Hava Durumu

PLASTİK SEKTÖRÜNÜN 2017 HEDEFLERİ BELİRLENDİ

Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS), düzenlenen istişare toplantısında plastik ve kauçuk sektörünün 2016 yılı performansını değerlendirerek, 2017 yılı beklenti ve hedeflerini ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2016 18:10
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2016 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
PLASTİK SEKTÖRÜNÜN 2017 HEDEFLERİ BELİRLENDİ
 Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS), düzenlenen istişare toplantısında plastik ve kauçuk sektörünün 2016 yılı performansını değerlendirerek, 2017 yılı beklenti ve hedeflerini ele aldı.

Bil Plastik şirketinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, BURPAS Başkanı İlker Biliktü, Yönetim Kurulu üyeleri, Bursa ve çevre illerde plastik-kauçuk sektörü ve makine imalatında faaliyet gösteren işadamları katıldı. Toplantıda, BURPAS üyeleri arasında 2016 yılının en başarılı firmaları da plaketle ödüllendirildi.


ZOR BİR YIL GEÇİRDİK

Üyelerin öneri ve görüşleriyle sektörün problemlerine çözüm üretmeye çalıştıklarını belirten BURPAS Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, 2016 yılının plastik sektörü açısından inişli çıkışlı bir grafik sergilediğini söyledi. Biliktü, “15 Temmuz darbe girişimi sonrası iş dünyasının sıkıntılı bir dönemece girdiğini görüyoruz. Genel anlamda global ekonomi ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle ekonomik açıdan zor bir yıl geçirdik. BURPAS olarak istikrardan yana olduğumuzu her fırsatta, her ortamda dile getiriyoruz. Çünkü istikrar önümüzü görmemizi sağlarken, aynı zamanda yeni yatırım, üretim ve artan istihdam da büyüme ve daha çok ihracat manasına geliyor” dedi.


Aralık ayı başında Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararların iş dünyası açısından önemli olduğunu kaydeden Biliktü, şöyle devam etti: “Kararlardan en dikkat çekici başlıklardan biri KOBİ ve ihracatçılara yönelik kredi destekleri. 250 Milyar TL’lik kredi hacminin oluşturulması, özellikle KOBİ’lerin nakit sıkışıklığını hafifletecektir. Ayrıca 600 bin kişiye istihdam sağlanacak olması da bir diğer önemli madde. Bütünüyle bu kararlar kısa ve orta vadede sonuçlarını görebileceğimiz birçok desteği içerisinde barındırıyor. Umarım çok kısa zamanda uygulanmaya başlar ve neticelerini bir an önce alırız.”


DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞ SEKTÖRÜ DİREKT ETKİLİYOR

Biliktü, 2016 yılında plastik sektörüne dair reel verileri de üyelerle paylaştı. Plastik sektörünün yüzde 5’lik bir ihracat kaybı yaşadığını aktaran Biliktü, “Mısır ve Irak’a yapılan ihracatta yüzde 25, Rusya’ya yapılan ihracatta ise yüzde 43 oranında düşüş yaşandı. Hammaddede dışa bağımlılığımız ve dövizdeki dalgalanma sektörümüzü doğrudan etkiliyor. Döviz kurunda yaşanan aşırı artış, iç piyasada satış fiyatlarımızı artıramadığımız için, yüzde 15’lik bir küçülmeye neden oldu. Plastik-kauçuk makinesi üreten firmalarda ise yüzde 12,7’lik bir büyüme söz konusu. Hammaddedeki ihracatın düşmesiyle birlikte ithalat da düşüyor. Dolayısıyla hammadde ithalatı geçen yıla göre yüzde 6,4 oranında azaldı. Öte yandan, plastik ve kauçuk işleme makinelerinde de yüzde 1,8’lik kayıp meydana geldi. Bu durum, plastik ve kauçuk makinelerinde Türkiye’de cari fazla meydana geldiğini gösteriyor” diye konuştu.


BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Sektör olarak, katma değeri yüksek ürün projeleri hazırlayıp bunu Ankara’da seslendirmeleri gerektiğini vurgulayan Biliktü, “Üyelerimize bu konuda çok iş düşüyor. Özellikle önümüzdeki yıl AR-GE faaliyetlerini hızlandırmalıyız. Yetişmiş kalifiye eleman konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Meslek liselerinde yetişen çocukların çalışmak için bizlere başvurmadığını görüyoruz. Bununla ilgili de bir çalışma yapılabilir. Bunun çözümü için de proje geliştirmeliyiz. En önemli nokta ise üyelerimiz arasındaki birlik ve beraberliği artırmak, birlikte hareket etme kabiliyetini yükseltmek. Çünkü birlikten kuvvet doğar” dedi.


2017 STRATEJİSİ MASAYA YATIRILDI

Toplantıda, BURPAS’ın 2017 yılında izleyeceği strateji de ele alındı. 2017 yılında Çukurova Plastik Sanayicileri Derneği ile birlikte ulusal ve uluslararası birçok fuarın ziyaret edilmesi kararlaştırılırken, ortak alım konusunda da şirket kurularak ihtiyaca göre alım yapılabileceği görüşü savunuldu.


EN BAŞARILI FİRMALARA ÖDÜL

Toplantının sonunda plastik ve kauçuk sektöründe 2016 yılının en başarılı firmaları ödüllendirildi. Poliner Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yılmaz’a ‘En İyi AR-GE Çalışması’ ödülü, AYPEK Otomotiv Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Koripek’e ‘En Çok İhracat’ ödülü, ASSAHRA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Asım Erdem adına BURPAS Yönetim Kurulu Üyesi Necmettin Üreten’e ise ‘Yeni Yatırım’ ödülü verildi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.