Hava Durumu

Ekonomik virüs

Serbest Mali Müşavir Demir, Türkiye ekonomisinin Çin’e bağımlılığı diğer G20 ülkelerine kıyasla daha düşük olduğu için Wuhan virüsünün Türkiye'ye etkisinin daha sınırlı kalabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2020 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2020 19:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Ekonomik virüs
 Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün (COVİD-19) Türkiye ve küresel ekonomiye etkilerini Gazete Bursa’ya değerlendiren Serbest Mali Müşavir Hasan Hüseyin Demir, dünya çapında ticaret hacminin ivme kaybetmesiyle birlikte, Türkiye’de ihracatın büyüme hızını yavaşlatabileceğini ifade etti. Demir;  “Asya’daki yükselen piyasalardan çıkan küresel likiditenin bir kısmı alternatif bir piyasa olarak Türkiye’ye kayabilir. Sınırlı da olsa böyle bir para girişi finans piyasalarına olumlu yansır. Eğer virüsün küresel ekonomiye etkilerine dair beklentiler kötüleşirse FED ve ECB gibi büyük merkez bankaları ilave parasal genişlemeye gidebilir. Böyle bir politika hamlesi faiz ve döviz piyasaları özelinde Türkiye’nin sınırlı da olsa elini rahatlatır. Olası olumsuz ve olumlu yansımaların nette nasıl bir etki doğuracağı farklı kanallardan hangilerinin daha ağır basacağına bağlı olacaktır” dedi.

ÜRETİM ARTMALI

Virüs sonrası ekonomik canlanma ile birlikte dünyada ve ülkemizde meydana gelecek olan yoğun talep artışı kaçınılmaz olacağına vurgu yapan Demir,  “Eğer bu talep artışının olacağı sektörlerde öncelikle üretim kapasitemizi artırıp talep artışını karşılayan yatırımlar yapabilirsek kaybettiklerimizi yeniden kazanmamız çok kolay olacaktır. Bu süreci değerlendirip bu sürecin sonucunda çıkaracağımız dersleri bir an önce uygulamaya sokmalı üretime her zaman olduğundan daha fazla önem vermeliyiz. Ekonominin çarklarını bu süreçte tüm olumsuzluklara rağmen döndürmeye devam etmeliyiz ve istihdamda düşüşe yol açacak faaliyetlerden uzak durmalıyız. Her alanda üretime önem vermeliyiz üretmeden kazanamayız. Hepsinden önemlisi koronavirüs etkisini yitirdikten sonra her şeyin kıymetini daha çok bilen bir insanlık, daha çok üreten ve istihdam sağlayan bir iş dünyası olabilir” diye konuştu.

KREDİ OLANAKLARI KOLAYLAŞMALI

Demir, bu süreçte kamu ve özel bankaların esnaf ve firmaların yanında yer alarak bu kredi olanaklarının kolaylaştırılmasına yönelik faaliyetlerin içinde olmaları gerektiğini vurgulayarak, “Kısa çalışma ödeneği gibi yapılan yasal düzenlemeler ile şartları kolaylaştıran ve istihdamdaki sürekliliği korunmaya yönelik çalışmalar amaçlanmış olup,  yapılan bazı düzenlemelerle kısa çalışma ödeneğine başvuru sırasındaki bürokratik işlemlerin bir nebze olsun kolaylaştırıldı. Yaşanan bu süreçte devletimizin vergi gelirleri ihtiyacı olduğu aşikar olup, önemli olan bu süreci gerek iş dünyası gerekse de çalışanları ile birlikte ayakta kalarak atlatmaktır. Virüs etkisini kaybettiğinde ekonomik canlanma ile birlikte ötelenen vergi gelirleri devletimizin kasasına tekrar sağlıklı ve sürekli şekilde akacaktır. Önemli olan bu süreci tüm kesimlerle birlikte elbirliği ile atlatmak ve ayakta kalmaktır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.