Hava Durumu

(özel haber) Gemlik’te akıl almaz İmar oyunları

Gemlik’in Manastır Bölgesindeki Orhaniye Mahallesi’nde, denize tam sıfır konumundaki park alanı ve arsaya yönelik yapılan imar planı değişikliği ve halkın adliyede hak arama mücadelesi, akıl almaz imar oyunlarına örnek gösteriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2017 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2017 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
(özel haber) Gemlik’te akıl almaz  İmar oyunları

Hazırlayan:Muharrem KARABULUT


Gazetemizde, Nilüfer Belediyesi’nin Gölyazı Beldesi’nde Balıkçılar için Mezat alanı yapılacağı iddiasıyla Anıtlar Kurulu’ndan izin aldıktan sonra, imara, Kıyı Kenar Koruma Kanunlarına ve her türlü hukuka aykırı olarak kaçak yapılaşma yaptığı iddialarının gazetemizde yayınlanması üzerine, benzer bir şikayet Gemlik’ten geldi.

“Bizlerde AK Parti ile CHP arasında Gemlik ilçesinde 2012 yılında başlayan Başkanvekilliği koalisyonunun kurbanı olduk” iddiasında bulunan vatandaşlar, denize sıfır konumundaki sitelerinin önündeki sözde yeşil alana nasıl inşaat yapıldığına dair pek çok iddialarda bulundular.

Konu epey ilginç.  Vatandaşlar, arsada inşaat başladığı zaman Belediyeye şikayette bulunmuşlar. Hatta, hafriyat makinelerinin önüne geçen kadınlar, inşaat yapımını engellemek isterken, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle uzaklaştırılmışlar.

 

Tarih 2013

 

Vatandaşlar, Gemlik’te ortaya çıkan İmar oyunları iddiasıyla ilgili olarak ilginç olayları anlatıyorlar. Gêmlik’te seçilen Belediye Başkanı Fatih Güler’in açığa alınıp görevinden uzaklaştırılmasından sonra Belediye meclisinde MHP’li üyelerin destekleriyle başkanvekili görevinin AK Parti’ye geçmesiyle başlamış bu olayın ilk adımları atılmış.

Belediye yönetimi değişiminden sonra Belediye’de MHP’li meclis üyelerinin başvurusu üzerine Gemlik ilçesi Orhaniye Mahallesi 9 pafta, 16 ada 142 nolu parselde Gemlik Belediyesi 5 Haziran 2013 günü 256 sayılı bir karar alıp imar değişikliği yapmış.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de 18 Temmuz 2013 tarihinde bu plan değişikliğini gündeme almış. Kıyı kenar çizgilerinin düzeltilmesi istenmiş Gemlik Belediyesi’nden. Gemlik Belediyesi 9 Ekim 2013 tarih ve 393 sayılı kararıyla aynı arsanın imarıyla ilgili yeni bir karar almış. Büyükşehir Belediyesi de 21 Kasım 2013 tarihinde bu kararı Kıyı Kenar Çizgisinin Batıya doğru kaydırılarak onaylanması kararını vermiş.

Gemlik Belediyesi  21 Nisan 2014 tarihinde ve Eylül 2014 tarihinde inşaatın başlatılmasına yönelik iki ayrı ruhsat düzenlemiş.

 

Yargı süreci ve iptal kararı

 

Sitelerinin önünde bulunan ve eskiden yeşil alan olarak bildikleri araziye inşaat başlamasıyla birlikte semt halkı soluğu adliyede almış.

Bursa 3. İdare Mahkemesi’nde meclis karararnları ve verilen inşaat ruhsatlarının iptal edilmesi istemiyle dava açılmış.

İdare Mahkemesi 19 Ocak 2017 tarih ve 2015/1342 esas, 2017/ 101 sayılı kararıyla plan değişikliğini ve inşaata verilen yapı ruhsatlarını iptal etmiş.

Gerekçe; Kıyı Kenar Kanununa aykırı planlama yapılması iddiası. Yol düzenleme sırasında Karayollarının muhalif olması. Planda gösterilen yolun yapılmasının mümkün olmadığı görüşünü bildirmesi.

Kıyının doldurulup, kıyı kenar çizgisinin doğal çizgisinden değiştirilmiş olması. Yapılan plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine aykırı gözükmesi vs.

