Hava Durumu

Gülseren Budayıcıoğlu'nun dizileri ve kader motifi

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2021 00:03
Dünyaya geldiğimiz andan itibaren sadece bir ömrümüz ve tek hayatımız var. Herkes yaşadığı hayatta amaçları aşağı yukarı aynı. Bu amaçlar iyi bir iş, güzel bir sevgili ya da sevdiği ve sevebileceği bir eş mutlu bir aile, güzel yerlerde seçtiğimiz insanlarla yaşamak diyebiliriz. İnanın ortalama herkes bunu istiyor.

Önemli olan insanın bunları nasıl ve ne zaman elde edeceği, bunları elde etmek için çalışmak ve iyi insan ilişkileri içinde olmak lazım. Yani dünya da her şey insan ilişkilerinden geçiyor.

Tüm filmler, tüm hikayeler insan ilişkilerini konu alıyor. Bu saptamalar çerçevesinde insan ilişkilerini inceleyenler yani psikologlar güzel hikayeler yazar demek yanlış olmaz.

Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu'nun şu anda konusunu yazdığı 3 dizi yayında, Masumlar apartmanı, Kırmızı Oda ve Doğduğun ev kaderindir,  şubat 2021 itibari ile en çok izlenen diziler.

Peki kim bu Dr. Gülseren Budayıcıoğlu ? Üç çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olan Gülseren hanım, 1947 yılında Ankara’da doğdu. Ortaokul ve liseyi TED Ankara Koleji'nde tamamladı. İlk ve ortaöğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladıktan sonra, 1966’da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. Tıp öğrenimi sırasında 1968 yılında yayına başlayan TRT’nin açtığı spikerlik sınavını kazanarak TRT’ye kadrolu spiker olarak atandı ve bu kurumda beş yıl boyunca spiker ve Türk müziği programlarında sunucu olarak görev yaptı. 1972’de Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, 1973 yılında evlendi ve TRT’den ayrılıp Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’ne asistan olarak girdi. 1977’de uzman oldu ve 1982 yılına kadar öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1982 yılında üniversitede doçent olmak üzereyken, tercihini hocalıktan değil, doktorluktan yana yaptı ve üniversiteden ayrıldı. 23 yıl Ankara’da serbest hekim olarak çalışan Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, 2005 yılında yine Ankara’da, en büyük hayalini gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk ve tek psikiyatri merkezini hayata geçirdi.


Dr. Gülseren Budayıcıoğlu'nun önce dizi filmlere konu olan kitapların adlarından bahsedelim. Camdaki kız, Kral kaybederse, Hayat dön, Günahın üç rengi Madalyonun öteki yüzü, Madalyonun içi, Bir psikiyatırın not defteri.


2021 yeni tv sezonu için Camdaki kız romanın dizisine hazırlanıyor, bu konuya girmeden yayınlanan ve yayınlanmakta olan dizilerin kitapları ile olan uyarlamalarını inceleyelim. 2017 - 2019 yıllarında tv'lere konuk olan "İstanbullu Gelin" hayata dön romanında alıntı. (Gerçekte yaşayan İstanbullu gelini bulup yazmıştım).   “Camdaki Kız” isimli kitap ise “Doğduğun Ev Kaderindir” dizisine ilham kaynağı

olduğunu biliyoruz.  Kadına şiddete karşı farkındalık yaratma çabasıyla oluşturulduğu ifade edilen “Kırmızı Oda” dizisi ise  Dr.Gülseren Budayıcıoğlu’nun “Madalyonun İçi” isimli kitabından alıntı.

Benimde merakla izlediğim “Masumlar Apartmanı” dizisi ise “Madalyonun İçi” isimli kitaptan uyarlama olduğunu biliyorum.

Camdaki Kız dizisinden Burcu Biricik'e teklif gittiği bir zaman önce söylenmiştim. Şimdi ise Biricik'in parterini oynayacak ünlü oyuncuya teklif gittiği ortaya çıktı. Gazeteci Birsen Altuntaş, tv100'deki yazısında bu ismin Uraz Kaygılaroğlu olduğunu duyurdu. ‘Camdaki Kız' kitabın dizisi çok yakında ekranlarımıza göreceğiz. Yapımcılığını OGM Pictures üstleniyor. Konusuna gelince ;  izleyiciyi aşka yepyeni bir pencereden baktıracak Nalan karakterinde herkesi kendine hayran bırakacak."Neden aşık oluruz? Peki kime aşık oluruz? Aşık olduğumuz kişilerde bizi çeken nedir?" Camdaki Kız, belki de bugüne kadar kendimize hiç sormadığımız bu soruları sordurarak izleyenleri bir iç hesaplaşmayla baş başa bırakacak. Dr. Gülseren Budayıcıoğlu'nun kader motifi tanımlamasını araştırdım. Çocukluğumuzda yaşadığımız olaylar (iyi ya da kötü şeyler olabilir) bizim çocuklukta bu olaylarla baş edebilme tekniklerimiz sonucu hayatımızın sonuna kadar kullanabileceğimiz formülleri oluşturuyor. Karşılaştığımız her olay ve durumda bildiğimiz tek formül bu olduğu için hep bunlara başvuruyoruz. Bu da hayatımızı inanılmaz bir döngüye sürüklüyor. Sonuçta kader motifimizi çizmiş oluyoruz ve her olayda yine aynı motifi çiziyoruz. Dr. Gülseren hanıma göre bu kısır döngüden kurtulmamızın en etkili yolu mantıklı hareketler etmek ve kendimizi sorgulayıp öyle yaşamak ve her zaman hayatımızda farkındalık yaratmak. Evet, en iyi bildiğim hayat kendi hayatım olduğu için kendi hayatımda sağlamasını yapınca gerçekten doğru olduğunu anladım. Bir psikiyatristin bir çok hayatın formüllünü bilmesinden dolayı kişi tahlili ve olay tasvirleri başarılı, Dr. Gülseren hanımın hikayeleri belki de bu yüzden duygularımıza dokunuyor. İyi seyirler

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.