Hava Durumu

112'Ye Gelen Çağrıların%95'i Asılsız

Bursa'da 112 çağrı hattına günde 12 bin civarında çağrı geldiğini belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, gelen çağrıların yüzde 95'inin asılsız olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2016 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2016 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
112'Ye Gelen Çağrıların%95'i Asılsız
 Bursa 112'nin, toplam 97 ambulansı ile şehrin önemli noktalarına konumlandırılmış 60 istasyonda hizmet veren büyük bir sistem olduğunu dile getiren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, 112'nin hizmetlerini, hızlı ve verimli sunabilmesi için vatandaşların da duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade etti.

Acil Sağlık Hizmetleri'nin önündeki en büyük engellerden birinin çağrı hattına gelen gereksiz aramalar olduğuna dikkat çeken Dr. Akan "112 Acil Çağrı Hattı, hayati tehlike bulunan durumlarda aranması gereken oldukça önemli bir hattır. Bursa'da çağrı hattına günlük olarak gelen yaklaşık 12 bin çağrıdan 650-700 tanesinde vaka çıkışı yapılmakta, gelen çağrıların yüzde 95'i asılsız çıkmaktadır. Hattın hayati tehlike durumu bulunmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hastalara ulaşmada geç kalınabilmektedir" şeklinde konuştu.

112 Acil Çağrı Hattı'nı arayan vatandaşların, isim-soy isimlerini, karşılaşılan sağlık sorununun tam olarak ne olduğunu ve adres bilgilerini açık bir biçimde belirtmelerinin, zaman kaybı yaşanmaması adına da son derece kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Akan, 2016 yılında Bursa'da, acil vakaya ulaşım oranının ilk 10 dakika içerisinde yüzde 97'ye çıktığı, ilk 30 dakikada kırsal alanda vakaya ulaşım oranının yüzde 95'te olduğu bilgisini verdi.

'Yaşama Yol Ver' Çalışmaları Devam Edecek

Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı 'Yaşama Yol Ver' kampanyası kapsamında, 112'nin gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında vatandaşlara yönelik farkındalık çalışmalarına da devam ettiklerini belirten Dr. Akan,"Acil Sağlık Hizmetleri personellerimiz tarafından, bugüne kadar 78 adet ilk ve orta öğretim kurumunda toplam 25 bin 380 öğrenciye konuyla ilgili eğitim verildi. Bunun yanı sıra AVM'ler, parklar ve şehrin çeşitli noktalarında açtığımız stantlarla vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam ediyoruz. 'Yaşama Yol Ver' kampanyası çalışmalarımız 2017 yılında da kesintisiz olarak sürdürülecektir" dedi.
Dr. Akan son olarak vatandaşlardan, 112 Acil Çağrı Hattı'nın gereksiz yere meşgul edilmemesi ve vaka esnasında saniyelerle yarışan ambulanslara trafikte geçiş önceliği vermeleri konusunda duyarlı davranmalarını beklediklerini söyledi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.