Hava Durumu

Muhasebeciler el ele

ursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) üyelerine yönelik düzenlediği “Bağımlı Çalışan Mali Müşavirlerin Sorunlarının Çözümünde Odanın Rolü” konulu seminerle bir araya geldi. Bir kuruma, şirkete bağlı olarak çalışanları kapsayan seminerde birçok sorun masaya yatırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2016 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2016 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Muhasebeciler el ele
 Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) üyelerine yönelik düzenlediği “Bağımlı Çalışan Mali Müşavirlerin Sorunlarının Çözümünde Odanın Rolü” konulu seminerle bir araya geldi. Bir kuruma, şirkete bağlı olarak çalışanları kapsayan seminerde birçok sorun masaya yatırıldı. Oda üyelerinin her zaman arkalarında olduklarını vurgulayan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez iş dünyasına seslenerek,“ Can damarınız olan mali müşavirlerinize gözünüz gibi bakınız. Hak ettikleri çalışma koşullarını sağlayınız. Ancak her türlü özverili çalışmalarına rağmen bir tek meslektaşımızın bile mağduriyeti durumunda biz mali müşavirlerin teşkilatı olarak her türlü imkanımızı seferber ederek hak mücadelesini meslektaşlarımız için yürüteceğimizin bilinmesini isteriz” dedi.

 

Sönmez’den patronlara: Hak yemeyin

 

Organize Sanayi Bölgesi ve çevresinde çalışan meslek mensuplarının da katılım sağlaması amacıyla Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Bağımlı Çalışan Mali Müşavirlerin Sorunlarının Çözümünde Odanın Rolü” seminerine BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, Bağımlı Çalışan Meslek Mensupları Komisyon Başkanı Hacı Bektaş Aykut ve oda üyeleri katıldı. BSMMMO Hukuk Danışmanı Avukat Serdar Ulusoy tarafından verilen seminer öncesi konuşan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, bağımlı çalışan meslektaşlar ile ilgili benzeri toplantıları Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi’ne (BAOB) davet etmek yerine Bursa’daki farklı sanayi bölgelerinde gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Mesleki ve özlük haklar konularını oda üyeleri ile katılımcı bir anlayışla tartışarak sorunları ortaklaştırmayı amaçladıklarını belirten Sönmez,” Geçtiğimiz dönem, uzun yıllardır göz ardı edilen bağımlı çalışanlarımıza yönelik bir çalışmayı gerçekleştirmiş idik. Bu çalışmada 500 yakın bağımlı meslektaşımızı bizzat iş yerlerinde ziyaret ederek bazı görüşmelerimizi işverenlerinde bulunduğu ortamlarda gerçekleştirdik. Bu görüşmeler meslektaşlarımızın çalışma ortam ve koşullarına önemli katkılar sağladı. Buradan iş dünyasına, iş adamlarına sesleniyorum. Bilindiği gibi iş yerlerinizde muhasebe servisi en kritik işlemlerin merkezidir. Bu servislere emek koyan, can veren mali müşavirleriniz sizlerin can damarınızdır. Onlara gözünüz gibi bakınız hak ettikleri çalışma koşullarını sağlayınız. Olumsuzluk yaşadığınızda meslek odası olarak bizler zaten mevzuatımız doğrultusunda ne gerekirse yapıyoruz. Ancak her türlü özverili çalışmalarına rağmen bir tek meslektaşımızın bile mağduriyeti durumunda, biz mali müşavirlerin teşkilatı olarak her türlü imkanımızı seferber ederek, mücadele ise mücadele hukuksa hukuk, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar her türlü yasal,meşru hak mücadelesini meslektaşlarımız için yürüteceğimizin bilinmesini isteriz” dedi.

 

 

BSMMMO’nun 4626 üye sayısının 2491’inin bağımlı, 2135’inin  ise serbest çalıştığını belirten Başkan Sönmez, “Bu sayısal ağırlığın örgütsel çalışmalarımıza da katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu açıdan siz meslektaşlarımızın bundan sonraki süreçlerde etkinliğinin artması için oda olarak üstümüze düşen görevleri yapacağız. Bu bağlamda, öncelikle burada bağımlı meslektaşların sorunlarının çözümünde oda yetkileriyle neler yapabiliriz  konusunu tartışacağız. Sonrasında bu sorunların çözümüne yönelik sistematik bir yol oluşturmaya çalışacağız. Bizler BSMMMO yönetimi olarak siz meslektaşlarımızı bağımlı, bağımsız ve hali hazırda çalışmayanlar olarak, sınıflandırmadan, ortak çözümler üretme konusunda etkin bir ses olmaya gayret ediyoruz. Sizlerin de bu gayretimize omuz vermenizi diliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

