Hava Durumu

Karamsarlık ve umutsuzlukta ne yapmalıyız?

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2019 00:00
 Hayatımız; olumlu düşüncelerle belirlediğimiz güzergahlara su gibi akarken, karamsarlıkla içinden çıkamadığımız hücreye dönüşebilmektedir.

Büyük şair ve aydınlarımızdan biri olan Mehmet Akif Ersoy, 21 beyitlik bir şiirinde karamsarlıktan uzak durmayı ve ümit dolu yaşamayı işlemektedir.

Mehmet Akif Ersoy’ un “Ye’is Yok” şiirinde;

“…

Kurtulmaya azmin neye bilmem ki süreksiz?

Atiyi karanlık görüvermekle apıştın?

Karşında ziya yoksa, sağından, ya solundan

…”

Ersoy, ümitsiz bulduğu kişinin sebepleri bırakarak karamsarlığa yapıştığına dikkat çekmekte ve tek bir ışık olsun bularak yolundan kalmamasını söylemektedir.

Umutsuz hissederken hedeflerden geri durulup gidilecek bir yol belirlenememektedir.

Umutsuzlukta üzüntü, geleceğe yönelik olumsuz beklentiler, olumsuzluk ve kötümserlik ile ilgili duygusal bozukluklar etkili olabilmektedir. Kendimizi, dış dünyayı ve geleceği olumsuz değerlendirirken yaşam, engeller ve zorlayıcı olaylarla dolu hale gelmektedir.

Umutsuz isek, hiçbir şeyin kedimiz için doğru meydana gelmediğine, ne yaparsak yapalım başarılı olamayacağımıza, en önemli amaçlarımızın asla gerçekleşmeyeceğine ve en kötü problemlerin asla çözülmeyeceğine inanmaktayızdır.

Umutta amaca ulaşma için uygulamaya konan planların başarılacağı öngörüsü varken, umutsuzlukta başarısızlık yargısı vardır.

Umutsuzluk çeşitli ruhsal bozuklukların altında yatan psikolojik bir yapıdır ve depresyonun nedenleri arasında varsayılmaktadır.

Umutsuzluk kavramı intihar ve depresyon başta olmak üzere sosyal istenirlik, problem çözme becerileri, özsaygı, fiziksel sağlık ve kendine güven gibi birçok sorunla ilişkilendirilmektedir.

Yapılan araştırmalar, umutsuzluk ya da umudun olmayışının kişinin sağlığı ve iyilik hali üzerinde ciddi bazen de zarar verici etkilerinin olabileceğini göstermektedir.

Karamsarlık ve umutsuzluk içerisinde problemlerimizi çözemiyorsak bir yardım eline ihtiyaç duymaktayızdır. Bu yardım eli, bir psikolojik danışmandır.

Korkuya, kaygıya ve umutsuzluk hissine yol açan nedenlerin belirlenmesi ve giderilmesi daha nitelikli bir iş yaşamı ve özel hayat sürdürmemiz için önemlidir.

Şimdi ve geleceğe yönelik düşüncelerimizle olumlu bireyler haline gelmemiz, ömür boyu devam eden gelişimimize doğru katkıda bulunmamızı sağlayacaktır.

Hepimize ruhsal sağlığımız yerinde, olumlu düşüncelerle geçirdiğimiz günler diliyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.