Hava Durumu

Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler 10. Ege Tiyatrolar Buluşmasında…

2014 yılından itibaren düzenlemiş olduğu sanatsal etkinlikleri ile tiyatro sanatına katkılar sağlayan Ege Tiyatrolar Birliği (Kıyı Ege ve Ege Tiyatrolar Birliği) 10. Buluşmasını 5-6-7 Kasım 2021 tarihlerinde Balıkesir’in Altıeylül ilçesinde yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2021 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2021 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler 10. Ege Tiyatrolar Buluşmasında…

HABER: M. HALUK YALÇINKAYA

Daha önceki buluşmalarını İzmir, Edirne, Denizli, Fethiye, Milas, Söke, Kuşadası ve Uzunköprü yapan Ege Tiyatrolar Birliği bu kez Balıkesir Altıeylül’desanatseverlerle buluşacak.

Yetişkin oyunları, çocuk tiyatrosu, söyleşi ve atölyelerin yer alacağı buluşmada birliğin geleneksel toplantısı da yapılacak.

3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali’nde jüri başkanlığı yapan Akdeniz Üniversitesi, Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler Balıkesirli yazarlara “Kurgudan Kaleme Yaratıcı Süreç” başlıklı bir atölye düzenleyecek. Yeşiloğlu Güler aktif olarak yürüttüğü bireysel yazarlık çalışmaları dışında, düzenlediği yazarlık atölyeleriyle de yazarlara, yazar adaylarına katkı sağlamaktadır.

BİRGÜL YEŞİLOĞLU GÜLER KİMDİR?

Akdeniz Üniversitesi, Antalya Devlet Konservatuvarı, Sahne Sanatları Bölüm Başkanı ve Tiyatro/Oyunculuk Ana Sanat Dalı Başkanı olan Birgül Yeşiloğlu Güler’in basılmış; Toplu Oyunlar I (Dejavu, Düşen Maskeler, Hesaplaşma), Toplu Oyunlar II (Değirmen, Fare Kapanı), Pembe Panduflu Aşk, Kadınlar Konuşursa, Halide’nin Dört Mevsimi ve Sihirli Anahtar adlı oyun kitapları, oyun eleştirilerini topladığı Eleştiri Seçkileri I ve Eleştiri Seçkisi II adlı inceleme/ araştırma kitapları ve  ‘Gelecekten Beyin Öyküleri’ (TohumY6224) ile ‘İya Hayatı Yazıyorum’ (Uzaklar) adlı kitap bölümlerinde yayınlanmış öyküleri bulunmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Tiyatro Bölümü, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı lisans, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Devlet Konservatuvarı, Tiyatro/Oyunculuk Bölümü’nde yüksek lisans, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü doktora mezunu olan yazarın; ‘Cumhuriyet Dönemi Kadın Oyun Yazarlarının Kadın Eksenli Oyun Metinlerinde Kadın Karakterlere Yaklaşımlarının İncelenmesi’ başlıklı yüksek lisans, ‘Suskunluk Sarmalı Ekseninden Tiyatro Metinlerinde Susma Eylemi’ başlıklı doktor tezi bulunmaktadır. Ayrıca Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Devlet Konservatuvarı Tiyatro/Oyunculuk Bölümü’nde ikinci doktora eğitimini, sanatta yeterlilik düzeyinde sürdüren yazarın “Metinden Sahneye Feminist Tiyatro Ekseninden Örnek Bir Yazma, Okuma ve Sahneleme Çalışması” başlıklı tezi de tamamlanma aşamasındadır.

Akademik mesleki yaşantısına önce Erzurum Atatürk Üniversitesi sonra Bursa Uludağ Üniversitesi ve şimdi de Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde ‘doçent’ unvanıyla devam eden yazarın, alanında çok sayıda ulusal ve uluslararası düzeyde yazıları, bildirileri, makaleleri, rejileri, dramaturgi çalışmaları, hakemlik ve editörlük çalışmaları bulunmaktadır.

İzmir doğumlu olan yazarın; mühendis bir eşi, hekim bir kızı vardır.

