Hava Durumu

İranlı yönetmen Asadzadeh Bursa'da film çekiyor…

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2021 00:00
 İran halkı uzun yıllar savaş görmüş, zor yıllar geçirmiş bir ülke. İran'da sanat yapmak belli emekler isteyen bir uğraş. İran sineması dünya da adında iyi söz ettiren ve ayrı bir tarzı olan bir sinema...

1971 yılında Venedik Film Festivalinde ödül alan Dariush Mehrjui'in ‘İNEK’ filmi dünyanın dikkatini çekti. İran sineması sansürden dolayı, özellikle Abbas KiorastamiAmir Naderi ve Mohsen Makhmalbaf gibi ustaların sayesinde daha kolay anlatım dilini seçtiler, genelde konular çocukların merkez rollerde olduğu filmler çekmeye başladılar. Son yıllarda Asghar Farhadi'nin ‘Satıcı’ filmi ile dünya da bir ekol oldu. Asghar Farhadi sık sık ülkemizde workshoplar yapan bir yönetmen. İran'daki sansür'e rağmen başarılı kadın yönetmen Nergis Abyar var.

Mehdi Ebadati, Eda Sürmeli sayesinde tanıdığım bir aktör Bursa'da çekmeyi planladıklarını yeni film projelerinden bahsedince hemen konuyla ilgili bir söyleşi yapmak istediğimi söyledim.

Söyleşimden önce film hakkında bilgi vereyim. Filmin yönetmeni Shahram Asadzadeh.  Filmin adı ‘Asalat’ konusunu çok beğendim. Savaş karşıtı bir film  Shahram Asadzadeh'nin uzun zamandır çalıştığı bir konu.

M.Haluk Yalçınkaya: Türkiye'ye Bursa'ya hoş geldiniz. Türkiye - İran ortak yapımı projenizden bahseder misiniz?                                                                                                                                        
  Mehdi Ebadati: Hoş bulduk. Hepimizin bildiği gibi Türkiye ve İran iki kardeş ülke ve beraber çalışarak çok güzel filmler, işler yapabiliriz. İran sineması çok güçlü bir sinema, Türk sinemasınında dünyada iyi yeri var. Bu ülkeyi çok seviyorum, Türkiye'de hiç yabancılık çekmiyorum. Uluslararası bir film projemiz var. Türkiye’de şu anda Eda Sürmeli hanım sözleşmemizi yaptık ve hazırlıklara başlıyoruz. Çekimler için yer bakıyoruz ve aklımızda bir kaç şehir var.

M. Haluk Yalçınkaya: Filmin çekimleri Türkiye'de olacağını duydum, biraz açıklama yapar mısınız?                 
Eda SÜRMELİ: Türkiye'de 365 gün film çekim yapabilirsiniz,  bizde bu avantajı kullanarak bu proje sayesinde Türkiye’yi doğal bir plato haline getireceğiz. Tabi ki İran’da da çekimlerimiz olacak.  Bu proje, İran ve Türkiye CO Production, ortak yapım ama bir çok ülkeninde kendini içerisinde bulunacağı bir hikayesi var.

M. Haluk Yalçınkaya: Filmin çekim mekanları belli oldu mu?                 

Mehdi Ebadati: Filmin çoğu Türkiye’deki mekanlarda çekilecek.                                                                     

Eda SÜRMELİ: Çekim mekanları için Mehdi Ebadati ile burada çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Bursa’yı çok önemsiyorum, bildiğiniz üzere kendi yapım şirketimin bir şubesi de burada hem İstanbul'dayız hem Bursa’dayız. Bu şehrin dokusunu, doğasını o gizli kalmış güzelliklerini sinemaya taşımak çok özel olacak, fakat hikayenin akışına göre Mardin, Gaziantep, Hatay, İstanbul ve İzmir’i de projenin içerisinde kullanabileceğimizi düşünüyorum. Henüz şehirleri netleştirmedik ama Türkiye’yi doğal plato olarak kullanacağımız kesin.

