Hava Durumu

Sıvıyağ 85 tl olmuş

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2021 00:07

Dün sabah evimden çıkıp, ofisime doğru yola giderken komşumuz camdan seslendi “Kemal 5 litre sıvı yağ aldım 85 TL ödedim, yaz bunu yaz”…
Aslında yazmayı planladığım başka bir konu varken komşumuzun bu sert ifadesi aslında neyi yazmam gerektiğini bana fark ettirdi. 
Ofisime toplu taşımayla gitmekteyim. Toplu taşımayı kullanan yolcuların, konuşanların gündemi doğrudan alım gücü, diğer yolcuların kulağı da o alım gücünü konuşanlarda. 
Kimse ama kimse olup bitenden memnun değil. Uzun uzun ne oldu diye yazacak halim yok ancak paramız pul olduğu gibi uluslar arası medya kuruluşları Merkez Bankası için demediğini bırakmadı. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomi yönetimi çok kötü olduğu ortada. Ortada diyorum çünkü sonuçları ortada.
Bilmek gereken bir şey var o da dövizin ve yatırımların güvenli bölgelere gidiyor olması. Bu saatten sonra yandık, bittik yada çok iyi oldu demenin bizi kurtaracağını düşünmüyorum. Ekonomin iyileşmesi için ilk içeride iyleştirici köklü adımlar atılmalı ve dünya kara-para aklayan ülkeler listesinde gri bölgeden çıkmak gerekmekte.
Bugün herkesin ağzında ekonomiye ve alım gücüne ilişkin cümleler bulunmakta. Doğru veya yanlış birçok kavram vatandaşlar tarafından konuşulmakta. Yani sistemsizliğin yarattığı sonuçlar vatandaşı üzmenin ötesine götürmekte.
Toplu taşıma aracında birçok kişinin birbirinin lafına destek verdiği konu ise doların çok kısa sürede 12 TL kadar yükseleceğine inanılıyor olunması. Bu rakamların vatandaşta yarattığı kaygıyı tarif etmek mümkün değil. Vatandaş bu kaygıyı yaşarken aynı zamanda dövizin bu denli yükselmesine neden olan durumların yanında, dövizin yükselmesiyle kimlerin mutlu olduğunu da yüksek sesle söylemekten çekinmemekte. 
Vatandaş doğru – yanlış her şeyi açıkça söyleyip, her kim olursa olsun tepkilerini ortaya koyabilecekleri ortada. Ekonomik sıkıntılar vatandaşın kaldıramayacağı seviyeye ulaşıldığı görülmekte. Vatandaşın içindeki bulunduğu korku ve gergin iklimi yöneticiler görmeli. 
Olup bitenleri mantık süzgeçinden geçirmenin bir anlamının olmadığını görülmekte. Olup bitenlerin hiçbir mantıksal açıklaması olmadığı gibi nedenlerini açıklayabilecek hiçbir kavram yok. 
Bazı liderlerin ekonomiye ilişkin söylediği gaflar üst üste dağ olduğu ortada. Vatandaş neyi nasıl kazandığını bilmediği gibi ne içtiğini de bilmekte ve yine vatandaş yatırımlara dürbünle bakacağının da farkında. 
Artık durulmalı, artık vatandaşın yaşamına iyileştirmeler katmak için yöneticiler özveri göstermeli. Vatandaşın lehine fikirler, yapısal değişiklikler ve uygulamalar arka arkaya yapılmalı. Muhalefet üstüne ne düşüyorsa iki kat yada yüz kat daha fazla çalışarak iktidarın yanlış adımlar atmasını engellemeli. İktidar her zamankinden daha fazla çözümcü adımlar atmak adına çalışmalar ve uygulamalar yapmalı. 
Vatandaşın arasında  ve vatandaşın gözünün içine bakarak nelerin yaşanıyor olduğu kolaylıkla öğrenilebilinir. Başka yönteme gerek yok. Vatandaş derdini ve çözümleri anlatabilmekte. O nedenle vatandaşın gündemi gündem, vatandaşın derdi ile dertlenilmeli…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.