Hava Durumu

Aile Hekimlerine otizm eğitimi

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin kesin tanı sürecinin kaliteli, hızlı ve yaygın şekilde sağlanması amacı ile aile hekimlerine yönelik eğitim çalışmalarına başladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2017 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2017 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Aile Hekimlerine otizm eğitimi
 23 Kasıma kadar haftada 2 gün olarak gerçekleştirilecek eğitimlerin ilki  Bursa  İl Sağlık Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan  Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Otizm Spektrum Bozukluğu'nun (OSB) nedeni henüz tam olarak belirlenememiş bir bozukluk olduğunu dile getirdi. Diğer pek çok bozuklukta olduğu gibi OSB'nin de tek bir nedeni olmadığına dikkat çeken Dr. Akan, "OSB birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluştuğu düşünülmektedir. OSB'li bireylerde beynin çalışma şekli farklıdır. Merkezi sinir sisteminde bir anormallik olduğu ve beyinde hücreler arasında mesaj taşıyan kimyasal ileticilerde eksiklik ya da fazlalık olduğu düşünülmektedir. OSB'ye genetik nedenlerin yanında çevresel nedenlerin de etkili olduğu düşünülmektedir" dedi.

Tüm engel gruplarında olduğu gibi otizmde de en önemli ilk aşama erken tanı olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, " Sağlık Bakanlığı Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri kapsamında yürütülen 'Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı' ile aile sağlığı merkezlerimizde 0-6 yaş çocukların gelişimsel değerlendirilmesi ve izlemi yapılmaktadır. Uygulanan ÇPGD görüşme formu 3 kritik soru ile güncellenerek otizmin aile hekimlerince tespit edilmesi, değerlendirilmesi, gerekirse ikinci basamağa yönlendirilmesi ve psikososyal izleminin yapılması sağlanmıştır. Çocukların psikososyal izlemleri açısından aile hekimliği birimlerinden destek almak, takiplerini düzenli yaptırmak erken teşhis açısından önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

EĞİTİMLER 2 AY SÜRECEK

Sağlık Bakanlığı tarafından OSB Tarama ve Takip Programı'nın geliştirildiğinin bilgisini veren Dr. Akan, "Bu kapsamda Müdürlüğümüz koordinasyonunda 21 Eylülden 23 Kasıma kadar haftada 2 gün olarak ilimizdeki tüm aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına yönelik OSB Tarama ve Takip Programı Eğitimi yapılacaktır. Aile hekimlerimizden temel beklentimiz kendi nüfuslarında bulunan uygun yaş aralığındaki çocukları otizm açısından değerlendirmek ve teşhis ve destek için yönlendirmelerini yapmalarıdır" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.