Hava Durumu

Sünnet için en ideal zaman yarıyıl tatili

Özel Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Perihan Topçu, uygun sünnet dönemi ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2022 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2022 10:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Sünnet için en ideal zaman yarıyıl tatili

Sünnet zamanı seçimi pek çok aile için kafa karıştıran çok önemli bir konudur. Ebeveynler sünnet için çocukların yaşı ve mevsim seçiminde titiz davranmaktadır. Sömestr tatili hem sağlık açısından hem de sosyal yönden sünnet için en uygun dönemlerden biridir. Özel Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Perihan Topçu,  uygun sünnet dönemi ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Sünnet işleminin oldukça kolay ve artık lokal ve genel anestezi ile hiçbir acı ya da ağrı duyulmadan gerçekleştirildiğini ifade eden Op. Dr. Perihan Topçu, "Genel anestezi ya da lokal anestezi ile sünnet gerçekleştirilebilir. Günümüzde bu tarz operasyonlar çok daha hızlı ve kolay yapılabilmekte, sonrasında çocukta da herhangi bir travmaya sebep olmamakta. Çocukların sağlığı ve enfeksiyon riskinin çok düşük olması nedeniyle yarıyıl tatilinde çocukların sünnet ettirilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Sünnet Uzman Elde Uygun Şartta Yapılmalı

Cerrahi islemin hastane kosullarinda yapilmasinın en dogru seçim olacağını belirten Op.Dr.Perihan Topçu ,‘‘Sünnet ,zor olmayan ve rahat tolere edilebilen bir cerrahi işlemdir. Ancak  usulune uygun yapılmadığında ise kalıcı cinsel organ  kayıp ve bozukluklarına varan sonuçlarla karşılaşılabilinir. Cerrahi işlem standartlarına uyularak yapılan sünnet sonrası istenmeyen durumlardan kaçınmak mümkümdür. Mutlaka  deneyimli  bir uzman, tercihen Çocuk Cerrahisi yada Çocuk Üroloji  Uzmanı tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde sünnet sonrası derinin fazla yada az kesilmesi,kötü nedbe dokusu kalması,şekil bozukluğu ,şiddetli kanama,enfeksiyon,penis başının kısmı yada tamamen kaybı gibi istenmeyen sonuçlar olabilir.Bu nedenle sünnet doğru yerde ,uygun yaş aralığında ,cerahi prensiplere uylarak deneyimli bir uzman tarafından  yapılmalıdır‘‘ dedi.

Sünnet İçin En Uygun Yaş

Ailelerin sünnetle ilgili merak ettiği bir diğer önemli konu, çocukların kaç yaşına kadar sünnet ettirilmesi. Op. Dr. Perihan Topçu, bu konuda sünnetin ya 2 yaşından önce, ya da 6 yaşlarından sonra yapılması gerektiğini belirtti. Çocuklarda enfeksiyon veya böbrek hastalıkları risklerinin olması durumunda 2 yaşından önce sünnet öneren Yıldız, diğer şartlarda 6 yaşından sonrasını öneriyor.

Op.Dr.PerihanTopçu ‚‘Sünnet erkek çocuklarda ,penis başını örten derinin belirli ölçüde ve şekilde kesilmesiyle  uygulanan cerrahi işlemdir. Cerrahi bir işlem olduğu için de  sünnetin hastanede ve hatta ameliyathanede yapılması en doğru seçimdir.Sünnet mutlaka uygun yaş aralığında  yapılmalıdır.2-6 yaş arası çocuklarda sünnet;cinsel kimlik gelişimi,benmerkezci ve uyumsuz olmaları nedeniyle zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır.Çocuğun cinsel kimlik döneminin geliştiği bu dönemde sünnet  yaparsak,iğdişlik dediğimiz erkeklik gücünün kaybı korkusu yaşanır ve bir ömür boyunca kapanmaz yararlar oluşabilir. Ne pahasına olursa olsun çocuklarımızı 3-6 yaş arasında asla sünnet yaptırmamalıyız‘‘ dedi.

Sömestr Tatili Sosyal Açidan En Uygun Dönem

Sosyal olarak yarıyıl tatilleri çocuklar için uygun bir sünnet dönemidir, havalarin soğukluğundan dolayı ev disi aktivasyonlar kisitlidir. Sonuç olarak çocuk daha uygun kosullarda, evinde dinlenerek rahat bir sünnet sonrasi dönem geçirecektir. Sünnet sonrası en önemli dönem ilk 24 saattir, olasi sorunlar en çok bu dönemde gerçekleşir. Sünnet sonrasinda ilk hafta aşırı hareketlilikten kaçinmakta yarar vardir.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.