M. Haluk Yalçınkaya: Filmin oyuncu seçmeleri hakkında bilgi verir misiniz? Filmin konusu hakkında biraz açıklama yapar mısınız?                                                                                                         

Eda SÜRMELİ :Şu an oyuncu cast’ımızı da yapıyoruz ve uluslararası bir cast yapıyoruz diyebilirim. Los Angeles’la Hollywood ile çalışmalar halin deyiz. Bir iki sürprizimiz olabilir, ayrıca Türk oyuncularda olacak. Dünyanın çok yakından tanıdığı İranlı, Arap oyuncular da var. Filmi tek dilde değil birçok dilde çekiceğiz. Bu yüzden biraz zengin bir oyuncu kadrosuyla çalışacağımızı söyleyebilirim. Şimdi isimleri buradan açıklamak istemiyorum ama günü gelince hepsi ile karakterleriyle birlikte tanışacaksınız.  Bu proje için çok heyecanlıyız, en önemlisi savaşın içinden çıkan bir sevgi hikayesini beyaz perdeye taşıyacağız ve bu hikayenin çok ses getireceğine inancım tam.                                                             
Mehdi Ebadati: Bu konuda Eda hanıma katılıyorum ve ekliyorum konuyu açmayacağım sadece şunu söyleyebilirim; bu projenin savaşa karşı sevginin kazandığı bir hikayesi var. Bu filmin, dünya da ses getireceğine inanıyorum.

M. Haluk Yalçınkaya: Filmin senaryo çalışmaları hangi aşamada bilgilendirir misiniz?                                

Eda SÜRMELİ: Senaryo ekibimiz var,  ilk draftını zaten bitirmiştik, ikinci draftında son dokunuşlarını yapıyoruz diyebilirim. Şu anda daha neler ekleyebiliriz diye çalışıyoruz, hikaye çok güçlü bir hikaye hepimizi alacak ve büyük soru işaretleriyle bırakacak.

M. Haluk Yalçınkaya: Çekimler ne zaman başlayacak?                                                                               
Eda SÜRMELİ: Pandemi nedeniyle biraz daha beklemeye karar verdik ama şunu söyleyebilirim; ön hazırlığa bir buçuk ay sonra mayısta başlıyoruz. Kasım, Aralık gibi çekime başlayıp, inşallah 2022 Şubat’ta da yepyeni bir film ile geliyoruz.

M. Haluk Yalçınkaya: İranlı yönetmen Shahram Asadzadeh filmin yönetmeni olacağını öğrendim, bilgi verir misiniz?                                                                                                                                                      Mehdi Ebadati :Shahram Asadzadeh başarılı bir yönetmen ve 4 tane uzun metraj filmi var. Şu anda bir film festivalinin de direktörlüğünü yapıyor.

Eda SÜRMELİ: İranlı yönetmen Shahram Asadzadeh, genç bir yönetmen ama çok inandığımız bir yönetmen dünya onu bu filmle tanıyacak.

Mehdi Ebadati: Ben ve Shahram Asadzadeh 1,5 sene önce bu proje için bir araya geldik. O zaman sadece hikayesi vardı ve o sırada eda hanım ile de konuştuk çünkü bu uluslararası bir proje olsun istiyorduk. Bu projeyi Eda hanıma getirdiğimizde o da hikayeden çok etkilendi ve ekip kurduk senaryo çalışmalarını gerçekleştirdik. Başlarında yönetmenimiz Shahram Asadzadeh var. Senaryo şu anda hazır… Son eklemeleri yapıyoruz ve İran’da ki ekip şu anda çalışıyor. Ben de geldim Eda hanımla ön hazırlıklar için zamanlamayı yapmaya, çekim mekanları ve oyuncular ile konferans görüşmeleri yapmak için. Yavaş yavaş başladık. Pandemi dolayısı ile 1,5 ay sonra başlayacağız artık her şeyimizle bu işe kanalize olacağız.

M. Haluk Yalçınkaya: Oyuncu seçmeleri yaptınız mı? Senaryo çalışması hangi aşamada?                    

Mehdi Ebadati : Senaryoya bağlı cast seçimler yapacağız, Türk, İran ve Hollywood oyuncular olacak.Şu an da görüşmelerimiz devam ediyor.                                                                                                                          
Eda SÜRMELİ: Türkiye, İran, Arap asıllı ve Hollywood'dan oyuncuların olduğu kesin, bir çok ülkeden gösterime girmek istiyoruz. Bu bir festival filmi değil ama festivallerde yarışacak ve dünyanın dikkatini toplayacak bunu biliyorum.

M. Haluk Yalçınkaya: Prömiyeri nerde yapmayı planlıyorsunuz?                                                            

Eda SÜRMELİ: Şu an prömiyer için çok erken fakat gönlüm Türkiye’den yana ama bir çok şeyi değerlendiriyoruz. Dünya prömiyeri farklı bir ülkede açabiliriz.

Söyleşi sırasında film yönetmeni  Shahram Asadzadeh'in İran’da çalışmalara devam ettiği için yoktu, Türkiye ye geldiğinde söyleşi sözü aldım, daha ayrıntılı bir sohbet yapmak istiyorum. Shahram Asadzadeh'de ye buradan selamlar. İyi seyirler… 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.