Hava Durumu

Eğitimcilere Neden P4C Eğitimi Veriliyor?

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2019 00:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2019 00:17
 

P4C (philosophy for children) pedogojik yöntemi; 21.yy becerileri olarak kabul edilen yaratıcı, özenli, dayanışmacı ve eleştirel düşünmeyi küçük yaşlardan itibaren çocuklara vermeyi amaçlamaktadır.

Çağımızda Türkiye'nin gelişmesi için; teknolojiye, bilime katkı sunabilecek yaratıcı ve üretken bireylerin yetişmesi gerekmektedir.

Dünyada büyük bir eğitim hareketi haline gelen P4C, 4 temel ilkeyle gerekli becerileri kazandırmaya çalışır:

1- Özenli Düşünme

2- Yaratıcı Düşünme

3- Dayanışmacı Düşünme

4- Eleştirel Düşünme

Çocuklar için Felsefe oturumlarında, çocuklar felsefi bir problemi tetikleyen bir uyaran (hikaye, fotoğraf, düşünce deneyi, video, nesne vb.) etrafında bir araya toplanır. Topluluğun ortaya çıkardığı sorular etrafında topluluk cevap aramaya, soruşturmaya, düşünmeye ve felsefe yapmaya yönlendirilir.

Çocuklar için felsefe (Philosophy for Children), felsefe profesörü Mathew Lipmann'ın çalışmaları çerçevesinde geliştirilmiştir.

Lipmann, Colombia Üniversitesi öğrencilerinin yaratıcı ve eleştirel düşünme kabiliyetlerinin körelmiş olduğunu fark etmiştir.

Pasif bir dinleyici ve bilgi yüklenicisi haline gelen çocuklarımız, ezberci eğitim sisteminin etkisindedirler. Düşünmeden, konuşmadan ve kendini ifade etmeden ezberci bir öğrenim görmektedirler.

Lipmann, ezberci yetişen üniversite öğrencilerine sorgulayıcı ve yaratıcı düşünebilme özelliği kazandırmakta geç kalındığını söylemektedir. Bunun için çocuklara küçük yaşlarda; sorgulayıcı, eleştirel ve yaratıcı düşünmenin kazandırılmasının çok önemli olduğunu öne sürmektedir.

Eğitimcilerin bu eğitimi alması, düzenlenen P4C sertifika programlarıyla mümkündür.

(Uludağ Üniversitesi, Eylül ayında 56 saatlik Çocuklar için Felsefe eğitimi verecektir.)

Günümüz şartlarına uygun çalışmalarla, eğitimcilerin kendilerini geliştirerek çocuklarımızı eğitmesi dileklerimle...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.