Hava Durumu

Varoluş yolculuğunda ilerleme…

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2021 00:00

Bulunduğumuz çağda elimizin altında milyonlarca bilginin bize akmasıyla, kendi varlığımıza içsel bir belirsizlik yaşayabilmekteyiz. Dışsal akan bir nehrin içinde yüzerken içsel varlığımız azabiliyor. Varoluş konusu ile içsel dünyamıza dönelim mi? Yani duygularımızla neyi nasıl yapacağımızın önüne niçin sorusunu alalım mı? Hayatınızın öznesi olalım mı?

Varoluşun terim anlamı, ‘öne çıkmak, ortaya çıkmak’tır. Varoluş ile kalabalıkların içinde kaybolmak yerine hakikati aramayı seçebiliriz.

Rollo May Varoluşun Keşfi kitabında; “Organizma fazla uzağa giderse, kendi merkeziliğini- kimliğini- kaybeder” der.

Farkındalığımız, merkeziliğin öznel yanıdır. Farkındalık, dış dünyada bizi tehdit eden bir şeyi bilmemizdir. Öz-bilinçle ise, tehdit oluşturan dünyada duran kişinin kendimiz olduğunu görebiliriz. Öz-bilinç içe bakış olanağı sağlar. Dünyayı ve sorunları kendimizle bağlantılı görebildiğimizde, sorunlarla ilgili bir şey yapabilme olanağı da kazanırız.

Kendi varlığımıza karşı çıkma ve yoklukla çatışmaya girme seçimini yaparken kaygı duyarız. Öz-bilinci artırarak bu krizden kurtulabiliriz.

Öz-bilinci artırmadan önceki aşamada temel duyguların gelişimi ve ifade edilmesi vardır. Temel duygular; mutluluk, şaşkınlık, tiksinme, korku, üzüntü ve öfke gibi evrensel duygulardır. Öz-bilinç duyguları ise; mahcubiyet, utanç, suçluluk, gurur ve kibir gibi sosyal duygulardır.

Farkındalıktan öz-bilince geçerken temel duygularımıza odaklanmayla başlayalım. Arkasından öz-bilinç duygularımızı keşfedelim.

Temel duygularımızı dinleyerek onlara yönelik rotalar çizelim. Üzülmeyi yaşayalım. Mutluluğu aktive eden eylemlerimizi başlatalım: yürüyüş, resim, binicilik vs. gibi..

Davranışlarımızı aktive eden duygularımız değilse, o davranışlar bize ait olabilir mi?..

Öz-bilince geçebilmek için temel duyguların sesini yükseltmek istedim. Öz-bilinç duygularının mahcubiyet, utanç, suçluluk, gurur ve kibir gibi sosyal duygular olduğunu konu başında belirttik.

Bizim sosyal çevremizle öğrendiğimiz ve benimsediğimiz kültürel değerleri, öz-bilinci yükseltmek adına bir liste halinde yazabiliriz.

Öz-bilincimiz yükseldiğinde farkındalığımızı kontrol altına alarak kaygı seviyemizi de düşürebiliriz. Böylece varoluşumuzu bilinçli yönetebiliriz.

Duygularımızla ve öz-bilincimizle kendimizi tanıyarak varlığımızı özümsediğimiz kendimizle mutlu olduğumuz günler diliyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.