Hava Durumu

Celile kimdir?

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2021 00:00

Bayram ertesi cumartesi akşamı, Kadıköy Halk Tiyatrosu’nun Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül Yalçıner'in ‘Celile’ adlı tek kişilik oyununu seyretmeye Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro'ya gittim. Genelde toplumsal gerçekçi oyunlara yer veren Kadıköy halk tiyatrosu kasım ayında pandemiye rağmen prömiyerini yapmış. 30 Haziran 2021'de ise yıllardır kapalı kalan şişli tiyatrosunun açılışını ‘Celile’ ile yapmışlar, seyircinin büyük beğenisini toplamış.

Biraz konusundan bahsedeyim… Saray soylusu olarak başlayan, Galata Köprüsü'nde açlık grevine uzanan; şaşalı olduğu kadar, mücadele dolu bir hayat... Osmanlı'nın son yıllarında yasak aşkı, Cumhuriyet'in ilk yıllarında oğlunun yaşamı ve özgürlüğü için verdiği mücadele ile konuşulan güçlü ve cesur bir kadını anlatıyor.

Oyun sonrası Ayşegül Yalçıner ile konuştuk.

Ayşegül Yalçıner: Oyundaki her an çok değerli mümkün olduğu kadar doğal ve gerçekçi bir oyunculuk sergilemeye çalıştık. Pandemi sadece oyunu biraz geciktirdi. Celile güçlü ve önemli bir kadın... Çok fazla insan'da bilmiyor, tanımıyor. İlk Celile'yi hikayeleştiren ve oyunlaştıran biziz, geçenlerde bir şey duydum. Didim'den bir topluluk Celile ile ilgili oyun hazırlığı içindeymişler. Oyuncu arıyorlarmış. Etkilenmek, esinlenmek hoş ama umarım bir fikir hırsızlığı yapmazlar.

Çünkü, oyunumuz online gösterimleri de oldu, 30 haziran 2021 de ilk Şişli Tiyatrosu’nda gösterimi oldu, bu üçüncü gösterimi oldu.

M. Haluk Yalçınkaya: Ayşegül Yalçıner tiyatroya nasıl başladı?

Ayşegül Yalçıner: Onbeş yaşında Çanakkale'de yazlıkta idim, İzmir ses tiyatrosu turneye gelmişti. Ben de çocukluğumdan beri hep annemle tiyatro seyretmeye giderdik. O akşam Ses Tiyatrosu ekibinden bana sahneye çıkma teklifi geldi. “Ben de yapabilir miyim” dedim. Onlarda “Doğaçlama yap” dediler. Bu şekilde tiyatroya başladık. Orada hocam bana "Beş dakika çocuk hevesi için sahneye çıkardım, ama bir buçuk saat seni sahneden indirmedim. Sen bu iş için doğmuşsun” dedi. Yıllarca özel tiyatrolarda çalıştım, konservatuarı bitirdim. Sonra da Kadıköy Halk Tiyatrosu’nu kurduk. ‘Hatırla Sevgilim’, ‘Bütün Çocuklarım’, ‘İstanbul Şahidimdir ‘ve en son ‘Elif’ diye birçok dizi ve reklam filminde oynadım.

Oyunun senaryo yazarı Ali Yalçıner ile ‘Celile’ hakkında konuştum.

Ali Yalçıner oyunu şu sözlerle anlatıyor: “Celile hanım hakkında fazla yazılmış bir bilgi yok. Yazılmış bir iki kitap var onlar da roman. Romanlarında yüzde 70’i kurgu… Çünkü o romanlardaki bilgileri teyit edemedim. Doğruluğunu teyit etmediğim bilgileri senaryomda kesinlikle kullanmadım. Oyunda "Ben Bir Ceviz Ağacıyım’ şarkısını Gökmen Özveri yeniden besteledi. Genellikle oyunlarımız bir derdi olan oyunlar ‘Mor’ bir kadın oyunu ve beş sezondur oynuyoruz, ‘Tebeşir İzi’ rahmetli Gazanfer Özcan'ın kız Fulya Özcan’ın da oynadığı dört kişilik bir oyun. Sonra Nazi Almanya’sını anlatan bir oyunumuz var. 6 Ağustos'ta Bornova’dayız ve turne devam edecek."

Güzel bir performans, iyi bir ekip başarılar dilerim, iyi seyirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.