Hava Durumu

Sivil havacılıkta tarihi adım

Türkiye son dönemde uzay, havacılık ve savunma alanında atılımları peş peşe gerçekleştirirken, sivil havacılık konusunda da önemli gelişmeler yaşanıyor. Bursa’da faaliyet gösteren Bizpark şirketi, Uçaksan markasıyla sivil havacılıkta bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2021 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2021 14:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Sivil havacılıkta tarihi adım

Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’dan sonra ilk sivil uçak girişimine 2018 yılında başlayan Bizpark şirketi, iki kişilik yolcu uçağını tamamlama aşamasına geldi.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Bizpark şirketinin ULUTEK Teknopark’taki yönetim ofisini ve Kayapa OSB’deki üretim tesisini ziyaret ederek, VLA sınıfındaki uçağın yapım çalışmalarını inceledi.

“HÜRKUŞ’TAN SONRA İLK UÇAK OLACAK”

Prof. Dr. Yozgatlıgil’e Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde sertifikasyon çalışmaları süren uçağın teknik özellikleriyle ilgili bilgi veren  Bizpark Şirketi Kurucu Ortağı Emre Balcı, Türkiye’nin sivil havacılıkta da dünyada söz sahibi olması için çalıştıklarını ve deneyimli bir kadro ile uzun çalışmalar sonucu VLA T200’ü geliştirerek imalata başladıklarını bildirdi. Balcı, “T200, kamunun Türk Havacılık Uzay Sanayi şirketinin Hürkuş uçağından sonra özel bir girişim tarafından yapılan ilk uçak olacak. Böyle bir projeye imza attığımız için gururluyuz” dedi.

Uçağın tamamlanma aşamasına geldiğini, sertifikasyon çalışmalarından sonra uçuşlara başlayacağını bildiren Emre Balcı, “Uçağımız gerek 750 kg’lik kalkış ağırlığı, gerekse diğer özellikleriyle dünyadaki rakipleriyle rekabet edebilecek nitelikte. Hedefimiz Türkiye’nin VLA sınıfında dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmesini sağlamak. 2 kişilik uçaktan sonra 6 kişilik yolcu uçağını da projelendireceğiz” diye konuştu.   

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ise, Uçaksan’a T200 projesinde başarılar dileyerek, “Tamamen tamamlanıp yürüdüğü ve uçtuğu günlerde de yerli tasarım yolcu uçağımızı gökyüzünde görmeyi diliyoruz, umuyoruz, ben emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.