Hava Durumu

Türkiye’nin hava kirliliği en yüksek bölgeleri açıklandı! Bursa’dan 2 ilçe listede!

Greenpeace Akdeniz'in analizine göre, Türkiye'nin hava kirliliği haritası ortaya çıktı ve Bursa'dan iki ilçe de bu listede yer aldı. Nilüfer ve Kestel ilçeleri, hava kalitesi açısından risk taşıyan bölgeler arasında bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 16:33
Kaynak: Gamze DOĞAN
Türkiye’nin hava kirliliği en yüksek bölgeleri açıklandı! Bursa’dan 2 ilçe listede!

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, hava kirliliği global düzeyde her dakika 13 kişinin ölümüne neden oluyor. Türkiye'de ise hava kirliliği, tütün, aşırı kilo, hipertansiyon ve hiperglisemi gibi risk faktörlerinin ardından beşinci sırada yer alıyor. DSÖ tarafından akciğer kanserine sebep olan PM 2,5'in 30 günlük ölçüm sonuçları metreküpte 20 mikrogram olarak belirlendi, bu değer DSÖ'nün yıllık kılavuz değerinin tam dört katı.

Greenpeace Akdeniz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2023 yılı hava kalitesi izleme ağından elde edilen Partikül Madde (PM) 10 verilerini analiz ederek Türkiye'deki en kirliliğe neden olan 20 bölgeyi sıraladı. Bu sıralamada Nilüfer ve Kestel ilçeleri de yer aldı.

Greenpeace Akdeniz, bu soruna çözüm bulabilmek için "Koruma Bölgesi" mekanizmasının etkin bir şekilde kullanılmasını öneriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verileri, birçok yerde hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığını gösteriyor, ancak henüz Koruma Bölgesi kararı alınmış değil. Greenpeace, düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgeleri ilan edilmesini talep ediyor.

Koruma bölgesi kararı, ısınma, ulaşım ve işletmelerden kaynaklanan hava kirliliği normal tedbirlerle çözülemediğinde çevre ve insan sağlığını korumak adına uygulanacak bir temiz hava eylem mekanizması olarak tanımlanıyor. Greenpeace İklim ve Enerji Uzmanı Gökhan Ersoy, hava kirliliğinin ana sorumlusu olarak fosil yakıtlara işaret ediyor. Ersoy, "Fosil yakıt merkezinde şekil alan ısınma, ulaşım ve sanayi politikalarımız kentlerimizi birer kirlilik kapanına çeviriyor ve temiz hava hakkımızı gasp etmeye devam ediyor," diyor.

Greenpeace Akdeniz'in havanasil.org adresinden elde edilen 2023 yılı hava ölçüm sonuçları, temiz hava hakkını korumak ve solunan havanın kalitesini öğrenmek isteyenler için erişilebilir durumda.

Kaynak: Gamze DOĞAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.