Hava Durumu

Sihirli sorular...

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.05.2021 00:02

Psikolojik yardım sürecinde tavsiye ve önerilerin yer aldığı algısı, tekniklerin bilinmemesinden olabilir. Psikolojik yardım alırken kullanılan teknikler konusunda bilinçlenme, kişinin doğru yol haritası çizmesine fayda sağlayabilir.

Yetişkin bir bireye, bireysel psikolojik danışmanlık görüşmelerinde sorununu çözmesinde yardımcı olunur.

Psikolojik danışmanlık görüşmelerinde terapötik beceri ve koşullardan soru sorma, sözel etkileşim araçlarından biridir. Sorularla birey, durumunu inceleyerek ilerleme kaydeder.

Örneğin; ilk aşamada nerede, ne zaman, nasıl ve kiminle soruları kullanılarak danışanın sorunu analiz edilir. Soru: “Kaygınızı ne zaman yaşıyorsunuz?” ve Cevap: “İnsanlarla iletişime geçtiğimde kaygılanıyorum” olabilir.

Danışan, soruların kendisine yardım amaçlı geldiğini hissederse etkileşim ve cevaplardaki kendini açma verimliliği artar.

Görüşmelerde sorular; açık, yargısız ve tarafsız olmalıdır. Koşullandırma yapan, yöneltici, suçlamaya sebep veren veya şüpheye düşüren sorulardan uzak durulmalıdır. Serbest cevap isteyen sorular yöneltilmelidir.

Örnek;

Soru: “İletişime devam ederken hangi konularda kaygı düzeyin yükseliyor?

Cevap: “Arkadaşlarım, üniversiteye başladıklarında daha önce biriyle birlikte özel şeyler yaşadı. Fakat benim böyle bir deneyimim olmadı. Sevgilileri ile ilgili konuları anlattıklarında, kaygılanıyorum ve kalbim hızlı çarpmaya başlıyor. Çünkü benim de ne zaman birini bulacağımı merak ediyorlar. Ben de bilmiyorum karşıma sevip güveneceğim birinin çıkıp çıkmayacağını ve endişeleniyorum.”

Danışanın düşünceleri ve duygularını paylaşması esnasında, akışı kesmeden zamanında ve ilgilenildiğini gösteren sorulan sorular, etkileşimi güçlendirir ve verimliliği yükseltir.

Soru-sormak tekniklerden biridir ve diğer tekniklerle birlikte dengeli dağılmalıdır.

Danışman bir aynadır ve cevaplarla çözüm danışanın kendisindedir. 

Danışanın anlattıkları, hissettikleri, istekleri ve yaptıkları değerlidir. Danışman, görüşme devam ederken koşulsuz kabul ile danışanı dinlemektedir.

Diğer terapötik beceriler; asgari düzeyde teşvik, içerik yansıtma, kişiselleştirme: anlam-amaç-problem, duygu yansıtma, özetleme, kendini katma, kendini açığa vurma ve yüzleştirmedir.

Diğer terapötik koşullar ise; somutluk, saydamlık, empati, ilişkinin şimdi ve buradalığı ve saygıdır.

Burada bir teknikle incelediğimiz soyut alanda yapılan bir mesleğin verimliliği ve olumlu geri dönüşünün, mesleğin temel uygulama tekniklerinin bilinmesiyle mümkün olduğunu düşünüyorum.

Hepimize istediğimizde ulaşabildiğimiz doğru yardım elinin olmasını diliyorum…




 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.