Hava Durumu

Kısa Çalışma Ödeneği

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2021 00:01
 Merhaba sevgili dostlar;

Bugün sizlere kısa çalışma ödeneği ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. 

Kısa çalışma ödeneği işyerinde sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulama olup bu kapsamda İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi ve Genel Sağlık Sigortası primlerinin ödenmesi öngörülmektedir. 

Bu yasadan yararlanabilmek için işverenin İŞKUR’a başvuruda bulunması ve iş müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Ancak Covid-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi verilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi halinde yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. İşçiler kısa çalışma talebinde bulunamazlar.

Başvuru anında çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen veya tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler ve resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair diğer belgeler gerekmektedir. İşverenler başvuru sonucunu e-devlet üzerinden öğrenebilirler.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır, hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçiye aylık olarak her ayın beşinde ödenir. 

Kısa çalışma ödeneği kısa çalışma süresi kadardır. İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri de ödenir.  Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silâh altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibariyle kısa çalışma ödeneği kesilir.

Kısa çalışma bildirimi yapan işveren, işçilerin çalışma sürelerine ilişkin kayıtları tutmak ve istenilmesi halinde ibraz etmek zorundadır.

Tekrar görüşmek üzere hoşça ve dostça kalın… Sağlık dolu huzurlu günler dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.