Belediye bu kararı İstinaf Mahkemesi’nde temyiz etmiş.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi, 2017/ 651 esas sayılı dosya üzerinde temyiz başvurusunu incelemiş.

Neticede, Gemlik ilçesi Orhaniye Mahallesi 9 pafta 142 sayılı parselle ilgili yapılan plan değişiklikleri Kıyı ve Kanır İmar Mevzuatlarına aykırı olarak yapıldığı yönündeki Bursa 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın kaldırılması istemini ret etmiş.

Ayrıca Gemlik Belediye meclisinin aldığı 5/6/2013 tarih ve 256 sayılı meclis kararını, Bursa Büyükşehir Belediyesinin 18/07/2013 tarih ve 815 sayılı kararını, yine Gemlik Belediyesi’nin 9/10/2013 tarih ve 393 sayılı kararını, yine Büyükşehir Belediyesinin 21/11/2013 tarih ve 1218 sayılı kararlarını, bu kararlar gerekçe gösterilip inşaat için verilen 2014/144 ve 2/

014/145 sayılı inşaat ruhsatlarını iptaline karar verilmiş. 

 

İnşaat durmadı, yeni karar verilmiş!

 

Mahalle sakinleri, mahkemenin verdiği iptal kararlarıyla derin bir nefes almak istemelerine rağmen, belediyenin inşaatın durdurmadığını iddia ediyorlar.  Mahkeme süresince de inşaatın hızla yapıldığını ve satışlarına devam ettiğini öne sürerek, verilen Mahkeme kararlarının uygulanmadığından dert yanıyorlar.

Bir yandan adli ve hukuki mücadele sürerken, dava açan semt sakinleri bu kez Gemlik Belediyesi’nin yeni aldığı bir kararla tekrar olayların başa döndürüldüğünü ileri sürdüler.

Gemlik Belediyesi Bursa 3. İdare Mahkemesi’nin 19 Ocak 2017 tarihinde aldığı plan ve ruhsat iptal kararlarının Belediyeye tebliğ edilmesinden hemen sonra yeni bir karar daha almış.

Bu kararın tarihi 3 mayıs 2017. Numarası ise 2017/135.

Belediye, temyiz başvurusuna rağmen, yargı süreci tamamlanmadan 2017/135 sayılı kararıyla, iddialara göre mahkeme kararlarını by pas etmek istemiş. İstinaf Mahkemesi ise temyiz kararını 19 Temmuz 2017 tarihinde karara bağlamış.

Hukukçu arkadaşlarım ile bu konuyu görüşürken, yapılan işlemlerin haksızlık olduğu kanaatine vardık.

Bu nedenle de söz konusu haberi yayınlamaya karar verdik.

Türkiye’nin demokratik hukuk devleti olduğu Anayasada yazılı. Mahkeme kararların da uygulanması gerektiği kanunlarda var. Mahkeme kararlarına karşı böylesine by pas sistemlerinin kullanıldığı iddialarına ise pek çok belediyeye rastlıyoruz.

 

Siyasi bedel ödeniyor

Gemlik ilçesindeki Orhaniye Mahallesi’ndeki inşaatla ilgili olarak belediyenin böylesine inatçı gibi tavırlar sergilemesine semt halkının yorumları epey ilginç; iddialara göre AK Partili belediye, kendilerine o koltuğa oturmalarına yol açan MHP’lilere karşı bedel ödüyorlar.

İşin siyasi boyutları ve yakıştırmaları böyle.

Semt halkından Abidin Uyar ise, Manastır Mahallesi ve deniz sahillerine böyle bir inşaat yapılmasına izin verilmesinin siyasi ayak oyunlarının en güzel örneği olduğunu ileri sürüyor.

Konuyla ilgili olarak elimize ulaşan mahkeme kararlarını okurlarımızla paylaştık.

Çünkü, hak, hukuk ve adalet hepimize gerekli….




Plan yapmadık,
yolumuzu açtık

 

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Manastır Bölgesi’ndeki imar oyunları iddiasıyla ilgili olarak, kendi dönemlerinde bölgeyle ilgili imar planı yapılmadığını, sadece yol açmak için revizyon kararı aldıklarını söyledi.

 

Gazatemizde yayınlanan “Gemlik’te akıl almaz imar oyunları” başlıklı özel haberimiz üzerine açıklama yapan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, bölgedeki imar planları düzenlenmesinin 1984 yılında yapıldığını, bu planların Bayındırlık onayından geçirildiğini, daha sonraları ise 1991 ve 2010 yılında plan revizyonları yapıldığını ifade etti.

