Hava Durumu

''İyi turşunun sırrı suyunda gizlidir''

Ülke genelince tanınan Gedelek Köyü turşularının sırrını öğrenmek için turşucu Mustafa Dursun'un kapısını çaldık. Dursun, turşunun lezzetli olmasında taze sebze ve meyvelerin yanı sıra köyün kaynak suyununda önemli olduğunun belitti.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 13:16
Kaynak: MAHİR BORA KAYIHAN
https://www.gazetebursa.com.tr/
''İyi turşunun sırrı suyunda gizlidir''

Turşuları sayesinde tüm Türkiye'nin tanıdığı Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Köyü, geçiminin %80'ini turşuculuktan sağlıyor. Yılda yaklaşık 50 bin ton turşunun üretildiği ve 50'ye yakın turşuhanenin bulunduğu köy, turşu talebini karşılayabilmek için yakın illerden de sebze meyve alımı yapıyor.

Turşu üretimi sayesinde ayakta kalan ve ciddi bir şekilde de göç alan köy, 1950'li yıllardan beri turşu üretimiyle kalkınıyor.

Gedelek turşularının diğer turşulardan farkını ve lezzetinin ardındaki sırrı öğrenmek için Gedelek Köyü sakini ve turşu üreticisi Mustafa Dursun'a ulaştık.

Öncelikle biraz Gedelek Köyü'nden bahseder misiniz?

Köyümüz Orhangazi ilçesine bağlı. İlçeyle aramızda 7 km var. Köy ahalisi geçimini tarım, zeytincilik ve ciddi bir şekilde turşu üretimiyle sağlıyor. Özellikle Rifat Minare'nin 1940'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nden getirdiği kornişon türü salatalık tohumuyla turşuculuk ciddi bir boyut kazandı. Gedelek için turşu cenneti demek yanlış olmaz. Çünkü sadece kentin değil, ülkenin ve dünyanın ciddi bir bölümüne turşu üretilen bir köy. Ve meşhur bir kaynak suyu var.

Turşuların kurulduğu sebze ve meyveler köyün kendi mahsulü mü?

Şu an köyde üretimi olan fasulye, biber ve bir kaç çeşit daha sebze var. Çoğu sebze Afyon, Yenişehir, Balıkesir ve civarından geliyor.

Köyün ciddi bir bölümü geçimini turşuculuktan sağlıyor...

Evet. Köyde tüm aileler turşu yaparak geçinir. Turşu yapmayan kişilerin eşleri ve çocukları turşuhanede çalışır. Köyün geçim kaynağı turşuculuk ama, sadece köyün değil civarınında öyle. Gemlik'ten, Orhangazi'den ve çevre köylerden köyümüze sezonluk işçi çok gelir.

Gedelek turşusunun diğer turşulardan farkı nedir?

Öncelikle hafifliği. Sonra susatmaması. Tuzunun çok ayarlı olması. Sebzelerinin tazeliği. Her şeyin en kalitelisi kullanılır. Kesinlikle markalaşma adına ters bir şekilde kötü sebze veya kötü saklama koşulları altında turşu üretilmez. Mesela 1 liraya da sirke var 10 liraya da... ama 10 liralık kullanılır.

Mahsuller köy dışından gelecekse gece gelir. Tazeliğini koruması ve gün ışığına maruz kalmaması için önemlidir bu. Benim turşuhanemin altında 20 dönüm arazim var. Bu açıdan kendi sebzelerimi kendim üretebiliyorum. Dışarıdan sadece havuç alıyorum. Ama aslında, ve bence Gedelek Köyü turşularının lezzet sırrı suyudur! Doğal kaynak suyumuzun kattığı lezzet kesinlikle yadsınamaz. 

Sizin bir özelliğiniz de butik turşuculuk yapmanız...

Evet. Heykel'de ve Setbaşı'nda Başak Turşuları adı altında 2 tane dükkanım var. Toptan satışın yanı sıra dükkanlarda da kendi üretimim turşuları kentimiz insanıyla buluşturuyorum. Klasik turşuların yanı sıra özel turşular ve özel paketlemeler mevcut. Turşunun yanı sıra ev yapımı salça, salamura ve sele zeytin, özel sirke, şalgam, limon suyu çeşitleri, salamura yaprak gibi geniş bir ürün yelpazemiz var. Hijyenik bir üretimhenede hazırlanıyor turşularımız. Yıllardır kentimiz insanı lezzetimize olduğu kadar temizliğimize de güvenip turşularımızı tercih ediyor. Bu tüm Gedelek Köyü için geçerlidir.

Butik oluşumuzun sebebiyse burada turşu servisi de yapmamız. Simidini alıp turşu suyu içmeye gelenler çok.

Turşu denilince lahana, biber, salatalık akla ilk gelenler...

Doğrudur. Ama artık çok çeşit var. Sadece çeşit değil, çok farklı sunumlarda var. Mesela  turşu dolması gibi...

Karnabahar, fasulye, bamya, patlıcan, Macar biberi, acur, armut, sarımsak, üzüm, karalahana, pancar, erik... aslında bu saydıklarımın bir kısmı bizim için yeni oldu. Ülkemizin belirli bölgelerinde zaten turşuları kuruluyordu. Kısaca şöyle diyebilirim; aklınıza gelen birçok sebze ve meyvenin turşusunu kurabilirsiniz. Ama lezzet bakımından ne derece hoş olur. İşte burada devreye biz giriyoruz ve lezzetini beğendiklerimizi halka sunuyoruz. Bu açıdan birçok çalışma içinde köyümüz. Devamlı yeni ürünler üzerine çalışarak denemeler yapılıyor. Mesela yumurta turşusu... Kolay kolay akla gelir bir şey değil ama, yapıldı ve oldu...

''53 yaşındayım. Sabah kahvaltılarında bile turşu yiyen bir adamım. Turşu ve tarhana çorbasıyla kahvaltı yapar çayı üzerine içerim. Çocukluğumdan bu zamana köyümüzde hiçbir hastalık hatırlamam. Devamlı suyla uğraştığımız için romatizmal hastalıklar olabilir belki ama, kansermiş,  kalpmiş yoktur. Turşu yapanlarında çoğu şu anda 80'in üzerinde...''

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.