Hava Durumu

Canlarımız yanıyor...

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2021 00:00

Canımız canlarımız nasıl yanmaya devam ediyor değil mi? Bu can yanmaları devam ederken yalan yanlış haber yapan medya kuruluşları ve sosyal medya yayınlarını sık sık gördük. Yapılan haberler neticesinde gördük ki herkes inanmak istediği noktadan olaylara baktı. Bazıları dedi doğal nedenler, yazdır dedi terör nedenleri, bazıları dedi imar açılsın diye ve bazıları dedi ki akli dengesi olmayan insanlar yaktı. Bunların hepsi de doğru olabilir biri de doğru olabilir. Ama biliyoruz ki hala net bir veri elimizde yok.

Buna karşılık olarak net olan durum ise yanan bunca olmana rağmen yeterli tekbir gücümüz ortada yok. Çünkü müdahale edinme durumlarına bakıldığında yine yangın öncesine de yangın sonrası yeterince önlem alınmadığı görülmektedir.

Kimseyi haklı çıkarmak ya da kimseyi savunmak için değil ancak bilmeliyiz ki orman yangınları dahil olmak üzere tüm felaketler için ilkeli adımlar atılması gerekirmektedir.

Yani olmayanlara vatandaşın ne şekilde girmesini bilmediğimiz gibi, orman alanlarında yapılacak herhangi bir inşaat konusunda kurum ve kuruluşların yeterince kapsayıcı davranmadığını görmekteyiz. Kurum ve kuruluşlar sorumluluklarını tam olarak yerine getirmediğinde, vatandaş da ormanlara karşı olan sorumluluklarını yeterince yerine getirmemektedir.

Bugün Türkiye'nin birçok yerinde yangınların çıkmasına neden olan durum tamamen ilkesiz yaklaşımlarındandır.

Ormana ağaca veya ormanda yaşayan herhangi bir canlıya kastedecek herhangi bir durum karşısında devletin tüm unsurları var gücüyle mücadele etmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerden de biliyoruz ki olman alanlarında yangın çıktığında o yangın bölgesi alanı kadar birçok otel yapıldığına şahit olduk. Bu durum bize gösteriyor ki bu işlerin büyük bir çoğunluğunda kasıt olduğu. Öyleyse bilinmeli ki kasıt karşısında tedbirler her zamankinden daha katı alınmalıdır.

Tabii ki sosyal, kültürel ve turizm konusunda tesisler kurulmalı ve bu tesislerde kar odaklı çalıştırılmalıdır. Ancak bu tesisler doğanın yapısını, iklimin doğallığını bozmamalıdır.

Birçok değerimizi yitirdik. Ormanlar bu değerlerimizin en üstündeki ortak yaşam alanımızdır. Ortak alanlarımızın yok olmasına neden olan her şey tam anlamıyla terörizm olarak değerlendirilmelidir.

Hem vatandaşımız, hem yetkililerimiz, hem siyasilerimiz ve hem de liderlerimiz gerekli tüm tedbirleri alarak ilkeli bir şekilde ormanlara yaklaşması gerekmektedir. Ormanların yanması asla bir kader değildir. Ormanlarımızın yanmasının tek nedeni neden-sonuç ilişkisine bağlıdır. Bugünün tedbirsizlikleri yarın dini orman yangınlarına neden olacaktır.

Ülkemizin en büyük değerlerinden biri ormanlar olduğu için ormanlara yönelik makina, tesisat ve bilgilendirme gibi çeşitli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Biliyoruz ki önümüzdeki günler küresel ısınma nedeniyle daha fazla bilinmezliklerin bizleri beklediğini görmekteyiz. Bu bilinmezlikler karşısında gerekli tüm tedbirleri almak zorunluluğu içindeyiz.

Umuyorum ki yakın zamanda yanan tüm orman alanlarına yeni ağaçlar dikilecektir yine umuyorum ki yanan tüm orman alanlarında doğal yaşam zaman içinde tekrar zenginleşecektir.

Ama emin olun ki yarın yanan yellerle ilgi herhangi bir imar durumunda dönüşecek nedenler olursa en öncü mücadelecilerden biri de şahsen ben olacağım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.