Hava Durumu

Yaşamdan nasıl doyum alırız?

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2021 00:00
 Kişisel iyi olma halini yansıtan yaşam doyumu, beklentilerin gerçek durumlar ile olumlu düzeyde uyuşması halinde artış gösterir (1).

Kişinin arzuladıkları ile sahip olduklarının karşılaştırmasında ulaşılan durum yaşam doyumunu verir. 

Yaşam doyumu ile ilgili yapılan araştırma sonuçları aşağıdaki gibidir:

Lise öğrencilerinde pozitif duygu ile yaşam doyumunun pozitif yönde, negatif duygu ile yaşam doyumunun negatif yönde ilişkili olduğu görülmüştür. Pozitif duyguyu yordayanlar; sorumluluk, gelişime açıklık, dışadönüklük ve nevrotiklik özellikleridir. Negatif duyguyu yordayanlar; nevrotiklik, dışadönüklük ve uyumluluk kişilik özellikleridir (2).

Üniversite öğrencilerinin yaşam doyumunu; yılmazlık, bilinçli farkındalık ve nevrotiklik (duygusal dengesizlik) kişilik özelliği değişkenlerinin anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır (3)

Evli bireylerin yaşam doyumunun, evlilik uyumu ve cinsel doyum tarafından anlamlı düzeyde yordandığı belirlenmiştir (4).

Yaşlı bireylerin yaşam doyumu algılarının arttıkça, başarılı yaşlanma algılarının anlamlı olarak arttığı saptanmıştır (5).

Sonuçlardan anlaşıldığı üzere; kişinin duygusal dengesi, yılmazlık, bilinçli farkındalık, dışadönüklük, gelişime açıklık ve uyumluluk gibi kişilik özellikleri ile yaşam doyumu ilişkilidir. 

Bireyin yaşam doyumu ile, psikolojik güçlü yönlerini tanımlamak ve geliştirmek olanaklıdır (6).

Hepimize yaşam doyumu ile hayatımızı geçirerek yaşlanmayı diliyorum…

Kaynakça

1 Fatih Özgen, Ç.O.M.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Yaşam Doyumu Düzeylerinin İncelenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spor Yöneticiliği Bölümü. Çanakkale, 2012. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi)

2 Duygu Sözay, Lise Öğrencilerinde Beş Faktörlü Kişilik Özellikleri, Pozitif Negatif Duygu ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. İzmir, 2020.

3 Aytekin Nam, Üniversite Öğrencilerde Yaşam Doyumu: Beş Faktör Kişilik Özellikleri, Bilinçli Farkındalık ve Yılmazlığın Rolü. Mersin Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Mersin, 2020.

4 İrem Erdinç, Evli Çiftlerde, Evlilik Uyumu, Cinsel Yaşam Doyumu ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul, 2018.

5 Gonca Aksu, Birinci Basamağa Başvuran Yaşlı Bireylerde Başarılı Yaşlanma ile Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki. Erzincan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Erzincan, 2020.

6 Havva Kahraman, Zihinsel ve Ortopedik Engelli Bireylerin Ebeveynlerinde Engellilerin Hakları Hakkında Bilgi Sahibi Olmanın Yaşam Doyumu ve Ebeveynlerin Stresle Başa Çıkma Tutumları İle İlişkisi. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul. 22, 2019. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi)


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.