Hava Durumu

Doğru meslek nasıl seçilir?

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2021 00:01
 Meslek seçiminde kişinin kendisini tanıması, ilgi ve yeteneklerini keşfetmesi, karar vererek harekete geçmesi gerekir. Doğru meslek; kişinin kendisini tanıyarak seçtiği, kişilik özelliklerine, beklentilerine, yaşam tarzına en uygun meslektir.

Kişilik özelliklerinde; dışadönük, içedönük, duyumsama, sezgisellik, düşünme, hissetme, yargılama, algılama gibi özelliklere bakılır. Örneğin içedönük ve çekingen özellik taşıyan birinin avukatlık ya da satış pazarlama yapması zordur.

Meslek seçiminde yetenek ve ilgi belirleme aşamasında; akademik yeteneklere bakılır. Akademik yetenekler; sözel, sayısal ve şekil-uzay ilişkileri yetenekleridir. 

İlgi ise, yetenekleri kullanmaktan ve geliştirmekten duyulan zevktir. İlgi konusunda, kişinin ilgi duyduğu bazı faaliyetlere girişerek bu faaliyetleri sürdürmesi incelenir.

Bir mesleğe karar verme aşamasında kişi, bu meslek hakkında bilgi edinmeli, çalışma şartlarını öğrenmeli ve bu mesleği yapabileceği konusunda farkındalık kazanmalıdır. 

Bunun için birey; seçtiği mesleği yapanlarla konuşabilir, işyeri gezisiyle mesleği gözlem ve inceleme fırsatı bulabilir, mesleği internetten araştırabilir veya sosyal medya üzerinden meslek hakkında paylaşımlar yapan profilleri takibe alabilir. 

Karar verme aşamasından sonra, mesleği edinebilmek ve uygulayabilmek için hedefler koyulmalı, planlar yapılmalı ve uygulamaya geçilmelidir.

Mesleğini icra etmeyi başarabileceğine emin olan kişi, pes etmemelidir. Örneğin sınava girildi ve puan düşük geldiyse tekrar sınava girme göze alınmalıdır. Ayrıca kişi, mesleğe destek veren programlardan da yararlanabilir. Bunlar sertifika programları veya kurslar olabilir.

Meslek seçiminde kişinin sosyal çevresinden değil, profesyonel yardım almasını öneriyorum.

Maslow; “Yazgıların en güzeli, bir insanın sahip olabileceği en büyük hazine, tutkuyla yaptığı bir iş için ona para ödeniyor olmasıdır” der.

Meslek seçmek isteyenlere, tutkuyla yerine getirecekleri meslekleri ile çalışma hayatlarında başarılar diliyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.