Yazarın sahnelenmiş oyunları şunlardır;

‘Kadınlar Konuşursa’(Kadın Oyunu): Metin Güler rejisiyle/Tiyatro Ofisi tarafından (2021- Halen devam etmekte…)

‘Sihirli Anahtar’ (Çocuk Oyunu) Erdal Ayna rejisiyle/Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatrosu tarafından (2021- Halen devam etmekte…)

Pembe Panduflu Aşk (Radyo Tiyatrosu), Handan Ekici rejisiyle, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatrosu tarafından (2021)

‘Kadınlar Konuşursa’(Kadın Oyunu): Murat Demirbaş rejisiyle/Adana Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatrosu tarafından (2020- Halen devam etmekte…)

‘Kadınlar Konuşursa’(Kadın Oyunu): Metin Güler rejisiyle/Tiyatro Ofisi tarafından (2021- Halen devam etmekte…)

 ‘Değirmen’ (Uyarlama/ Sabahattin Ali) Kubilay Erdelikara rejisiyle/Mask-kara Tiyatrosu tarafından (2020-Halen devam etmekte…)

 ‘Pembe Panduflu Aşk’ ( Komedi)  Derman Atik rejisiyle/ Kıbrıs Çatalköy Belediye Tiyatro SU tarafından (2020-Halen devam etmekte…)

‘Pembe Panduflu Aşk’ (Komedi)   Ezgi YentürkÇimenser rejisiyle/Adana Devlet Tiyatrosu tarafından (2019-2020)

‘Sihirli Anahtar’ (Çocuk Oyunu) Özlem Altınbilek rejisiyle/Uçan Pelerin Kukla Tiyatrosu tarafından  (2017-Halen devam etmekte…)

‘Fare Kapanı’ (Kadın Oyunu) Birgül Yeşiloğlu Güler rejisiyle/Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Tiyatro Oyunculuk Bölümü tarafından (2018-2018)

‘Kaçış Rampası’ (Kadın Oyunu) Birgül Yeşiloğlu Güler rejisiyle/Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Tiyatro Oyunculuk Bölümü tarafından (2019-2019)

‘Düşen Maskeler’ (Erkek Oyunu) Ozan Akhan rejisiyle/Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü tarafından (1992-1992)

‘Hesaplaşma’ (Erkek Oyunu) Mehmet Büyükağaoğlu rejisiyle/Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü tarafından (1991-1991)

Yazarın ödülleri şunlardır;

Müzikal ve Müzikli Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması, Beşincilik Ödülü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Girne Belediyesi (2021)

Metin And Akademisyen Ödülü: Uluslararası 7. Anadolu Tiyatro Ödülleri/ Tiyatro Gazetesi tarafından (2020)

Kadın Yazar Teşvik Ödülü: Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Ödülleri / Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019)

Yılın Komedi Oyun Yazarı Ödülü: 6. Anadolu Tiyatro Ödülleri/ Tiyatro Gazetesi tarafından (2019)

Başarılı Oyun Yazarı Ödülü: XIX. Direklerarası Seyirci Ödülleri/ Halk jürisi tarafından (2019)

Kültür Sanat Alanında İlham Kaynağı Ödülü: Bursa Kültür Çalışmaları Ödülleri / Nilüfer Rotaract Kulübü tarafından (2019)

‘Yılın Yazarı’ Ödülü: 5. Anadolu Tiyatro Ödülleri/ Tiyatro Gazetesi tarafından (2018) 

Basılmaya Değer Eser Ödülü: 6. Homeros Kısa Öykü Yarışması/ Bornova Belediyesi tarafından (2017)

Basılmaya Değer Eser Ödülü: (n) Beyin 1. Bilimkurgu Öykü Yarışması/ (n) Beyin Dergisi tarafından (2017)

Bursa’ya Değer Katanlar Ödülü: / Bursa Kültür Ödülleri/ Şehrengiz Dergisi tarafından (2014)

Alanında En Çok Yayın Yapan Akademisyen’ Ödülü: Akademik Ödüller/  Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından (2013)

Üçüncülük Ödülü: Öykü Yarışması/ Lâ’l Kültür Sanat Dergisi tarafından (2006)

Yayınlanmaya Değer Eser Ödülü; Masal Yarışması/ Ana Dili Dil Kültür ve Eğitim Dergisi tarafından (2003)

İkincilik Ödülü: Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması/ Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından (1992)

Üçüncülük Ödülü: Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması/ Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından (1991)

Birincilik Ödülü; ‘Barış Mektupları’ Yarışması/ İzmir Rotary Kulübü tarafından (1986)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.