk.

Mersin’den İstanbul’a yetkili ve çok heyecanlı olarak döndük.

Sonu sürpriz bir programla tasarlanmış bir sır proje olarak devam ederken ne yazık ki  salgın hızımızı kesti.

Kültüre ve Tarihe adanmış 107 yıllık  ışıklı bir hikayenin, topraklarımızdan tüm insanlığa fısıldanacak sırların  koruyuculuğunu yapıp, ileri kültür çalışmalarının merkezi olacak, Bursa ya kültürel değer katacak, ülke ve dünya genelinde topraklarımızdan geçen kadim tarih araştırmalarının cazibe merkezi olacak müzemizin/kültür merkezimizin haberini, kağnı peşinde çıplak ayaklar ile yürüyen tertemiz kadınlarımızın asaletinde kalma çabasında saygılarımız ile duyuruyoruz.

Tarihte olduğu gibi uygarlık ve kültür yükselişimiz yine Bursa’dan olsun ve bu müze hamlemiz dünyaya Bursa’dan uzanan bir başlangıç olsun dileriz.

Bu projemizin partiler ve gruplar üstü olmasına, hayati önem verdiğimizi de belirtmeyi çok önemsiyorum.

Katkısı olacağını düşünen kurum, kuruluş ve kişilere özenle zaman ayıracağımızı, öncülüğünü üstlendiğim, Bursa’yı kültürel ve tarihi araştırmaların merkezi yapacak bu görevi vatan vurgunu bir gönüllü olarak yerine getirmekten büyük onur duyarım.

Ulu Şehrimize uğurlu olsun!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.