Hava Durumu

KRİTİK EKONOMİ VİRAJI

Ekonomik ve sosyal olarak rasyonel etki analizleri yapabilmek ve koronavirüs sonrası dünyanın alacağı şekli ve yeni düzenleri çözebilmek ve buna bağlı kendi yerini belirleyebilmek için mücadele kadar normalleşme adımları içinde kalma kararlılığını da göstermek gerekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2020 01:56
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2020 01:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
KRİTİK EKONOMİ VİRAJI
 

Yeni tip koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında alınan önlemler, ekonomileri olumsuz yönde etkilerken, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Hasan Hüseyin Demir, kısıtlama döneminin ardından majör merkez bankaları ve hükumetler başta olmak üzere atılan genişlemeci adımları Gazete Bursa için değerlendirdi. 1 Haziran itibarıyla başlayan normalleşme sürecini ‘virüsle beraber yaşamak’ olarak adlandırıldığını belirten SMM Demir, genel bir başarı hikayesi için damgalanma ve  siyasallaşma göstermeden global ölçekte toplumsal dayanışma ve mutabakatın önemine dikkati çekti. Demir, “Piyasalar koronavirüs etkisi kaynaklı mart-mayıs aylarında yaşanan sert dalgalanma ve volatilite süreçlerinden majör merkez bankalarının olağandışı parasal genişleme ve likidite adımları paralelinde adım adım çıkma çabası içine girdiler. Bu süreçte borsalarda virüsün getirdiği oldukça sert satışlar yaşanırken, Dolar endeksi ve altında özellikle güvenli liman sebebiyle aynı paralelde önemli yükselişlerin yaşandığını izledik. Temmuzla birlikte potansiyel ikinci dalga korkusu taşıyan pandemi süreci, normalleşme adımlarının devamlılığı ve verilerle hasar tespitinin biraz daha fiyatlara girmeye başlayacağı bir sürece de girmiş olacağız” dedi. SMM Demir,  pandemi süreci ile ilgili ikinci dalga endişeleri ve olumsuz sayılabilecek haber akışı sürse de piyasaların sağlanan ekstra likidite imkanlarının da desteğiyle pozitif tarafta tutunma çabalarını masada tutmaya devam ettiğini ifade etti.

‘V’ TİPİ GERİ DÖNÜŞ

Reel piyasalarda ve makro verilerde hasar süreci ve tespit arayışları sürdüğünü belirten SMM Demir,   alınan önlemlerin ilk dokunduğu alan borsalar olduğunu, atılan adımların kademeli yansıması nisan ve mayıs aylarında güçlü tepkiler ile kendini gösterdiğini ifade etti. ABD merkezli borsalarda haziran ayına devreden anlamlı yükselişler ‘V’ tipi bir geri dönüşü de beraberinde getirdiğini söyleyen Demir, “ Yılın ikinci yarısını kurtarmak için atılan büyük ölçekli sınırsız adımların etkisini kalıcı hissetmek için gözler pandemi süreci ve virüs grafiklerinde olacak. İkinci dalganın gelip gelmemesi normalleşme çabalarının performansını belirlerken gelecek haber akışı ve makro-mikro verilerde hasar tespitinin rasyonel etki analiz edilmeye çalışılacak” dedi.

GÜVENLİ LİMAN

SMM Demir, kademeli açılış senaryolarının ve normalleşme çabalarının konuşulduğu bu dönemde borsalarda yaşanan normalleşmeyi ve dolar endeksi başta olmak üzere güvenli liman efekti gösteren grafiklerdeki potansiyel yön arayışlarını sorgulanacağı bir dönemece girilidiğini söyledi. Demir, “Hemen bu noktada piyasaların daha fazla kırılmasını, sistemik risklerin getireceği ağır tahribatları ve tahvil piyasalarına uzanacak olası likidite krizlerini engelleme amaçlı Fed önderliğinde ‘majör merkez bankaları’nın aldığı önlemlerin etkisi hissedilmeye başlandı” diye konuştu.

TEMKİNLİ İYİMSERLİK

Piyasa fiyatlamalarının bundan sonraki seyri ve gelen güçlü geri dönüş hareketlerinin kalıcılığı için oldukça önemli bir viraja girildiğine dikkati çeken SMM Demir, “Fed toplantısı bu virajın en önemli kritik noktalarından biri olacak. Fed ile ayaklanan piyasalar, atılan adımların sınırsızlığının güvencesini beklerken bir yandan verim eğrisi ve negatif reel faiz tartışmalarına dair notlara da konsantre olacak. Bu süreçte yatırım arayışlarını ‘temkinli iyimserlik’ içinde gerçekleştirmek en rasyonel davranış biçimi olacaktır. Ekonominin önündeki yolun olağanüstü bir şekilde belirsiz ve büyük ölçüde virüsün kontrol altına alınmasındaki başarıya bağlı olduğunu görmekteyiz. İnsanlar, geniş yelpazedeki faaliyetlerde yeniden bulunmanın güvenli olduğuna emin olana kadar tam bir toparlanma gözükmemekdir” dedi. Pandemi sürecinin zorlu ve uzun olduğu kadar bakıma algı yönetimine de dikkati çeken Demir, virüs sonrası oluşacak yeni dünya ortamında  doğru ve pozitif tarafta kalabilmenin koşulunun ekonomik finansal ve sağlık anlamında topyekün iyi bir yönetim ve  iyi bir iletişim sürecinden geçtiğini ifade etti. 

HABER: ÖMER KÜÇÜKKAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.