Gazetemizde haberin yayınlanmasından sonra plan tadilatları ve revizyonlarıyla ilgili geniş bir çalışma yaptıklarının altını çizen Refik Yılmaz, kendilerinin şimdiye kadar geçen 6 yıllık görev dönemlerinde kişiye özel hiçbir planlama çalışması yapılmadığını öne sürdü.

Bölgede plan olmasına rağmen yeniden düzenlemeye neden gerek olduğunu sorduğumuz başkan Refik Yılmaz, sahil yolu ile kadastro yolu, Yalova Yolunun birleşmesi için böyle bir karar aldıklarını, Gemlik Belediyesi olarak imar oyunlarına zemin hazırlamak değil, amaçlarının hizmet etme olduğunu söyledi.

Gemlik Belediyesinin konuyla ilgili açıklaması aynen şöyle;

 

DÜZELTME VE AÇIKLAMA

 

Gazetenizin, 21 Ağustos 2017 tarihli manşet haberine yönelik, Gemlik Belediyesi düzeltme ve açıklama metnidir…

Haberinize konu olan alanda, 02. 01. 1985 yılında plan yapılmıştır. İlk defa planlanan bir alan değildir. Söz konusu yerde 2010 yılında CHP yönetimindeki belediye tarafından revizyon imar planları yapılmıştır.

Yapılan incelemelerde; 7 mt.lik yolun 2010 yılı onaylı Gemlik 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave uygulama İmar   Planlarında kaldırıldığından dava konusu işlemler dahilinde kalmadığı, park alanlarının kısmen daha da daraltıldığı ve küçültüldüğü ile ilgili olarak ise 2010 yılı onaylı imar planlarında imar adası içerisinde kalan 599 m²’lik yeşil alanın, plan değişiklikleri sonrasında 1439 m²’ye çıkarılarak, 840 m² yeşil alan arttırıldığı görülmüştür.

İptale konu plan değişikliği ile çıkmaz sokak oluşturulmamıştır. Karayolundan kıyı planına doğru bağlanan, 1985 yılından günümüze kadar değişen yol genişliklerine sahip yolun 1985 yılı planları dâhil günümüze kadar var olduğu görülmekte olduğundan, iptali istenen plan değişikliği ile oluşturulmadığı görülmektedir.

 

Mahkeme kararı sonrasında yapılan arşiv incelemesinde dava konusu alana ait 02.01.1985 yılı mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı onaylı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (6-7 M-N) pafta ve 6MIII pafta 1/1000 Ölçekli İmar Planı tespit edilmiş olup, söz konusu plan üzerinde onay tarihine ilişkin bilgiler bulunmaktadır. Söz konusu alan 1985 yılında Ayrık Nizam 5 kat Konut Alanı, ön bahçe 5 mt., yan bahçe 3 mt., Taks:0.25, Kaks: 1.25 olarak planlanmıştır. İptal gerekçesinde Kıyı Kanuna aykırılık 11.07.1992 onaylı imar planının varlığının ispat edilememesinden kaynaklı olup, onaylı imar planlarının bulunması ve kısmi yapılaşmanın mevcut olduğu bilirkişi raporunda ve Yıldız Teknik Üniversitesi 1993 yılı Gemlik Yerleşmesi Kıyı Kanunu ve ilgili Yönetmelik Bağlamında Revizyon İmar Planları Çözümleme Raporunda da tespit edilmiştir.

 

1985 yılı onaylı imar planları bulunduğu, kısmi yapılaşma tespitinin yapıldığına dair yeterli veri sağlandığı, kısmi yapılaşma tespiti bulunan bir alanda Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği Sahil Şeridinin Belirlenmesi başlıklı 16. Maddede belirtilen esaslar aranamayacağı ve kısmi yapılaşma tespitine istinaden uygulama imar planı yapılıp onaylanarak uygulama yapılmıştır.

Tespit edilen veriler sonucunda, hazırlanan plan değişikliği Gemlik Belediye Meclisi’ nce kabul edilerek, mahkeme kararının gereği yerine getirilmiştir.

Yasaya aykırı hiçbir işlem bulunmamaktadır.

                           

                                                                                                           
Refik YILMAZ

                                                                                                
Gemlik Belediye Başkanı 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.