BSMMMO Hukuk Danışmanı Avukat Serdar Ulusoy mali müşavirlerin hukuki hakları ile ilgili önemli bilgiler verdi. Bağımlı çalışanların yaklaşık 2500 kişiyle Bursa’daki mali müşavirlerin yüzde 52’sini oluşturduğunu belirten Ulusoy,”3568 Sayılı Meslek Yasamız yapılırken, yani yaptığımız iş kurumsal olarak bir meslek olarak tanımlandığı dönemde, bağımlı çalışan meslek mensuplarının sayısının az olması, yaygın olmaması yasa içerisindeki payıyla doğru orantılıdır. Bu sebeple şimdiye kadar yapılan hiçbir uygulamada bağımlı çalışanlar dikkate alınmamıştır. Ancak artık tablo değişiyor. Bağımlı çalışanlar güçlü bir ses olacak sayıya ulaştılar. Şu an, önümüzdeki sorun, bu sayısal çoğunluğu nitelikli, güçlü bir sese dönüştürerek bağımsız meslektaşlarımızın yanında onlarla birlikte kendi sorunlarımıza da çözümler bulmaktır” dedi.

 

İş İlanları Sil Baştan

 

Bağımlı Çalışan meslektaşlar Komisyonu Başkanı Hacı Bektaş Aykut ise, Bağımlı meslektaşların karşılaştığı problemlerin iş arama sırasında karşılarına çıktığının altını çizerek, ”İnsan kaynakları,  web sitelerinde ve gazetelerde yayımlanan iş ilanlarında ‘Belgeli muhasebeci’ telefon trafiğini yönetebilecek, satın alma yapabilen, satış yetenekleri olan gibi mesleğimizle bağdaşmayan, aşağılayıcı ibarelerle karşılaşıyoruz. Bir an önce iş bulmamız gerektiğinden bu ilanlara başvuru yapmak zorunda kalıyoruz. İş görüşmesi aşamasında, zaten iş bulamama stresi yaşayan meslektaşımıza, ilgili firmalar, hiçbir yetkisi olmadan, bilimsel ölçülebilirliği olmayan sözüm ona yazılı sınavlar dayatmaktadırlar. Defalarca mesleki sınavlardan ve staj sürecinden geçmiş ve ruhsatını almaya hak kazanmış meslektaşımıza yapılan bir aşağılamadır bu. Bu konuyla ilgili ilk olarak komisyonumuzca bir mali müşavir ilan standardı tasarlayıp bu tasarıyı bir yazı eşliğinde ilgili kurumların yöneticileriyle görüşerek hayata geçireceğiz. Şayet bu şekilde hayata geçmez işe İşkur kanalıyla bu standardı uygulatma yollarını zorlayacağız, yine olmaz ise odamız ve TÜRMOB aracılığıyla Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bu konuyu ileteceğiz. İş görüşmelerinde yaşanan sözde sınavların yapılmaması için sırasıyla BTSO’da ve odamız veri tabanında kayıtlı şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine, mail yoluyla bu konudaki görüşlerimizi bildireceğiz. Arkasından PERYÖN Güney Marmara Bölge Temsilciliği’yle görüşmeler yapacağız. Bağımlı çalışan meslek mensuplarımıza yönelik onların özlük haklarının korunmasına, çalışma saatleri ve ücret sistemlerinin belirlenmesine yönelik bir yönetmelik çalışması yaparak ve bu yönetmelik doğrultusunda standart bir, belirsiz veya belirli süreli mali müşavir iş sözleşmesinin hazırlanması yönünde taslak çalışması yapacağız. Bu taslağın hayata geçirilmesi için bağımlı çalışan meslektaşlarımızı, dönem içerisinde etkinleştireceğimiz iletişim kanallarıyla harekete geçireceğiz. Odamızda düzenlenen eğitimlere, bağımlı meslektaşlarımızın katılımını sağlamak amacıyla eğitimlerin planlanması hususunda TESMER Bursa Şubemiz ve diğer mevzuat komisyonlarımızla ortak çalışmalar yapacağız” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.