Hava Durumu

Hangisi kirli bilgi…

Yazının Giriş Tarihi: 12.12.2020 14:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.12.2020 14:59
 Bilişim çağında akıllı telefonlar, bilginin değişik boyutlarına her an erişilmesini sağlayarak adeta bilgi istilasına zemin hazırlıyor. Okunarak veya izlenerek elde edilen bilgilerin, WhatsApp gruplarında ve sosyal medya hesaplarında yayılmasıyla bir bilgi kirliliği oluşuyor.

Doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak için harcanan zaman günden güne artıyor. Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji ile bilgi obezitesi yani infobezite kavramı öne çıkıyor. Bunun için özellikle resmi ya da araştırılması yapılmış bir kaynağa dayandırılmadan hazırlanan içeriklerden uzak durulabilir.

İnfobezite kavramı, enformasyon (bilgi) ve obezite (aşırı kilolu olma) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturuluyor. İnfobezite kavramı, günlük hayatta aşırı bilgiye maruz kalma ve aşırı bilgi tüketme ile insan sağlığında meydana gelen olumsuz etkileri anlatmak üzerine kullanılıyor.

Gelen mesajları ve bildirimleri kaçırma korkusu ile, insanlar stres yaşayabiliyor ve işlerine odaklanmakta zorluk çekebiliyor. 

Üzerinde hakimiyet kurabilmenin ötesinde bir bilgi akışı altında kalınıyor. Bu durum, bireylerin bir şeye yönelimini ve karar vermesini olumsuz etkileyebiliyor.

Günlük yapılması gereken işlerin önüne geçen sosyal medya bildirimlerinin esiri haline geliniyor. Bunun için spam listesine alınacak reklam firmaları veya kişiler ile, gereksiz bildirimler kaldırılabilir. Genel olarak bildirimleri kapatarak gerekli görüldüğünde uygulamaya girilip bildirimlerin ne olduğuna bakılabilir. Ayrıca gelen mesaj, e-posta ve sosyal medya gönderilerinde elemeye gidilebilir.

Bir konu hakkında okunması ve takip edilmesi gerekenler nelerdir?

Gazete ve dergi haberleri (birkaç farklı yayın ile)

Kitap, tez, makale ve yapılan araştırmalar

Resmi hesap paylaşımları

Bilgi yığınından arınarak iş planına uyulabilen ve hobilere vakit ayırılabilen günler dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.