Hava Durumu

Balkan Ülkelerine Yakın Markaj

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (BALKANTÜRKSİAD) Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iş birliğinde düzenlediği Balkan Ülkeleri Ekonomik İş Birliği Forumu’nun ikincisi gerçekleşti. Forumda, 8 Balkan ülkesinden diplomatik misyon temsilcileri, ülkelerindeki yatırım fırsatları ile ilgili sunumlar yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2021 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2021 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Balkan Ülkelerine Yakın Markaj

BALKANTÜRKSİAD, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Nilüfer Belediyesi ile birlikte dernek merkezinin yanında projelendirdiği Minia Balkantürk Parkı’nın ardından ekonomik anlamda da önemli bir çalışmaya imza attı.

BTSO’da gerçekleştirilen Balkan Ülkeleri Ekonomik İş Birliği Forumu’nun ikincisine; Hırvatistan Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Kastriot Robo, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagic, Romanya Ankara Büyükelçisi Stefan Tınca, Bulgaristan Ticaret Ateşesi Lyubomir Lyubenov, Kosova Büyükelçiliği 3. Kâtibi Egzon Mumxhiu, Kuzey Makedonya Ekonomi Müşaviri Suzana Tuneva, Moldova Büyükelçiliği 2. Kâtibi Tatiana Çelebi’nin yanı sıra BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Taşdemir, AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen ve Atilla Ödünç ile çok sayıda iş insanı katıldı.

“Komşuluk her anlamda çok önemli”

Açılışta konuşan BALKANTÜRKSİAD YK Başkanı Fatih Şakir, komşuluğun önemine vurgu yaptı. Şakir, “Hem insanlar hem de ülkeler anlamında komşuluk çok önemlidir. Hatta bu anlamda pek çok atasözümüz mevcut. İnsanlar iyi günde, zor günde hayatın içerisinde bir arada yaşamak zorundadır. Takdir edersiniz ki bu komşuluk ilişkilerinin başında da ekonomik iş birlikleri gelmektedir. İşte bu toplantımız bu anlamda çok önemlidir” dedi.

“Bu forumun güzel sonuçları olacak”

BALKANTÜRKSİAD YK Başkan Vekili İskender İskenderoğlu da forumun amacıyla ilgili bilgi verdi. İskenderoğlu şunları söyledi: “Balkan ülkeleri olarak dünyanın önemli bir coğrafyasında bulunuyoruz. Bu coğrafyada yer alan ülkelerimiz, Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya ve Ortadoğu’ya, Akdeniz ve Karadeniz havzasına kadar dünya ticaretinin de merkezi durumunda. Bu nedenle kendi aramızdaki ortaklaşa yapabileceğimiz çalışmalar büyük önem taşıyor. Tabii ki öncelikle ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmemiz, mevcut ticaret hacimlerimizi artırmamız gerekiyor. İşte bu yaklaşımla bugün yapacağımız ekonomik iş birliği forumunun önemli sonuçları olacağına gönülden inanıyoruz.”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Taşdemir de, “Balkan ülkelerinin tamamı ile ortak tarihi, kültürel ve toplumsal geçmişimiz 650 yıllık bir maziye dayanıyor. Bizler bu yakınlık ve kültürel bağlarımızı ekonomik ilişkilerimizde de önemli bir avantaja çevirmek istiyoruz. Özellikle koronavirüs salgınıyla birlikte tedarik zincirlerinde bölgesel çözümlerin ön plana çıktığı yeni bir dönemin başlamasını da mevcut ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi için önemli bir fırsat olarak görmeliyiz.” şeklinde konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, “Balkanlarla aramızdaki ekonomik hacim hak ettiği noktada değil. Bunun için böyle forumlar önemli. Siyasi anlamda Balkan ülkeleriyle iyi ilişkilerimiz var, bunu ekonomik anlamda da taçlandırmamız gerekiyor. Bu potansiyelin olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanırken, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de, “Aramızdaki dostane ilişkiler, tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. Bizler burada güçlü olmak zorundayız, güçlü olmak da bir ve beraber olmak durumundayız. Bu etkinlikler de buna büyük yarar sağlıyor” dedi.

8 ülkenin diplomatik misyon temsilcilerinden önemli sunumlar

Konuşmaların ardından forum bölümüne geçildi. Denizbank Güney Marmara Bölge Müdürü ve BALKANTÜRKSİAD YK Üyesi Burak Bozkaya moderasyonluğunda yürütülen forumun birinci oturumunda; Hırvatistan Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Kastriot Robo, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagic ve Romanya Ankara Büyükelçisi Stefan Tınca yer aldı. Büyükelçiler, ülkelerinin ekonomik durumu ve yatırım fırsatları ile ilgili bilgiler verdi.

Yine Denizbank Güney Marmara Bölge Müdürü ve BALKANTÜRKSİAD YK Üyesi Burak Bozkaya moderatörlüğünde gerçekleştirilen forumun ikinci oturumunda ise; Bulgaristan Ticaret Ateşesi Lyubomir Lyubenov, Kosova Büyükelçiliği 3. Kâtibi Egzon Mumxhiu, Kuzey Makedonya Ekonomi Müşaviri Suzana Tuneva, Moldova Büyükelçiliği 2. Kâtibi Tatiana Çelebi, ülkelerindeki yatırım fırsatları, mali teşvikler ve iş birliklerinde edinilecek kazanımlardan bahsetti.

Soru cevap ile devam eden program, katılımcılara verilen teşekkür plaketi ile sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.