Hava Durumu

Yardım alamamanın nedenleri…

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2021 00:00

Günlük yaşamın içinde belirli bir gelir, meslek, sağlık, barınma, özerkleşme, sosyal çevre veya aile kurma gibi ihtiyaçlar oluşmaktadır. Bu ihtiyaçları karşılayamayan ve hayatını doğru düzenleyemeyen kişiler, başkalarının yardımına açık hale gelirken yardımı da doğru alamayabilir.

İnsan kendisini tanıyarak ifade edebildiğinde hangi konularda nasıl yardım alabileceğini belirleyebilmektedir. Bir isteği varken bunu daha kendi içinde tanımlayamayan kişi sıkıntılı bir sürece girerek enerjisini tüketebilmektedir.

Birilerinin yönlendirmesine yetişkin bir birey alışkın hale gelmiştir ve kendi yaşamını yönetemeyebilir. Yönetimi elinde bulundurmayan kişi, ne için ve nasıl yardım alınacağını bilemeyebilir.

Kişi güç kaynağını her zaman kendinde arayabilir fakat sosyal çevreden ya da gerekli kişilerden istekte bulunamamak, yardım almadaki engellerdendir. Yani kişi ihtiyacının farkındadır ve bunu kimseyle paylaşmamaktadır. Kişi, zayıf görülme ya da beklentisinin karşılığını alamama korkusu yaşayabilir.

Kendisine yüklenen fakat buna da güç yetiremeyen bir duruma düşmek, ihtiyaçlarını gözetemeyen ve sadece kendisinde güç kaynağı bulmaya çalışan kişilerde gözlenebilir.

Yardım alamamadaki çeşitli nedenleri incelerken hangi konuda nasıl yardım alınabileceğine de biraz göz atalım:

Bir iş arayışında; ilgilenilen işe yönelik sosyal medya hesaplarına bakılabilir, işi yapanlara danışılabilir veya online iş ilanları incelenebilir. Aile kurma zamanı geldiğini düşünürken sosyal çevrede bunu dile getirmekte sakınca yoktur. Arkadaş çevresinde; “biriyle tanışarak gelecek kurmayı düşünüyorum” denebilir. Aileden ayrı bir eve çıkarak özerkleşmek, düzenini kurmak ve arkadaş çevresiyle rahat görüşebilmek istenebilir. Aileye, teşekkür ederek ve her zaman onların desteğinden memnun kalındığı belirtilerek kendi düzenini kurma vakti geldiği söylenebilir. Keyif alamama, sıkıntılı hissetme, artan kaygılar, takıntı haline gelen davranışlar, duygularda iniş çıkışlar veya gerçek dışı sesler, düşünceler gibi durumlarda psikolojik hizmet alınabilir.

İhtiyaçlarınızı sağlıklı bir şekilde karşılayabildiğiniz ve gerektiğinde yardım alabildiğiniz güzel günler dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.