Hava Durumu

Çözüm serüveni...

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2021 00:00
 İç barışa kavuşmanın yollarını ego savunma mekanizmaları ile denerken gerçeklerden kaçarak bilinçdışı süreçlerin farkına varılamayabilir. 

Ego savunma mekanizmalarından bastırma ile unutulan bile unutulabilir. Kaygı oluşturan şey, bu şekilde bilinçdışında tutulur. Freud’a göre hiçbir güdü tamamıyla baskı altına alınamaz. 

Yansıtma, bastırma ile kullanılır. Kişi kabul edemediği dürtülerini karşısındaki kişi veya nesnelere yansıtır. Örneğin birey aldatma eğilimine sahip bir bireydir ve diğer bireyleri de aldatma eğiliminde görebilir.

Kendisine yapılan uygun olmayan bir hareketi kişi, yer değiştirme ile başka bir kişiye veya nesneye yönlendirebilir.

Kişisel yetersizliklerinden dolayı gerçekleşmeyen istekler karşısında, mantığa bürüme ile başarısızlıklara mazeretler gösterilebilir.

Bireyde suçluluk duygusu hissettiren isteğin baskı altına alınması güçleştiğinde, karşıt tepki geliştirme ile isteğin tam tersi davranış sergilenerek benliğin korunmasına çalışılabilir. Mesela; aşırı saldırgan dürtüler, aşırı sevecen davranışlar şeklinde ortaya çıkabilir.

Organizmayı kaygıya karşı korumak için gerileme ile kaygı içeren bir durum karşısında çocukluğun güvenli anlarına dönüş gerçekleşebilir.

Toplumda kabul görmeyecek dürtüler, yüceltme ile topluma uygun bir davranış şeklinde ortaya çıkabilir. Bu savunma mekanizması, sağlıklı ve yapıcı görülmektedir. Buna örnek; cinsel dürtüleri yüksek kişinin ressam olması verilebilir.

Ego hoş bulunmayan bir gerçeklikle yüzleşmek yerine, yadsıma (inkâr) ile bu gerçekliği tamamen reddedebilir.

Birey doyurulmamış arzularını, hayal kurma ile karşılamaya çalışabilir.

Kişi kendi özelliklerini olumsuz hissetmesi ile başka biriyle özdeşleşmeye gidebilir. Bu durumda kişi, kendisinde görmek istediği özelliklere sahip bir birey yerine kendini koyarak onun gibi davranmaya başlayabilir.

Başarısız bulunulan bir alandaki eksiklik, telafi etme ile başka bir alandaki başarı ile örtülmeye çalışılabilir.

Ego savunma mekanizmaları ile girilen çözüm serüveni, psikolojik yardım alınarak sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturulabilir.

Her insan biriciktir ve isteklerinin mutlu bir şekilde gerçekleştiği günler dilerim…





Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.