Hava Durumu

Kapanıyoruz...

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2021 00:00

17 günlük tam kapanma kararı birçok kesimce farklı açılardan bakılarak değerlendirmeye alınmaktadır. Ortak düşünce ve görüş vardır ki o da uzun süreli tam kapanmaya gerçekten ihtiyaç olmasıdır. 

Tam kapanma kararının açıklandığı günden bugüne kadar birçok kişi ile tam kapanma konusunu konuşma imkanında bulundum. Herkesin ortak düşüncesi hemen hemen aynı olup bir an önce covid-19 salgınından kurtulmak ve maskesiz, hastalıksız günlere tekrar ulaşmak. Tekrar sağlıklı günlere ulaşabilmek için toplumun tamamı elinden gelen tüm gayreti gösterebileceğini açık açık üstüne basa basa söylemektedirler. Yapabilecekleri her türlü fedakarlık için taşın altına elini koyabilecek devrini açıkça söyleyen birçok kişi ile konuştum.

Ancak konuştuğum insanların bazıları var ki onların en büyük derdi günlük karınlarını doyurabilmek, onun dışında bir grup daha var ki onlarda yaklaşan borçlarını zamanında ödemek ile ilgili çekinceleri olduğunu ifade ettiler. 

Açıkçası orta gelir ve üstü vatandaşların aç kalmak gibi ya da borç ödemek gibi dertleri olduğunu duymadım ancak dediğim gibi fakir olan kesim ne yapacağı konusunda herhangi bir yol haritalarının olmadığını defalarca dile getirmekten çekinmemektedirler. 

Dolayısıyla ilgili makamlarca karşılaştığım bu iki konu için tedbirler önlemler alıp ilgili kişilere paylaşması gerekmektedir. Yani tüm dünyada olduğu gibi tam kapanma konusunun gerekliliğini tam olarak yapılması gerekmektedir.

Kapalı Çarşı’da bulunan esnafla sohbet ettiğimizde onların en büyük sıkıntısı ise Ramazan Bayram’ına ilişkin olarak mağazalarına mal aldıklarını ve bayram öncesi ticaretle kazanacakları kazançla pandeminin yarattığı etkinin bir kısmından kurtulacakları ile ilgili planlar yaptıklarını çoğu kişiden duydum. Ancak esnaf bayramı da kapsayan tam kapanmanın kendini çok ciddi derecede yıpratacak ağını açıkça söylemekteler ve ilgili makamlarca ticari zararlarına yönelik çözümler geliştirilmesini istemekteler. 

Tüm sohbetlerimde anladığım tek şey orta gelir seviyesinin altında olan insanlar ciddi derecede sıkıntı yaşayacaklarını düşünürken, bu gruba küçük esnaf da eklendi ortada olup ve küçük esnafın büyüyen birçok problemi olacağı görünmektedir.

Tahmin ediyorum ki ilgili makamlarca orta gelir altındaki insanlara yönelik ve küçük esnafa yönelik öncelikli tedbirler alınacağını düşünmekteyim. İlgili makamlarca sosyal devlet olma gücünü tam bu noktada vatandaşlarına doğrudan hissettireceklerini düşünmekteyim.

Devletimizin mevcut gücü ve yapabilirliği konusunda kesinlikle şüphem yok. Tam kapanma mevzusu başımıza ilk kez geldiği için nasıl adımlar atılabilecek noktasında bazı aksaklıklar söz konusu olabilir ancak yine söylüyorum ki ilgili makamlar gerekli tüm adımları atarak vatandaşının sorunlarına yönelik kapsayıcı çözümler ortaya koyacaktır.

Zaten sosyal devlet olma anlayışı bu değil mi? O nedenle tam kapanmanın hedefi olan sağlıklı günlerin tekrar gelmesi ülkemizin ihtiyacı olan en temel konusudur. Umarım 17 günlük kapanma süresi içinde ülkenin büyük bir kısmı aşılanır ve 17 günlük kapanma süresince sosyal ve ekonomik yardıma ihtiyacı olan tüm vatandaşlara el uzatılır.

Bugün herkesin sağlıklı yaşamları desteklemek için elinden geleni yapacağını düşünmekteyim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.