Hava Durumu

Kültür ve Turizm şehri Bursa

Vali Yakup Canbolat şehre dair yapılan çalışmalar hakkında Gazete Bursa köşe yazarı gazeteci Ömer Küçükkaya'ya açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2021 23:16
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2021 23:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Kültür ve Turizm şehri Bursa

Bursa'nın  kültür ve turizm şehri olduğunu ifade eden Vali Yakup Canbolat,  tarih ve medeniyet kenti Bursa'nın kültürel yeterlilikleri ile Türkiye'nin gücünü sergilediğini vurguladı. Vali Yakup Canbolat; " Bursa'da kazılarda bulunan 16 milyon yıl öncesine dayanan fosillerden, MÖ 6500 yıl öncesine yani  8500 yıl öncesine gidilen Neolitik dönemden bugüne İmparatorluklar kurmuş insanların yaşadığı topraklar üzerindeyiz. Günümüzde de sanayi ve teknoloji kenti olarak geleceğin nanoteknolojilerini kullanan bir şehirden bahsediyoruz. Geçmişi geleceğe taşıyan bir vizyon ve tarihi geçmişe sahibiz. Bursa; bir medeniyet şehridir derken, kültür ve turizm şehri derken, bu tarihsel gücü ve mimariyi ifade ediyoruz. Ve diyoruz ki, Bursa sadece bir kültür, turizm ve tarih şehri değil aynı zamanda geleceğin şehridir" dedi.

Bursa'ya kıtalar arası yolculuk

Bursa'ya kıtalar ötesinden yüzbinlerce turist geldiğini ifade eden Vali Yakup Canbolat; "pandemi öncesinde 2019 yılında Bursamıza yerli ve yabancı 1 milyon 647 bin 231 turist gelmiştir. Yine 2019 yılında Bursamıza yerli turist olarak gelen 2 milyon 167 bin 228 gece konaklama, yabancı turist olarak 826 bin 37 gece konaklama olmak üzere toplam 2 milyon 993 bin 265 kişi gece konaklama gerçekleştirmiştir. Dünya genelinde hava, kara ve deniz yolu ulaşımınıda engelleyen ve yine ulusal kapanmalar çerçevesinde ağır koşullarda uygulanan pandemi önlemleri kapsamında 2020 yılında Bursamızda toplam 1 milyon 559 bin 187 yerli ve yabancı turist geceleme yapmıştır. Pandemi koşullarının devam ettiği Bursamızda 2021 yılı Haziran ayı sonu itibariyle toplamda 720 bin 952 yerli ve yabancı turist gece konaklama gerçekleştirmiştir. Bursamızı ziyaret eden turistler ağırlıklı olarak Arap dünyasından gelmekte olup turist sayısına göre ülkemize turist gelen ülkeler şu şekildedir; Kuveyt, Rusya, Irak, Almanya, Suriye, Ürdün, ABD, Libya, Endonezya, Azerbaycan, İran, Ukranya, Pakistan, Bulgaristan, Fransa, Katar, Lübnan, İsrail, Özbekistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile diğer ülkeler olarak görülmektedir" dedi.

Bursa'ya özellikle Arap dünyasından olmak üzere; Avrupa'dan, Malezya ve Endonezya ile Rusya'dan ağırlıklı olarak turist geldiğini ifade eden Vali Canbolat; "Bursamıza gelen Arap turistler; Uludağ, Saitabat Şelalesi, Mustafakemalpaşa Suuçtu Şelalesi, Atatürk Kent Ormanı, Gököz Göleti, Cumalıkızık ve Kapalı Çarşıyı ziyaret etmektedir. Avrupalı turistler; Tophane Meydanı, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Yeşil Külliyesi, Muradiye Külliyesi, 1'nci Murad Külliyesi  ve tarihi alanları, İznik, Trilye ve Gölyazı’yı ziyaret etmektedir. Malezya ve Endonezya'dan gelen turistler; kültür ve inanç turizmi kapsamında gelmekte olup başta Ulucami, Padişah Külliyeleri ve diğer kutsal mekanları ziyaret etmektedir. Rus turistler ise ağırlıklı olarak kış ve kayak turizmi için Bursamıza gelmekle olup Uludağ bölgesini ve kayak tesislerinde tatillerini değerlendirmektedir" dedi. 

Müzeler şehri Bursa

Tarihi ve kültürel değerleri ile öne çıkan medeniyetler şehri Bursa'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 7 Müze bulunurken ayrıca 18 özel müze olmak üzere toplam 25 müze kente ve turistlere hizmet vermektedir.

Hüsnü Züber Evi'nin restorasyona girdiğini ve Yenişehir Şemaki Evi Müzesi'nin tadilatta olduğunu ifade eden Bursa Valisi Yakup Canbolat, Milli Saraylara bağlı olan ve protokol ile Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan Hünkar Köşkü'nü 2020 yılında 15 bin 138 kişi'nin 2021 yılında ise, 4 bin 94 kişinin ziyaret ettiğini ifade etti.

Vali Yakup Canbolat ayrıca pandemi koşullarına rağmen yerli ve yabancı turistlerin ağırlıklı olarak ziyaret ettiği müzelerin; Aktopraklık Höyük Açık Hava Müzesi, Hünkar Köşkü Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 17. YY Osmanlı Evi Müzesi, İznik Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi, Mudanya Mütareke Evi Müzesi olduğunu ifade etti.

Bahse konu müzeleri 2020 yılında 45 bin 613 kişi ziyaret ederken, 2021 yılında pandemi yasakları ve kapanmalar nedeniyle ziyaretçi sayısının 26 bin 510 kişiye gerilediğini ifade eden Vali Canbolat; " Bursa müzelerimiz kapsamında sırasıyla İznik Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi, Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Arkeoloji Müzesi ile Bursa Hünkar Köşkü Müzesi ve Aktopraklık Höyük Açık Hava Müzesi en fazla ziyaret edilen müzerelerimiz arasında yer almaktadır. Bursamızdaki özel müzeleri 2020 yılında 112 bin 494 yerli ve yabancı turist ziyaret ederken, bu rakam 2021 yılı Haziran ayı sonu itibariyle 91 bin 273 kişi olmuştur" dedi.

Turizme pandemi engeli

Turizm ve Kültür Şehri Bursa imajını pandeminin vurduğunu ifade eden Vali Yakup Canbolat; "pandemi yasakları kapsamında ortalama 16 ay boyunca hiç açılmayan 5 yıldızlı otellerimiz var. Yine haftasonu yasakları ve kapanmalar nedeniyle Bursa'da turist sayısı 2019 yılına göre düşüş göstermiştir. Düşüş olmasına rağmen Bursa'da, Türkiye ortalamasının ötesinde bir düşüş yaşanmamıştır. Konaklama ve turist sayılarını etkileyen bir diğer faktör ise, ulusal ve uluslararası uçuşların pandemi nedeniyle gerçekleşmemesidir. Aynı düşüş oranları Antalya ve İstanbul'da da yaşanmıştır. Uludağ'da ilk defa bu sezon pandemi nedeniyle hiç açılmayan oteller vardır. Dünya genelinde yaşanan tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Bursa, hem müze hem ören yeri hemde diğer turistik ve kültürel mekanları ile ülkemize ekonomik ve sosyal katma değer üretmeyi başarmıştır. Pandemi koşullarının dünya genelinde normale dönmesi ile 2022 yılında kaybettiğimiz tüm ekonomileri fazlası ile geri kazanacağımıza inanıyorum" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.