Hava Durumu

Umut yolunda gençlik...

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2021 00:07
 Sadece geleceğin değil bu gününde söz sahibi olan gençler ile birçok yan yana geldiğimiz toplantılar içinde bulunmaktayım. Birçok konuyu etraflıca konuşup birçok konuya ilişki çözümler geliştirmeye çalışmaktayız.

Birçok genç ile derinlemesine sohbet ettiğimiz de en büyük problemlerinin ne olduğunu duyduğumda emin olun ki çok fazlaca şaşırmaktayım.

Ne yazık ki gençliğin bugün en büyük problemi umutlarının büyük bir kısmının tükenmiş olmasıdır. Geleceklerine ilişkin umutlarının büyük bir kısmının olmadığını görünce, üzüntüm katlanarak artmakta

Umutları tükenmiş gençlerin sayısı ise ne yazık ki azımsanamayacak kadar çoktur. Hatta o kadar farklı kesimlerden oluşuyor ki saymakla bitmiyor.

Umutları tükenmiş gençleri tarif edersek, kim olduklarını ortaya koyarsak aslında gençlerin ortak özelliği olduğunu siz de fark edeceksiniz.

Tabii bu gençlerden bahsetmeden önce gençliğin tanımını yaparsak gençliği de doğrudan tanımış olacağız ve böylelikle empati yapmak daha kolay olacak. 

Gençlik; her insanın gibi karnım acıkıyor, her insan gibi uykuya ihtiyacı var, her insan gibi aile kurmak istiyor, her insan gibi çalışmak istiyor, her insan gibi mutlu olmak istiyor ve her insan gibi refah seviyesinin iyi olmasını istiyor. Fark ettiğiniz gibi gençlik toplumun tam kendisini oluşturmaktadır. Yani yaşamın tam aynasıdır.

Peki, hangi gençliğin umutları tükenmiş diye sorarsanız?

Üniversiteye gidip üniversiteden yeterince eğitim alamadığını düşünen gençliğin,

Lisede olup geleceğe yönelik herhangi bir yönlendirme yapılmayan gençliğin,

Üniversiteden mezun olup iş bulamayan gençliğin,

Çalışıyor olup, çalışmasının karşılığını alamayan gençliğin,

Mülakat sırasında torpili olmayan gençliğin,

Evlenmiş olup çocukları arasında sıralama yapmak zorunda olan gençliğin,

Eğitim almak isteyip ekonomik sebepleri takılan gençliğin,

Girişimcilik yapmak isteyip de kaynak bulamayan gençliğin,

Siyasette yer bulamayan gençliğin,

Eğitim sırasında aldığı bursu ödeyemeyen gençliğin...

Liste böyle uzayıp gidiyor. Ve görüyoruz ki gençlik bugün geleceğe dair hiçbir umudu kalmamış. Ne yazık ki umutları tüketenler ise bugünün yöneticileri, bugünün karar verenleridir. Umudu tüketen kişiler farkında ya farkında olmadan gençliğe yani bugüne ciddi zarar vermektedirler. Bugün bu zarardan dönmek mümkün.

Çözümü ise gençliğe kulak vermek, gençliğin ne istediğine yönelik akılcı politikalar ortaya koymaktan geçmektedir.

Gençlik adına karar verici bugün 2 kere düşünüp aldığı kararların ne kadar gençliğe ait  sorgulaması gerekmektedir. Aldığı her karar hem bugünü, hem de yarınları doğrudan etkilediğini unutmaması gerekmektedir.

Umarım bugünün karar vericileri gençleri yeniden umutlandırır ve aynı zamanda bugünün de değerli ortakları olduğunu fark eder. Çünkü gençlik yalnız geleceğin liderleri değil bugünün de katma değer üreten bireyleridir. 

O nedenle toplumun aynası bugünün gençlerin tam kendisidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.