Hava Durumu

Üçüncü Ebeveyn

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2021 00:02

Prof.Dr.Byron Norton’a göre; bir çocuğun üç ebeveyni vardır. Bunlar; anne, baba ve anne-baba ilişkisidir. Bir çocuğun duygusal ilişkisi bu üç ebeveyn ile kurulmaktadır ve üçüncü ebeveyn çocuğun ruhsal gelişiminde çok etkilidir.

Prof.Dr.Byron Norton, ebeveynlik etme biçiminin sonraki beş neslin ebeveynlik etme biçimini etkilediğini söylemektedir. Çocukların ilk ebeveynleri olan anne ve baba örnekleri, aynı zamanda kendilerinin de ebeveynlik biçimlerini belirleyecektir.

İlk ebeveynler olan anne-babanın; güven verici, destekleyici ve hoşgörülü tutumu; çocuklarının kendine güvenen, işbirliğine hazır, mutlu ve yeteneklerinin farkına varan bireyler olmasına fayda sağlayacaktır.

Eşler arasındaki ilişkide ise; saygı, kabul, iletişim açıklığı, problem çözmeye yatkınlık, işbirliği, şeffaflık ve isteklere duyarlılığın varlığında üçüncü ebeveyn çocuklar üzerinde olumlu etkiye dönüşecektir.

Çocukların görebileceği sağlıklı anne-baba ilişkisinde yer alan örnekler aşağıdaki gibidir:

Özür dilemek ve hatayı telafi etmek Çocukların önünde tartışmadan kaçınmak Çatışma oluştuğunda çatışmanın ardından uzlaşmak Stres altındaki ebeveyni düşünerek diğer ebeveyn tarafından sorumluluğu üstlenmek Bir ebeveyn tarafından, diğer ebeveyn ile ilgili çocuklara olumlu cümleler kurmak Çocuklara kuralları ortak belirleyerek uygulamak Bir ebeveyni ihtiyaç duyduğu bir duygudayken (üzülmek gibi) empati becerisi ile anlamak Suçlamadan kaçınmak Farklı fikirleri ve davranışları kabul etmek Problemin varlığında problemi kabul ederek çözümüne yönelik adım atmak Duygu ve düşünceleri açık bir şekilde ifade etmek

Aile içinde kurulan olumlu ortam çocukların; güven, sevgi, kimlik ve sosyal beceri gelişimlerine katkı sağlamaktadır.

Eşlerin evlilik doyumunun düşmesiyle ve boşanmanın meydana gelmesiyle, çocuklarına karşı yine birbirlerine saygıyla söz birliğini korumaları, çocuklarının sağlıklı gelişimini destekleyecektir.

Bir sihirli değneği nesillerimize aktarmak üzere elimizde tutarken gülen yüzlerimizle hepimize mutlu bir gelecek bırakmayı dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.