Hava Durumu

YENİDEN YAPILANDIRMA GENİŞLEMELİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve ‘yeniden yapılandırma’ başlığı altında toplanan düzenleme kamuoyunda memnuniyet yarattı. Özellikle iş dünyasında büyük heyecan yaratan çalışmada matrah artırımı bulunmaması dikkatlerden kaçmadı.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2020 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2020 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
YENİDEN  YAPILANDIRMA  GENİŞLEMELİ
 Gazete Bursa Yazarı Ömer Küçükkaya’nın köşesine taşıdığı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından titizlikle çalışılan ‘yeniden yapılandırma’ konusunda, kentsel dönüşümden mağdur olan vatandaşlar, pandemi sürecinde aidatlarını ödemekte zorlanan esnafın borçları için de genişletilmeye gidilmesi hususunda büyük beklenti var.

MATRAH ARTIRIMI

Vergi yapılandırması konusunda en çok merak edilen maddelerden biri de ‘matrah artırımı’ konusu.  Bu konunun ‘yeniden yapılandırma’ çalışmasında olmaması, vergi yapılandırması aşamasında hukuki süreçleri doğurabileceğinden gözden geçirilip içeriğe eklenmesi yönünde özellikle iş dünyasının beklentisi de oldukça yüksek.

İşte Ömer Küçükkaya'nın köşe yazısı...

Yeniden yapılandırma genişlemeli…

 Konuya direk kafadan girelim. Bilindiği üzere bir dönem Bursa içinde önemli çözümler üreten kentsel dönüşüm yasasının benzeri, yeni süreçte mali yapılanma için hayata geçiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı yasal düzenlemede sona gelindi…

 Yeniden yapılandırma başlığı altında birçok sorunun çözümü hedeflenirken, tabanın sıkıntıda olduğu ancak tavana pekte yansımayan hususları buradan aktarmakta fayda görüyorum. Öncelikle yapılandırma takvimini 31 Ağustos 2020 yerine 31 Ekim 2020 olarak belirlemekte fayda var.  Ve yine vergi yapılandırması aşamasında hukuki süreçlerin yaşanmaması açısından, matrah artırımına da bu düzenlemede yer verilmesinde de fayda var.

 Koronavirüs nedeniyle 2020 yılında yaşanan mağduriyetler 2018 ve 2019 döneminde hayata geçirilen bazı mali yasal düzenlemeleri de eksiye düşürdü. Bu nedenle 2018, 2019 ve 2020 yılları içerisinde yaşanan mali zorlukları da kapsayacak şekilde mevcut taslağın hızla genişletilmesinde millet ve devlet lehine menfaatler var. Örneğin; kentsel dönüşüm yasa tasarısından faydalandığı halde küreselden ulusala yaşanan mali sıkıntılar nedeniyle taksitlerini ödeyemeyerek mağdur olanların sayısı çok fazla…

 Ve yine esnafa yönelik işyeri, apartman aidatları mevzusu önemli. Ana borç saklı kalacak şekilde faizlerin silinmesi ve hacizlerin iptali yada kaldırılması hususu hızlıca dikkate alınmalı. Bursa dahil Büyükşehirlerin çoğunda ofisler ve işhanları boşalıyor. Artan kira maliyetleri ve aidat borçları nedeniyle çoğu firma yükte hafif ve değerli eşyalarını alarak ofislerini kuru mobilyalarla ya da boş şekilde bırakıp işletmesini taşıyor. Ya yeni işyerleri kuruyorlar ya home ofis çalışıyorlar ya da faturasız çalışma yolu ile işlerini yürütme yoluna gidiyorlar. Bu da kayıp kaçak oranının hızla artmasına, istihdamın düşmesine, işçi alımlarının ötesinde beyaz yaka işsizler ordusunun oluşmasına neden oluyor…

 

***

 Bilindiği üzere yeni yasa ile vergi idaresinin alacaklı olduğu tüm vergiler, herhangi bir istisnası olmaksızın yapılandırılacak. Ve yine belediyelerin takip ettiği emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan reklam vergisi gibi tüm vergiler, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları yapılandırma içerisinde detaylı bir biçimde yer alıyor.

 Yeni yapılandırma içerisinde yer alması beklenen bazı hususlar ise şöyle;6183 yani Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre takip edilen alacaklar, belediyelerin kamu alacaklarının dışında su, atık su, katı atık ücretleri, özel hukuktan doğan alacakları öne çıkıyor. Ve yine kira alacakları ve hâsılat payından kaynaklı alacaklar, Kredi Yurtlar Kurumuna olan öğrenim kredileri vergi daireleri tarafından tahsil edildiği için Kredi Yurtlar Kurumuna olan borçlarda yapılandırma kapsamına alınıyor.

Tüm bu detaylar incelendiğinde yeni yapılandırma kapsamının genişletilmesi hususunda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER başvuruları da dikkate alınarak detaylı bir çalışma yapılmasında fayda var. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.