Hava Durumu

Çaresiz kalma...

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2021 00:01

Tam kapanma ile birlikte vakaların aşağı doğru düştüğünü görürken, tam kapanmamış milyonlarca insanın da kendi şehirlerinde sokaklarında iş kovalarken görmek hala çok mümkün.

Ne yazık ki tam kapanmaya ayak uyduramayacak milyonlarca insan bu ülkeye bütün zorluklara ve bütün pandemik şartlara rağmen katma değer üretmeye devam etmektedir. Zaten başka çareleri de olmadığı içinde başka çareleri yoktur. Tabii tam kapanmaya ayak uydurulan, ancak tam kapanamayacak insanların varlığı da Can yakıcı derecede fazla olduğunu bilmek gerekiyor. Özellikle bu kişiler hizmet sektöründe çalışıyor olup şu anda ücretsiz, işsiz ve çaresiz olarak kapanma şartlarını yaşayan kişilerdir. 

İşte imkanları olmayan bu kişiler tam kapatmanın dayattığı tüm zorlukları iliklerine kadar hisseden kişilerdir. Sayıları o kadar fazla ki hemen hemen her alanda, her bölgede, her şehirde, her ilçede ve her mahallede bu kişiler ile karşılaşmak çok mümkün.

Geçtiğimiz günlerde çevremdeki baz mahallelerin sokaklarını gezerken insanların neler konuştuğuna, birbirlerine neler dediklerini ve hayata bakışlarını neler olduklarına rağmen bazı cümleler duydum.

Duyduğum cümlelerin tamamının ne yazık ki Covid-19 ile ilgili değil, salgının boyutu ile ilgili hiç değil ve iyi ki tam kapandık cümlelerini ne yazık ki hiç kapsamamaktaydı. Duyduğum cümleler marketlerdeki fiyat artışları, işsizlik leri nedeniyle ekonomik zorlukların varlığı, uzun süredir işsizlikle mücadele ediyor olmaları ile ilgiliydi, sosyal yardımların kimlere veriliyor konusu ile ilgiliydi, elektrik su ve doğalgaz faturalarının çok fazla geliyor olmaları ile ilgiliydi, evde kalmalarından dolayı internet problemi yaşıyor olmaları, birçok evin dar olmasından kaynaklı problemlerin olması, çocukların ailelerinden sokağa çıkma izni ve yine çocukların ailelerinden markete gitme izni istiyor olmaları gibi birçok konu açıkça konuşulmakta. Ancak ne yazık ki Covid-19’la mücadele konuşulmuyordu.

Konuşulan konuların temelinde ne yazık ki ekonomik engellerin çok büyük olduğu ve yine ekonomik nedenlerin insanları çaresiz bıraktığı açıkça anlaşılmakta. İşte olayları buradan bakınca sokağın dili, sokağın gerçeği bambaşka bir noktadadır. 

İkimizin yer altı ve yer üstü zenginliklerini ne kadar fazla olduğunu açıkça en fazla bilen insanlardan biri olarak kadar çaresizliğin konuşulması, açıkça çok fazla beni üzmekte. Hele bu çaresizliklerin içinde gençlerin olması ise üzüntümü kat kat artırmaktadır. Bugünümüze ve geleceğimize katkı sağlayacak gençlerimizin, bugününden ümitsizliğe düşmesi her şeyden daha çok önemsenmeli ve her şeyden daha çok beka sorunu olarak algılanmalıdır.

Devletimizin ne kadar güçlü olduğunu, devletimizin imkanlarının ne kadar fazla olduğunu hem geçmiş deneyimlerimden, hem de farklı ülkeleri gezdiğinde yaşadığım deneyim nereden bilmekteyim. Bu gücü vatandaşın lehine doğru kullanıldığında kimsenin çaresizlikten bahsedeceğini düşünmemekteyim. Devletin ilgili yöneticileri artık var olan sorunlara toptancı bakıştan bakmaktan vazgeçmeli, var olan sorunları dikkate alıp köklü çözümler geliştirmesi gerekmekte. Bunun başka çaresi ne yazık ki yok!

Türk Milleti özlediğinde, Türk Gençliği bilmeli ki bu ülke için doğru katma değerler üretmek için doğru projelerin içinde, anlamlı adımlar atarak ve doğru seçimlerle yol almak gerekmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.